Rumba 8/12: The xx, Otra Romppanen & Kaisa Vala, Rival Sons, Karri Koira & Ruudolf…

Huomenna on kesätauko lusittu ja uusi Rumba-lehti jälleen lehtipisteissä läpi universumin.

Sano R, sano U, sano N eiku M – sano RUMBA! Huomenna se on taas ilonamme, ja tarjolla on tällaista ihmeellistä:

• Oskari Onninen kävi Ilosaarirockissa ja sai jututettavakseen THE XX:N, tuon brittiläisen indiepopin puhutuimman yhtyeen. Debyyttilevyllään puolivahingossa isoksi nimeksi kasvanut ja Rihannan kaltaisten pop-tähtien arvostama bändi julkaisee toisen levynsä, ja nyt nähdään, voiko suurinkaan indienimi pitää asemansa yhtä albumia pidempään. Seuraa tarinaa paitsi xx:stä myös koko uuden vuosikymmenen blogosfääri-maailmasta ja indiebändien kaupallisesta menestyksestä Suomessa.

OTRA ROMPPANEN on sysisynkeän Mana Manan maineikas kitaristi, jonka kitaraleadit saavat aikuisen miehenkin kyynelehtimään. KAISA VALA on YLEn Uuden musiikin kilpailussa mukana ollut poppari, jonka Habits of Human Beings -kisabiisin tahtiin sopii tanssia ja bailata. Keskenään tyystin erilaiset muusikot ovat myös isä ja tytär. Kaksikko istui yhdessä Mervi Vuorelan haastateltavaksi.

• Ilosaarirockissa esiintyi myös RIVAL SONS, josta on vierailumäärien perusteella kehkeytymässä hyvää vauhtia suomalaisten lempirockbändi. Parin festarivedon jälkeen yhtye on jo buukattu lokakuussa kolmelle klubikeikalle. Janne Flinkkilä kommunikoi orkesterin kanssa Joensuussa ja sai seurata vierestä, kun Reckless Loven Olli Herman tempautui mukaan tilanteeseen.

• Oululainen SATELLITE STORIES on kotikonnuillaan melkoinen outolintu. Metallikaupungin kasvatit kun soittavat hävyttömän hyväntuulista indiepoppia, ja kaiken hyvän lisäksi he yrittävät tuoda kotikaupunkinsa klubielämään laajemminkin aurinkoisia tanssiviboja. Bändin levy-yhtiökuviot tosin ehtivät mennä lehden painoon menemisen jälkeen täysin uusiksi, mutta palataan tähän asiaan seikkaperäisemmin myöhemmin.

KARRI KOIRA sai viimein kauppoihin asti oman levynsä, RUUDOLFIN tuella tietenkin. Tehokaksikko kertoi, miten suomalaisilta sujuu aito jenkkihenkinen r’n’b.

• Monitaituri TEHO MAJAMÄKI sai valita valtavasta perkussiopatteristostaan neljä suosikkiaan Soitinnurkka-palstalle. Hän halusi kertoa Rumban lukijoille udun, irimban, santurin ja vibrafonin ihmeistä. Niin minkä?

• Pori Jazzin keikan olympialaisten takia feidannut PALOMA FAITH selitteli puhelimessa, miksi Lontoon spektaakkeli oli muka tärkeämpi juttu kuin suomalainen musiikkifestivaali. Pöh.

• Festarivieraista myös THE SHINS ja REGINA SPEKTOR kertoivat tunnelmistaan. Shinsin James Mercer kertoi, kuinka erotetaan koko muu bändi, ja Regina Spektor puolestaan kertasi, kuinka liika tuotteliaisuus kostautuu omien biisien unohtelemisena.

• Suomen uuden polven artisteista lehdessä ovat maailmaa leppymättömästi reissannut pariskunta EVA & MANU, joka malttoi pysähtyä Suomeen hengähtämään, ja BIG WAVE RIDERS, joka julkaisi viimein kokonaisen albumin.

• Arviopuolella tarkastetaan Samuli Putron uutuusalbumi sekä riviarvioissa muun muassa Frank Ocean, The Hives, Fear Factory, Yeasayer, Friends, Ihsahn, Passion Pit, The Flaming Lips, Chaosweaver, Gojira, No Smoking Team, Nas ja Dead Can Dance.

Tällä me paketoimme kesän ja käännämme katsetta pikkuhiljaa kohti syksyä. Niin se elämä meitä koettelee. Palaamme asiaan!