Löyhästi genreytetty keikkamälli, osa I

Koska on päädytty tilanteeseen, jossa julkistettujen keikkojen kasa on paisunut aivan kohtuuttomaksi, perinteinen keikkamälli on pilkottu hyvin löyhästi genren mukaan. Ensimmäinen osa liittyy jotakuinkin siihen kaikkeen, mitä indie-kattokäsitteen alle mahtuu. Mukana ovat muun muassa Black Mountain, Gaslight Anthem, ja YACHT.

Kuva: Fullsteam

Aloitetaan sillä, että tänä iltana Helsingin Tavastialla esiintyy kanadalainen Black Mountain, joka saatiin ensimmäistä kertaa Suomeen viikon varoitusajalla, kun Hultsfredin festivaali meni konkurssiin. Tiedote pitää yhtyettä yhtenä tämän hetken merkittävimmistä riffirockbändeistä Queens of the Stone Agen ja Wolfmotherin ohella. Itse kuvailisin Black Mountainia karkeasti Led Zeppelinin, edellä mainitun Queens of the Stone Agen ja Pink Floydin yhdistelmäksi hyppysellisellä Flaming Lipsin psykedeliaa. Joka tapauksessa oivallinen yhtye on kyseessä. Liput maksavat ennakkoon 22 euroa ja ovelta 24 euroa.

Flow-festivaalin jälkeisenä maanantaina 16.8 Tavastian lavalle nousee puolestaan yhdysvaltalainen Shearwater. Bändin perustajajäsenet, Jonathan Meiburg ja Will Sheff kuuluivat alun perin molemmat Okkervil River -bändiin. Sittemmin Shearwaterista on muodostunut ornitologina toimivan Meiburgin pääprojekti, ja Sheff on samaan aikaan keskittynyt pelkkän Okkervil Riveriin. Kuutosalbuminsa The Golden Archipelagon keväällä julkaisseen Shearwaterin jäntevää, mutta folkahtavaa indierockia on verrattu muun muassa Grizzly Beariin, Talk Talkiin ja Fleet Foxesiin. Liput maksavat saman kuin Black Mountainiinkin, eli ennakkoon Tiketistä 22 euroa ja ovelta kaksi euroa enemmän.

Voimapoplegenda Teenage Fanclub esiintyy Helsingin Nosturissa 18 marraskuuta. 90-luvun alun Bandwagonesque- ja Grand Prix -albumeillaan suuruuteen noussut skottiyhtye julkaisi vastikään yhdeksännen albuminsa Shadowsin, ja palaa sen varjolla jälleen Helsinkiin. Liput maksavat 27 euroa ja ovat myynnissä Tiketissä.

Newjerseyläinen Springsteen-punk-bändi The Gaslight Anthem palaa niin ikään Suomeen. Yhtye esiintyy Helsingin Tavastialla 2. marraskuuta. Aiemmin kolmannen levynsä American Slangin juuri julkaissut Gaslight Anthem on esiintynyt Suomessa viime kesänä keikkabussivarkauden takia lykätyllä Tavastian-keikalla sekä Ruisrockissa. Liput keikalle maksavat ennakkoon 18 euroa ja ovelta jälleen 2 euroa enemmän.

LCD Soundsystemin pikkuvelibändiksi miellettävä YACHT (joka on ehdottomasti kirjoitettava isoilla kirjaimilla) saapuu elokuun lopulla Suomeen – tällä kertaa livebändin kanssa. James Murphyn DFA-lafkalle levyttävä YACHT esiintyy YK-klubilla 24.8. Liput maksavat 12 euroa.

Chillout-downtempoilua esittävä britti-dj Simon Green eli Bonobo saapuu Helsingin Juhlaviikoille. Bonobo esiintyy 20.8 Vanhalla Ylioppilastalolla yhdessä hänen uudella levyllään Black Sandsilla vierailevan laulajatar Andreya Trianan kanssa.

Lisäksi kerrottakoon, että yhdysvaltalainen modernia americanaa ja folkia soittava Citay esiintyy Helsingin Kuudennella Linjalla 27.9 ja seuraavana päivänä Tampereen Telakalla. Bändiä voisi kuulematta, mutta tiedotteesta lotottujen vertauskohtien pohjalta kuvailla ELO:n, Fleetwood Macin ja edellä mainitun Black Mountainin sekoitukseksi. Kuudennen linjan keikka maksaa kymmenen euroa. Telakalle pääsee ilmaiseksi.

Tässä siis tämä ehkä jotenkin indieen liittyvä osio. Jatko-osa juttusarjaan seuraa lähitulevaisuudessa.