Kauniit ja rumat – Manna ja Risto DocPoint-klubilla

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint helli yleisöään ja vieraitaan Kulttuuriareena Glorian klubi-illassa 30. tammikuuta.

Teksti: Viljami Puustinen, kuva: Suomen Musiikki

Kauniita naisia ja rumia miehiä, voiko rocktapahtuma tarjota parempaa? Helsingin Pikku-Roban vanha elokuvateatteritila, nykyinen Kulttuuriareena Gloria antoi loistavat puitteet DocPoint-festivaalin iltaohjelmalle, jossa nähtiin lauantaina 30. tammikuuta Manna ja Risto.

”Lämmittelijänä” nähtiin kello 22:00 elokuva- ja äänitaitelija Iván Torres Hdezin audiovisuaalinen live-esitys A Guide for Confusion, jonka muusikoina toimivat Jari Suominen ja Joel Hypén.

Yhdentoista jälkeen lavalle astui Manna. Debyyttialbumillaan Sister (2007) yhtyeen johtohahmo Manna Jäntti harrasti kauniita folksävyjä, mutta viime vuonna julkaistu Songs of Hope and Desire soi reippaana ja uhmakkaana rockina, joka yhdistelee perinteistä kitararäimettä ja elektronisia melodioita.

Mannan yhtyeen tekee mielenkiintoiseksi myös sen kokoonpano: kitarassa ja taustalauluissa vaikuttaa kehutun Joensuu 1685 -yhtyeen Mikko Joensuu. Bassoa soitti Rumban ja YleX:n Tulevaisuuden tusina 2010 -joukkoon kuuluvan The Wrecking Queensin huikea Malla, koskettimissa niin ikään Tulevaisuuden tusina -yhtye Zebra and Snaken Tapio Viitasaari. Gloriassa rumpuja soitti toisella Manna-keikallaan muun muassa Tehosekoittimesta tuttu Tero Sundell.

Keikalla huomion keräsi itseoikeutetusti Manna Jäntti. Jatkuvalla keikkailulla karaistuneen artistin lavaliikehdintä oli itsevarmaa ja laulu iski tulta. Korkokenkiin ja minimekkoon sonnustautunut Jäntti koikkelehti pitkin lavaa antaumuksella, ja sai alkuun salin takaosassa kyhjöttäneen yleisön liikkeelle viimeistään vaadittuaan ääneen tätä astumaan lähemmäksi.

Gloriaan oli tultu viihtymään, mikä estyi hetkeksi Mannan esittäessä tunnelmaisia slovareita. Menobiisien myötä tunnelma kohosi aitoon lauantai-illan huumaan.

Keskiyöllä koitti Risto-show. Keikan läpi sali oli täynnä joraavia ihmisiä, jotka osasivat sanat ulkoa. Väkimäärä oli yllättävä, sillä Risto esiintyi Helsingissä myös edellisenä iltana Nosturin ja Riemu-yhtiön yhteisissä 10-vuotisjuhlissa.

Kosketinkioskin takaa reuhannut Risto Ylihärsilä lietsoi hurmiota kolmelta albumiltaan tutuilla biiseillä. Edellisen kerran allekirjoittanut näki Ylihärsilän esiintymässä soolokeikalla, mutta parhaimpaansa hän yltää kyllä bändinsä kanssa. Ylihärsilä, kitaristi Tuomas Eriksson, basisti Minna Kortepuro ja rumpali Alina Toivanen ovat yhdessä räjähtävä rockyhtye, joka hakkaa ja groovaa.