MGMT: ”Aluksi Congratulations viittasi kyynisyyteen, mutta nyt onnittelemme myös itseämme”

Brooklyniläisyhtyeen toinen voimahahmo Andrew VanWyngarden kertoo, että MGMT halusi kakkosalbumillaan sanoutua irti turhasta ironiasta.

Teksti: Tero Kartastenpää, kuva: Josh Cheuse

Annoitte uuden levyn nimeksi Congratulations. Ketä MGMT onnittelee?
Andrew VanWyngarden: ”Se sai alkunsa sarkastisena onnitteluna menestyneille ihmisille.”

Teille itsellenne?
”Ei, ei meille. Aluksi Congratulations viittasi vain kyynisyyteen, mutta nyt olemme onnittelemassa myös itseämme. Onnittelemme, että pysymme uskollisena omalle hengellemme, emmekä yritä tehdä asioita menestyksen ja rahan takia. Teemme sellaista, mistä olemme ylpeitä ja mikä on rehellistä.”

Miten levy-yhtiö reagoi, kun sanoitte, ettei levyltä löydy hittejä?
”He tukivat koko prosessia. Kerroimme jo silloin, kun teimme levytyssopimusta, ettemme enää tekisi Kidsin ja Time to Pretendin (bändin vuonna 2007 julkaistun debyyttialbumin Oracular Spectacularin suurimmat hitit) kaltaisia lauluja. Ne olivat jo silloin vanhoja, ja me olimme muuttuneet. Mutta levy-yhtiö on hyvin tyytyväinen lopputulokseen.”

Olette sanoneet, ettei levyllä ei ole yhtään ironiaa. Onko ironia tylsää?
”En usko, että olemme välttäneet ironiaa kokonaan. Levy on leikkisä, välillä hauska ja humoristinen, mutta siinä ei ole sellaista ironiaa kuin Time to Pretendissä. Se on ironinen, koska olimme sitä kirjoittaessamme Wesleyanin yliopistossa ja pilkkasimme rocktähteyttä. Sitten kun iso levy-yhtiö julkaisi biisin ympäri maailmaa, oli mahdoton olla enää ironinen.”

Miten se näkyy?
”Tiesimme 15 kuukauden kiertämisen jälkeen tekevämme levyn, jota tulemme soittamaan uudestaan ja uudestaan. Päätimme tehdä jotain, joka saa meidät oikeasti onnelliseksi ja itsevarmaksi ja jota voimme soittaa vaikka lopun elämäämme.”

Time to Pretendissä laulettiin ”live fast and die young”. Olette nyt eläneet nopeasti, mutta aiotteko edelleen kuolla nuorina?
”Se ei ollut koskaan päämäärämme, se on kieli poskessa kirjoitettu rivi. Ei minulla ole mitään kuolemanviettiä.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 5/10. Lehti on myynnissä 29.4. asti.