NME-lehti pyysi anteeksi Morrisseylta: ”Et ole rasisti”

Vanha mörrimöykky Mozzer riitaantui brittilehden kanssa vuoden 2007 haastattelusta, jossa laulajatähden sitaateista oli nostettu esille (valheellisesti tai ei) rasismiin viittaavia sävyjä. Tuon jälkeen introvertin popin ikoni veti koko aviisin oikeuteen.

Kuva: Wikimedia Commons

Brittien musiikkimedian ikihonka NME julkaisi joulukuussa 2007 laulajalegenda Morrisseysta haastattelujutun otsikolla Big Mouth Strikes Again. Jutusta nousi tuolloin kohu, koska Morrisseyn jutussa esittämät sitaatit oli helposti tulkittavissa muukalaisvastaisiksi ja rasistisiksi.

Keskeisenä riidan leimauttajana oli etenkin sitaatti:

With the issue of immigration, although I don’t have anything against people from other countries, the higher the influx into England the more the British identity disappears. So the price is enormous. If you travel to Germany, it’s still absolutely Germany. If you travel to Sweden, it still has a Swedish identity. But travel to England and you have no idea where you are.

Haastattelun lävähdettyä lehtipisteisiin ryhdyttiin tietenkin julkisesti paheksumaan Morrisseyta, että nyt herra on mennyt tutussa suorapuheisuudessaan liian pitkälle.

Sitten jyrähti Morrissey itse.

Laulaja kertoi, että hänen sanomisiaan oli tahallisesti vääristelty, irroitettu asiayhteydestään ja jopa kirjoitettu lehden toimesta kokonaan uusiksi.

Morrissey haastoi NME:n lopulta oikeuteen.

Samainen lehti syytti epäsuorasti Morrisseyta ensimmäisen kerran rasistiksi jo vuonna 1992, kun lehti irvaili Union Jack -lippuun keikallaan kääriytyneen laulajan ”flirttailevan katastrofin kanssa”.

Riidan puhjettua Mozzeri on kylläkin viestinyt julkisuuteen, että hän peruu oikeushaasteensa, jos lehti pyytää häneltä julkisesti anteeksi. Jutun oikeuskäsittelyn oli määrä alkaa tänä kesänä.

Tänään anteeksipyyntö sitten ilmestyi NME:n verkkosivuille, lähes viisi vuotta riidan aiheuttaneen jutun jälkeen.

Kuittaako myöhäinen anteeksipyyntö todella välit entisen The Smiths -laulajan kanssa? Ken tietää.

Morrissey on toki ollut muutenkin kovassa vedossa viime aikoina. Vasta viime viikolla herra jätti erään fanilehtensä nettisivujen välityksellä tiedotteen, jossa hän kertoi ihastuneensa Japaniin ja japanilaisiin ja samalla haukkui kotimaansa tylsäksi ja tuomitsevaksi diktatuuriksi.

Kuningatar Elisabethin vallassaolon taannoista 60-vuotisjuhlaa Mosse kommentoi sanoilla:

Hallituksemme tuomitsee samanaikaisesti diktatuureja Lähi-Idässä, mutta kukaan maassamme ei kiinnitä huomiota kuningasperheen pakkovaltaan. Kuninkaallisemme ovat ylipalkatuin ja tarpeettomin ihmisjoukko, joka ei ole tehnyt mitään saavuttaakseen kunnioituksemme, mutta vaatii silti meiltä kaiken. Kyseessä on todella ovelasti ja räikeästi toteutettu petos