Marko Annala: ”Jos fokus on tuonpuoleisessa, unohtuu tämän elämän tarpeet”

Marko Annala painiskeli Sydänjuuret-levyä tehdessään iäisyysasioiden äärellä.

Teksti: Viljami Puustinen, kuva: Joonas Brandt

Mokoman uuden Sydänjuuret-levyn laulut on sävelletty keskellä talvea luonnon äärellä, rantamökissä Tampereen Teiskossa. Pakkasenpuremat tunnelmat jäivät niin vahvasti muistiin, että ne vaikuttivat yhä tekstiä tehdessä ja levyttäessä.

Ortodoksiksi aikuisiällä kastetulla Marko Annalalla oli mökissä mukana muun muassa Neale Donald Walschin Keskusteluja Jumalan kanssa -sarjan teoksia, joiden tekijä väittää syntyneen niin ikään korkeamman voiman tapaamisen perusteella.

”Minulle ne ovat innostavaa luettavaa, jos laitan syrjään ajatuksen, että lukijaa yritetään pistää koukkuun hyvin populistisella tavalla. Olen yrittänyt lukea niitä ihmisen hyvinä tulkintoina siitä, mitä hengellinen elämä voisi olla”, Annala sanoo.

Omassa hengellisyydessään Annala kokee olevansa ”jaakkolöyttymäinen”. Gospelmuusikko Löytyn lailla hänellä ei ole tulenpalavaa liekkiä sisällä eikä ylistyshenkeä. Ei jatkuvaa tarvetta hengelliseen hegemoniaan. Uskonnollisuus ei rajoita Annalaa. Päinvastoin.

”Pidän arjessa elämisestä. Tätä korostan muun muassa uuden levyn Niin hyville kuin pahoille -kappaleessa. Jos fokus on jossain tuonpuoleisessa, ihmiseltä unohtuu tämän elämän tarpeet ja tärkeät asiat. Itselleni en voi hyväksyä sitä. Voin lukea kirjoista ajatuksia, mutta sen jälkeen täytyy taas mennä maailmaan ja yrittää ymmärtää erilaisia ihmisiä.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 5/10.

Mokoma kiertueella:
9.4. Mikkeli, Vaakuna
10.4. Tampere, Pakkahuone
16.4. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
17.4. Kaustinen, Konsta
22.4. Pori, Bar Kino
23.4. Turku, Klubi
24.4. Kouvola, House of Rock
30.4. Helsinki, Tavastia
1.5. Jyväskylä, Lutakko
7.5. Forssa, Bar 54
8.5. Oulu, Club Teatria
14.5. Varkaus, Z-One
15.5. Joensuu, Karjalatalon Kellari
21.5. Kuopio, Henry’s Pub
22.5. Kuopio, Henry’s Pub
28.5. Imatra, Osmo’s Cosmos Bar
29.5. Helsinki, Nosturi