Lapkon Malja: Yhdysvalloissa tuottaja on pomo

Lapko teki neljännen albuminsa Woodstockissa tuottaja D. James Goodwinin kanssa. Kuvassa Goodwin ruuvaa rumpusoundeja Lapkon Heikkosen kanssa. Millaisen amerikanelävän kanssa kolmikko viime kesänsä vietti?

Teksti: Viljami Puustinen, kuvat: HV Photos

Lapkon laulaja-kitaristi Ville Malja luonnehtii tuottaja D. James Goodwiniä näin: ”Se on pilveä polttava Harrikka-äijä, jolla on helvetin hyvä huumorintaju.”

”Studiossa sillä oli pöydällä aina pullo viskiä ja pussi kukkaa”, basisti Anssi Nordberg jatkaa. ”Ei se niitä paljoa käyttänyt, mutta aina ne piti olla esillä. Otti se ehkä yhdet piipulliset päivässä. Kotona se kai sitten otti enemmän. Töihin se pärisytti joka aamu aivan pirteänä.”

Basisti Nordberg ja tuottaja Goodwin.

Goodwinin suosima Clubhouse-studio sijaitsee Woodstockissa, noin 150 kilometrin päässä New Yorkista. Soittoa kesti reilun kolmen viikon ajan, noin 12–14 tuntia päivässä. Työt lopetettiin yleensä yöllä noin yhdeltä.

Nordbergin iloksi vanhat kisaveikot Malja ja rumpali Janne Heikkonen eivät tapelleet kertaakaan.

”Meillä oli sanaton sopimus, että hoidetaan reissu niin ettei ketään vituta. En edes muista yhtään asiaa, mistä olisi pitänyt kiukuta. Eikä se ollut mitään tappelun pidättelyä”, Heikkonen ihmettelee.

”Studiossa ei kiusattu toisiamme paljon mistään. Puhuttiin selän takana toisista melkein koko ajan hyvää!” Nordberg nauraa. ”Olihan siellä muutama hetki kun tuntui, ettei Jannen rummut menneet niin hyvin kuin piti. James osasi niin hyvin hoitaa tilanteet niin, että se vain sanoi, ettei sitten tehdä enää mitään tänään.”

Ville Malja liputtaa ameriikanmeiningin puolesta.

Maljan mielestä Goodwinin psykologinen ohjaus toimi toisinaan rasittavan hyvin.

”Teki mieli sanoa sille, että hei, ei me nyt olla noin tyhmiä. Kyllä me tiedetään, kuinka sä nyt kuljetat meitä.” Hänestä Suomessa ollaan studiossa turhan tasa-arvoisia. Yhdysvalloissa tuottaja on pomo, jonka assistentit tekevät kaikkensa, että hän ja artistit voivat keskittyä olennaiseen.

”Kun ympärillä häärää kolme assaria ja tarkkaamossa on yksi vanhempi ammattiäänittäjä ja -tuottaja, niin kyllä silloin pitää soittaa aivan saatanan hyvin! Mutta olihan siihen aluksi vaikea suhtautua, kun joku kysyy, että haluanko kahvin maidolla vai kermalla ja mihin kohtaan saa asettaa kupin. Jos sanoi, että voin itsekin hakea, se oli pieni loukkaus, että häh, eikö hänen työpanoksensa kelpaa? Jossain vaiheessa sitä jo melkein huuteli, että missäs se kahvi oikein viipyy.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 4/10.

Lapko kiertueella:
1.4. Oulu, 45 Special
2.4. Kokkola, Seurahuone
3.4. Raahe, Rytmikellari
4.4. Pori, Bar Kino
9.4. Turku, Klubi
10.4. Jyväskylä, Lutakko
15.4. Helsinki, Gloria
16.4. Kuopio, Henry’s Pub
17.4. Joensuu, Karjalantalo
23.4. Kouvola, Rytmikatti
30.4. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
7.5. Mikkeli, Vaakuna
8.5. Harjavalta, Night Factory
14.5. Lahti, Club Walimo
15.5. Vaasa, Royal Night
21.5. Hämeenlinna, Suistoklubi
22.5. Porvoo, Bar Soho
28.5. Kotka, Kairo