Guitar Aficionado – ei kitaroita köyhille!

Guitar Aficionado -lehti keskittyy ökyhintaisiin kitaroihin, autoihin, kelloihin, viineihin ja ylelliseen elämään. Musiikista sen sivuilta on turha yrittää löytää juttuja, sillä kitaroita käsitellään statusesineinä ja keräilykohteina eikä soittimina.

Teksti: Ville Aalto, kuva: Gibson

Yhdysvaltalainen Cigar Aficionado -aikakauslehti on vuodesta 1992 asti tarjonnut todellisuuspakoa äveriääseen miehiseen maailmaan, jossa hyvän elämän mittareita ovat pelatut golf-kierrokset, kalliit autot ja tietysti laadukkaat sikarit.

Viime kesänä samoille markkinoille tunkeutui Guitar Aficionado, jonka kustantaja Future US löytyy jo 30 vuotta ilmestyneen Guitar World -kitaralehden taustalta.

Guitar Aficionadon linja käy ilmi heti lehden kannesta, jossa luetellaan oletetun lukijakunnan kiinnostuksen kohteet: guitars, cars, watches, wine & the deluxe life!

Lehden kustantaja on todennut, ettei Guitar Aficionadoa ole suunnattu nuorille hardrock-faneille vaan ihmisille, joilla on varaa kuluttaa tuhansia dollareita niin kitaroihin kuin kelloihin, alkoholijuomiin ja autoihin.

Sana aficionado viittaa paneutuneeseen harrastajaan, ja niinpä lehden kannessa ei ole juurikaan nähty muusikoita vaan innokkaita kitaraharrastajia.

Kansijutun kohteiksi ovat päässeet muun muassa Top Chef -televisiosarjasta tuttu huippukokki Tom Colicchio sekä tennisveteraani John McEnroe, joista kumpikin keräilee arvokkaita kitaroita.

Toki Guitar Aficionadon kiiltävien kansien sisältä löytyy myös muusikoita, ja uudessa numerossa käydäänkin golfaamassa Rush-kitaristi Alex Lifesonin kanssa.

Musiikista Guitar Aficionadon sivuilta on turha yrittää löytää juttuja. Soittimia käsitellään lähinnä niiden hinnan ja keräilyarvon kannalta.

Lehden maailmassa 50-luvun Telecasterin arvo ei ole soitettavuudessa tai äänen värissä vaan siinä, kuinka hyvältä se näyttää ripustettuna seinälle alkuperäisen Andy Warholin ja vähintään 30-vuotiailla mallasviskeillä täytetyn kokotammisen baarikaapin väliin.

Jos ylellistä elämäntapaa markkinoivista lehdistä puhutaan, Guitar Aficionado joka tapauksessa häviää kevyesti esimerkiksi Robb Reportille, jonka sivuilta tuskin löytyy mitään, mistä voisi edes haaveilla keskivertosuomalaisen kuukausipalkalla.

Jos kitarafetissit heräsivät tai tunnet itsesi aficionadoksi, lehti on saatavilla Suomessa valikoiduista Lehtipisteistä.