Hittikaruselli 8/12: Laura Närhi, The Killers, The xx, No Doubt, Bat for Lashes, HKI Crates…

Päätoimittaja Teemu Fiilin ja avustaja Marko Ylitalo pika-analysoivat nipun uusia biisejä.

Kuva: Warner Music

Kuuntele kappaleet niiden nimeä klikkaamalla.

Laura Närhi: Tuhlari
Soolodebyytillään hyvin myyneen Laura Närhen Kemopetrol-comeback floppasi. Sooloilu jatkuu nyt Street Kobran ja Tehari-Matin tekemällä urheilu-anthemilla, mutta kultaa ei kannata toivoa sen enempää kuin Suomen kisajoukkueelta Lontoon olympialaisista.

MY: Tämän biisin perusteella jättäisin Laura Närhen pään sovittamatta pornolehden aktikuvaan, kuten Risto laulaa.

TF: Myös Edulla oli Laura Närhi -viittauksia MC Taakibörstan ekalla ep:llä. Se meni jotenkin niin, että ”Davo tutkii kaikes rauhas Kemopetrolin Lauraa / sä oot nuori / sä oot pieni / mut vittu sä osaat laulaa”.

MY: Tästä tulee ihan Jenni Vartiainen mieleen. Hyvin sporttinen biisi. Jos tämä ilmestyi olympialaisten aikana, niin ainakin ollaan ajan hermolla.

TF: Temaattisesti oikea julkaisuajankohta. Sävellyksenä hirveän iskelmällinen, mutta sovitukseltaan urheilukisa-dancea, varsinkin hoilottelukohta.

MY: Väliosa hämmentää. Kappale ei lopukaan, vaan se lähtee vielä kerran kuten jokainen biisi Bruce Springsteenin maratonkeikalla Helsingissä. Vaikea sanoa, kenelle tämä on tehty. Tuskin urheilujengi tästä innostuu.

TF: Dubstep-breikkiä vielä odotellaan, muutenhan tässä onkin jo kaikkea. Sähkökitaraa, tribaalirummut, isot jouset, piano ja mitä kaikkea. Pianonkilkuttelulooppi on ihan kiva. Ei tässä ainakaan yhtään enempää voisi tavaraa olla. Kuoro kuulostaa lapsilta, mutta vaikea sanoa, onko näin. Ristiriitaista, että biisi muistuttaa anthemia, mutta Laura laulaa tosi hillitysti. Sen pitäisi vetää kuten Rihanna tai Shakira eikä pehmeästi iskelmälaulajatyylillä. Sekä laulu että tausta toimivat yksinään, mutta yhdessä ne ovat täysin eripariset.

MY: Vähän niin kuin vyö ja henkselit, on tyhmää käyttää niitä samaan aikaan. Sanoista oli vaikea saada selvää, kun ne jäivät taustan alle. Silloin kun niistä sai, Laura kuulosti aivan Jipulta.

Propagandhi: Failed States
1980-luvun lopulla perustettu kanadalaisyhtye on liukunut skeittipunkista kohti progressiivista thrashia ja metallia. Kuudetta albumia ennakoiva nimisingle kuulostaa melodiselta hc:lta, mutta vankkumattoman vasemmistolaiset, ihmis- ja eläinoikeuksien puolesta kantaa ottavat lyriikat eivät ole laimentuneet.

MY: Tosi klassinen aloitus melodiseksi hc-biisiksi.

TF: Joo, vähän kimuranttia kitarariffiä. Töissä on tullut kuunneltua tosi paljon punkia, johon en ole ollut juurikaan kosketuksissa lukion jälkeen. Melodisesta rock-kitarasta tulee hetkeksi mieleen Fucked Up, mosh-kohta taas tuo mieleen Bay Arean thrash-metallin.

MY: Tosi nostalginen fiilishän tästä tulee. Voisi pudota isollekin yleisölle.

TF: Biisi voisi ihan helposti olla 1990-luvun alusta. Hardcore tuntuu olevan tällä hetkellä tosi nouseva juttu. Kaikki vanhat New Yorkin hc-bänditkin ovat kasanneet itsensä uudestaan keikoille. Mahtavaa, että biisit ovat niin lyhyitä. Ne loppuvat ikään kuin liian aikaisin, jos kuuntelee vain yhden biisin kerrallaan.

MY: Myös keikat ovat yleensä sopivan pituisia.

Bat for Lashes: Laura
Natasha Khan yllättää äärirauhallisella ja pelkistetyllä pianopop-laululla – onneksi positiivisesti. Kolmannen levyn nakukansi on herättänyt pahennusta jo ennen ilmestymistään, mutta ensinäytön perusteella laskelmoituihin julkisuustemppuihin turvautuminen ei ole tarpeellista.

MY: Aika rohkea valinta ekaksi singleksi. Ei Laura mikään Daniel ole.

TF: Daniel oli ihan instant-hitti, että voi jumalauta mikä biisi, mutta tämä hiipii vasta parin kuuntelukerran jälkeen. Kuulostaa silti ihan Bat for Lashesilta. Niin klassinen pop-kertosäe kuin vain voi olla. Menee ihan kylmät väreet. Siinä mielessä hauska singlevalinta, ettei sen perusteella tiedä, mitä tulevalta levyltä voi odottaa. En usko, että se on kokonaan tällaista musiikkia.

MY: Valitsisin mieluummin tämän Lauran kuin Laura Närhen. Tämä olisi voitu tuottaa jo 30 vuotta sitten. Biisi voisi yhtä hyvin olla jonkun ruotsalaisen pianopopparin tekemä, esimerkiksi Frida Hyvösen.

TF: Totta. Two Suns -kakkoslevyn aikoihin Bat for Lashes, Marina & the Diamonds ja Florence + the Machine niputettiin kaikki samankaltaisiksi Kate Bushin perinnönjatkajiksi. Nyt ne ovat kaikki ihan eri suunnissa. Natashan ura näyttää hyvältä jatkossakin.

MY: Hyvä, ettei hän jatkanut isänsä viitoittamalla kössinpeluu-uralla.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla: