Jätkäjätkät: ”Meidän keikat alkaa jo Kaapelin pihalta”

Asan vetäytyminen Jätkäjätkien keulahahmosta rivijäseneksi on hallittu rakennemuutos. Sen sijaan keikkasettejä rakentaessa reggae-rap-folkin renttulauma luottaa päivän liian suunnitelmallisuuden sijaan päivän fiilikseen.

Teksti: Hippo Taatila, kuva: Hilla Kurki

Jätkäjätkien keikkojen energisyyttä on turha erikseen mainostaa, sillä ryhmän livekuntoa on hehkutettu taukoamatta pari viime vuotta. Yhtyeen jäsenet Puppa J ja Joska lupaavat, että heidän keikkansa muuttuvat entistäkin värikkäämmiksi jatkossa, kun Asa sulautetaan etualalta ryhmän syviin riveihin.

”Taiteellinen diktatuuri on ollut hyvä johonkin pisteeseen asti, etenkin kun Asa on ollut niin tuottelias jätkä. Minusta on kuitenkin hyvä, kun keulahahmo vaihtelee. Yleisölle ei tule tylsää, kun settiin tulee hektisyyttä ja syklejä”, Puppa sanoo.

”Siitä lähdetään, että jengi viihtyisi ja hämmentyisi yhtä aikaa. Infoa tulee niin paljon kerralla monesta suunnasta”, Joska sanoo.

Puppa kertoo, että Jätkäjätkien festari- ja klubikeikat ovat useamman tunnin mittaisia prosesseja. Niiden hautominen alkaa useita tunteja ennen h-hetkeä.

”Keikka alkaa jo Kaapelin pihalta. Keikkadösässä on hyvä näppäillä hanuria ja kielisoittimia ja funtsia, mikä on sen päivän henki. Se on sellaista mannemeininkiä. Yhtäkkiä joku saattaa dösässä päättää, että olisi kiva vetää Joensuun Elli, ja sitten sitä lähdetään sovittamaan.”

Orkesteri onkin oppinut varomaan liiallista suunnitelmallisuutta settiä rakentaessaan.

”Ei pidä pureskella kaikkea ennalta. Meidän musa kuolee, jos me kelataan liikaa sitä millaiselle yleisölle me soitetaan. Siellä on ihan yhtä lailla hevareita ja hoppareita ja 16- ja 40-vuotiaita”, Puppa kertoo.

”Ja äitejä ja mummoja. Ukki just soitti mulle ja hehkutti sitä, kuinka hyvin me vedettiin televisiossa”, Joska jatkaa.

”Mulle sanottiin vaan, että mulla oli hirveen hikinen naama ja kamalat kengät”, Puppa kuittaa.

Lue koko haastattelu Rumbasta 7/10. Lehti on myynnissä 21.5.–10.6.