Hikeä ja hittejä – Backyard Babies Turussa

Ruotsin lahja likaiselle katurockille tainnutti turkulaisen liveyleisön jälleen kerran.

Teksti ja kuva: Ville Rämö

Backyard Babies, Turku, Klubi, 22.1.2010

Kylki kyljessä yleisö odotti, että yksi uskottavimmista 80-luvulla aloittaneista sleaze-yhtyeistä astuu lavalle. Kaikki odotus purkautui, kun lavan valtasivat rumpali Peder Carlsson, basisti Johan Blomqvist, kitaristi-laulaja Nicke Borg sekä joidenkin jopa seksisymbolina, monien tyyli-ikonina pitämä kitaristi Dregen.

Backyard Babiesin Turun-keikalla lavan edusta olikin ahtain juuri Dregenin kohdalla. Yleisön märät päiväunet toteutuivat, kun pääsivät kannattelemaan herraa tämän ”crowd surfatessa” keikan aikana.

Keikan alkupuolella solisti Borg piti puheenvuoron, jossa hän kertoi keikan taltioimisesta, mutta myönsi sen toki olevan myös vanhimpia kikkoja, jolla saadaan yleisö huutamaan.

Biisirepertuaari kattoi jo vuodesta 1987 toimineen bändin uran. Muun muassa ensimmäiseltä, vuonna 1994 julkaistulta Diesel & Power -levyltä biisi Fill Up This Bad Machine, joka saattoi olla nuoremmalle yleisölle hieman tuntemattomampi veto, mutta ei kumminkaan rikkonut pakkaa.

Läpimurtolevy Total 13:lta (1998) kuultiin muun muassa Look at You, Highlights ja Bombed. Making Enemies is Goodilta (2001) Brand New Hate ja Payback. Stockholm Syndrome -levyltä (2003) One Sound ja oikeutetusti Minus Celcius encoressa. Ylimääräisenä numerona vedettiin myös People Like People Like People Like Us -levyltä (2006) sen mainio nimikkobiisi.

Myös vuoden 2008 ilmestyneeltä, bändin nimeä kantavalta levyltä nelikkö räjäytti kuuluville kappaleet Degenerated, Nomadic ja Abandon. Yllättäen singlebiisi Fuck Off and Die jätettiin setistä pois. Keikan jälkeen narikkajonossa asiasta kuului ylistysten välissä mutinaa.

Erikoisuutena yleisölle tarjoiltiin cover 80-luvun L.A.-bändin Faster Pussycatin Babylonista, joka julkaistiin (Is It) Still Alright to Smile -singlen b-puolena.

Borg ylisti turkulaisyleisöä vuolaasti, ja kansa antoi kiitokseksi huimat suosionosoitukset. Backyard Babies on ”veteraaniorkesteriksi” erittäin hyvässä vireessä, tuoreelta kuulostava ja vilpittömän oloinen bändi. Ikä ei vaikuta painavan ollenkaan, ja keikkojen energiataso vaikuttaa nousevan vuodesta toiseen.

Paluuta odotellessa.