Depeche Mode ja Soulsavers livenä Lontoossa

Depeche Mode antoi joulukuussa Lontoon O2 Arenalla esimakua siitä, mitä on luvassa helmikuussa Helsingissä.

Teksti: Matti Riekki, kuva: Mute

O2 Arena
Lontoo
6.12.2009

Vaikka lavalla hilluu porukkaa miltei futisjoukkueellinen, Soulsavers on yhtä kuin yksi mies. Tämä mies liikkuu puolituntisen lämmittelykeikan aikana senttimetrin, mutta karismansa ja äänensä riittävät kaappaamaan kuulijan Lontoon O2-areenan piippuhyllyltäkin. Bändin nimi voisi aivan yhtä hyvin olla Mark Lanegan Band.

Oli aika, jolloin Depeche Modekin vaikutti yhden miehen showlta. Dave Gahan oli viime vuosituhannen Devotional-kiertueella siinä jamassa, ettei tiennyt onko mies vai Jumalan poika, ja vaikka näin on ikävä sanoa, solistin elämää suurempi höyryisyys oli bändin lavatoiminnalle pelkkää plussaa. Turhapuromaisesta lavalookistaan huolimatta Gahan on nyt ilmeisen raitis tapaus ja vain taitava esiintyjä, joka ottaa yleisön haltuun rutiinilla, ei sattuman kaupalla. Hän tosin laulaa tavattoman hyvin, paremmin kuin yhdelläkään aikaisemmin näkemälläni keikalla.

Viimevuotisen Sounds of the Universe -albumin pakolliset numerot hoituvat pois heti setin alussa, ja pääosin lauluvalikoima on tuttua hittiä. Yhtyeen tapa venkoilla biisinsä joka kiertueelle eri malliin onnistuu joskus paremmin, useimmiten huonommin. Esimerkiksi Enjoy the Silencen pakottaminen bailauskuosiin on anteeksiantamaton teko. Maailman paras popkappale Never Let Me Down Again on onnistuttu puristamaan mehuistaan. Loppupään Behind the Wheel ja Stripped sentään soivat kuten totuttua. Puristi kiittää armosta.

Sävelnero Martin Gore vastaa illan muhkeimmista plussista. Vaikka käkkäräpään ”kitarointi” on kerta kerralta kankeampaa, onnistuu hän esittämään Homesta niin luihin ja ytimiin menevän version, että suolavesi uhkaa. Ilmiselvistä biisivalinnoista poikkeava Dressed in Black ilahduttaa sekin.

Visuaalisesti show on miltei Devotionalin tasoa, mutta silti niskoja hiertää nähdyn ja kuullun tuntu. DM-noviisina olo olisi taatusti täyttynyt. Nyt toivoisi vain, että Gahan saisi vanhan kunnon keisarikohtauksen ja hyppäisi yleisön syleilyyn. Sen sijaan hän ottaa uuden harjoitellun tanssiaskeleen.

Depeche Mode Helsingin Hartwall-areenalla 2.2.