Hittikaruselli 5/12: PMMP, Neljä ruusua, Kanye West, Timo Rautiainen…

Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja avustaja Auroora Vihervalli pistävät nipun uutuusbiisejä poikki ja pinoon.

Kuva: Universal

PMMP: Heliumpallo

Paula ja Mira tipauttivat ensimmäisen maistiaisen kesäkuussa ilmestyvältä kuudennelta levyltään. Heliumpallo ei nouse lentoon heti kättelyssä, mutta useamman kuuntelun jälkeen myös Hittikarusellin raati lämpenee kappaleelle.

TF: Tämä oli minusta ensikuulemalla tosi boring. Tuskin jaksoin loppuun asti. Mutta tämä kertosäehän on oikeasti ihan hyvä. Ei ehkä PMMP:n paras, mutta toisaalta ei huonoinkaan. Joku vertasi, että biisi on kuin Värttinä soittamassa Rihannaa.

AV: Kaikessa mahtipontisuudessaan ja jylhyydessään ihan kiva. Olen alkanut pitämään tästä, vaikka minunkin oli aluksi vaikea saada otetta. Biisi jotenkin lipsui käsistä koko ajan. Video tosin ampui pahasti yli. Naiset sylkivät toistensa päälle siellä lumihangessa. Taideoksennusta. Olisivat voineet jättää videon julkaisematta ensikuuntelun yhteydessä.

TF: Sitä taidekouluposeerausta on vaikea sietää PMMP:ssä. Biisiä kyllä parantaa se, ettei tarvitse katsoa sitä uuvuttavaa videota. Ihme pakkomielle, että aina pitää esiintyä mahdollisimman outoina ja rumina. Olisiko se joku myönnytys kaupallisuuteen, jos joskus olisi kaunis?

AV: PMMP:kin on todistanut jo kykynsä, ja niillä on se tietty asema, joten miksi niiden pitää aina vääntelehtiä ja mennä vastavirtaan rumana? He ovat sieviä, ei heidän tarvitsisi tehdä sellaista.

TF: Bändin levyillä häiritsevät myös väkinäiset, punkahtavat rockbiisit. PMMP on tosi hyvä poppibändi, mutta jonkun uskottavuuden saamiseksi niiden pitää tehdä sellaisia biisejä, jotka rikkoisivat tätä tuota imagoa. Ovathan ne todistaneet jo ajat sitten, että ovat katu-uskottavia tyyppejä.

Neljä ruusua: Seitsemän päivää selvinpäin

Käsi pystyyn, kuka ehti kaivata Neljää ruusua? No, huomasiko kukaan edes heidän olleen poissa? ”Suuri ysärillä” -buumin paluumuuttajiin liittyvät kuitenkin nyt myös Ili, Kode, Lade ja Kämy.

TF: Onko tämä Ilkka Alangon omakohtainen tilitys parisuhteesta, jossa se on joutunut olemaan kokonaisen viikon ilman viinaa jonkun naisen takia? On kyllä lähtökohtaisesti huono tilanne, jos tuo tekee tiukkaa.

AV: ”Sun valtavan tohvelin alle jäin”. Tuon voisi ehkä ilmaista jollain toisellakin tavalla. Ei tuo ole hirveän rock’n’rollia. Minua naurattaa tämä biisi.

TF: Voidaanko todeta, että tohveli on sana, joka ei tosiaankaan kuulu rock-lyriikkaan? Nimeäpä yksi biisi tämän lisäksi, jossa esiintyy sana tohveli.

AV: Niitä ei ole! Varsinkaan suomeksi. En tiedä meneekö se englanniksikaan.

TF: ZZ Topin Sleeping Bagissa lauletaan ”slippers and a sleeping bag”. Mutta tämä sävellys on The Soundsin ylijäämävarastosta poimittu. En voi väittää muistavani miltä 4R kuulosti ennen hajoamistaan, mutta tuskin se tältä kuulosti. Beesata nyt The Soundsia näin monta vuotta jälkijunassa. Noloa.

AV: Olihan toi biisi tuollainen perusjytä, mutta lyriikat minua eniten puistattavat. Jos haluatte tulla takaisin, niin tulkaa, mutta älkää nyt herranjumala laulako niistä tohveleista.

TF: Kiinnostaa nähdä, millainen on kysyntä, kun he palaavat. Palaako yhtye 20 ihmisen yleisöjen eteen, vai odottavatko suuret massat avosylin?

AV: Kannattaisikohan paluuta odottaa niin kauan, että joku kaipaisi sinua? Sitten voisi ehkä joku tulla katsomaankin.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla: