Jumala kosti Manboylle?

Suuttuivatko korkeammat voimat, kun Manboy erehtyi kajoamaan pyhän Princen kynäilemään kappaleeseen?

Teksti: Janne Flinkkilä, kuva: Mikko Rasila

Porilaislähtöisen Manboy-trion radiosta tuttu tulkinta Princen tekemästä Nothing Compares 2 U -kappaleesta (jonka tunnetuimman version esitti Sinead O’ Connor) on jakanut vahvasti mielipiteitä.

Joidenkin mielestä cover on korni pyhäinhäväistys, jotkut taas hehkuttavat ”ihanaa Twin Peaks -tunnelmaista pophittiä” (sitaatti anonyymistä foorumikirjoituksesta).

Manboyn puolia pitää ainakin tiedottaja ja tyylibloggari Stella Harasek, joka on Rumban Nisse M:n mukaan yhtyeen laulaja-basisti Karo Bromanin avopuoliso. Hän kirjoittaa yhtyeestä ahkerasti Olivia-lehden sivuilla sijaitsevassa blogissaan. Mutta kukapa kissan hännän nostaisi ellei kollin emäntä itse.

Nyt Stella tiedotti, että Manboyn viidennen albumin julkaisu siirtyi toukokuun lopulta elokuun 11. päivään niinkin raamatullisesta syystä kuin ”odottamattoman vedenpaisumuksen vuoksi”. (Tosin ”odotettu vedenpaisumus” olisi ollut vielä mystisempi syy.)

Proosallisemmin kerrottuna yhtyeen studion yllä katkesi vesiputki, minkä vuoksi tarkkaamo kärsi vesivahinkoja.

Tämäkin saattaa jakaa mielipiteitä: jotkut voivat pitää tätä harmillisena takaiskuna, jotkut taas yhtä selkeänä merkkinä jumalallisesta väliintulosta kuin tätä klassista tapausta, jossa Beats and Stylesilta varastettiin yhtyeen julkaisematonta musiikki- ja videomateriaalia sisältänyt kovalevy.

Saman kohtalon koki Timo Tolkki kunnianhimoisen magnum opuksensa, rock-ooppera Saanan kanssa – ainakin tämän iltapäivälehtien nielemän ja uutiseksi ulostaman Tolkin lausunnon mukaan. Ja toissa vuonnahan Maj Karma keksi syyttää levynsä lykkääntymisestä kuvitteellisen Brutus-koiraa, mikä ylitti muun muassa Suomen Tietotoimiston lähdekritiikin riman ja levisi sitä kautta jälleen iltapäivälehtienkin sivuille.

Oli miten oli, lohduksi odotteluun Manboy on julkaissut MySpace-sivullaan toisen singlen viivästyvältä albumiltaan. Kappaleen nimi on One Dollar Under God, ja se on tällä kertaa yhtyeen omaa käsialaa.

Putken katkeamisesta tuli mieleen myös tämä vanha kunnon nettiklassikko. Linkki vie NRJ:n isännöimälle sivulle, mutta sama audiohuumoritiedosto löytyy lukuisista muistakin bittiavaruuden kolkista.

Manboy Helsingin Bellyssä 29.5.