Nousussa 4/2010: Kaikukasti tuuttaa suomireggaeta tuomiopäivän pasuunalla

Turkulaisen Kaikukastin proggae-biiseissä ei lauleta vauvantekohommista vaan maailmanlopun visioista.

Teksti: Saku Schildt, kuva: John Palmén

Kaikukastin sanoituksista löytyy melkoisia maailmanlopun visioita. Esimerkiksi esikoisalbumin Pyhä vesi -kappale esittää pessimistisyydessään science fiction -mestari Philip K. Dickin visioiden kanssa kilpailevan tulevaisuudenkuvan.

”Joku muu voi tietenkin tulkita biisin eri tavalla, mutta minä ajattelen sen kertovan tulevaisuudesta, jossa vesi on loppunut kesken”, laulaja Velimatti sanoo.

”Kappaleessa eräänlainen hautausauton kuljettaja kerää nääntyneitä ihmisiä kadulta ja vie ne tehtaisiin, joissa heistä imetään kaikki loputkin nesteet säilöön. Nämä vedet pullotetaan ja myydään rikkaille – tämä on niiden viimeinen mahdollisuus saada vettä.”

Mikäs rastamiehen on noin synkäksi vetänyt?

”Jaa-a. Voisi sitä kai tehdä lauluja positiivisistakin jutuista, mutta noita duureja on maailmassa jo niin paljon. Vaikka on tietty mollejakin. Ehkä tässä on taustalla ajatus, että synkästäkin voi tehdä herkkää ja kaunista. Pimeydessä on kasvun siemen, ja siihen voi ujuttaa ajatuksen, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Tämä kuuluu levylläkin: sen viimeinen kappalehan poikkeaa muista selvästi.”

Kaikukastin musiikistaan käyttämä ”proggae”-termi syntyi Velimatin mukaan Turun paikallislehden haastattelussa, kun yhtyeen kitaristi kuvaili bändiä ”paskaksi versioksi Pink Floydista”.

”Bändin alkuaika oli siitä hankalaa, että yritimme väkisin ängetä itseämme tavalliseen reggae-muottiin, vaikkei se ei oikeasti ollut meidän juttumme. Tietty meillä on mukana reggaesta tuttu takapotku-rytmi ja niin edespäin, mutta musa elää kuitenkin omalla äänellään. Tämä bändi on sellainen sirkus, ettei me kärsitä minkäänlaisia kaltereita ympärillä.”

”Kappaleet voivat mennä jonkin aikaa tosi usvaisissa tunnelmissa, mutta yhtäkkiä tuleekin joku isompi räjähdys. Olisi kiva, jos yleisössä pamahtaisi joltakulta paskat housuun, kun biisin tunnelma vaihtuu yllättäen tosi voimakkaasti. Hyödynnämme paljon improvisaatiota, ja keikoilla pyrimme, että esitys olisi yksittäisten kappaleiden sijaan yksi iso kokonaisuus alusta loppuun.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 4/10.

Perustettu:
Turussa 2004

Kokoonpano:
• Velimatti (laulu)
• Daniel (rummut)
• Erkka (basso)
• Matti (kitara)
• Ilkka (kitara)
• Antti (pasuuna)
• Sini (saksofoni)
• Janne (lyömäsoittimet)

Sanottua:
”Näin Kaikukastin livenä ekaa kertaa Tavastialla loppukesästä 2008. Heti ekan biisin jälkeen olin varma, että haluan julkaista tämän bändin levyn. Se soittamisen riemu potkaisi niin lujaa, ettei haitannut, vaikka yleisössä ei ollut kuin kolmisenkymmentä Faces-huuruista selvinnyttä osapäivähippiä.” –Joose Berglund, Stupido Records

Keikalla:
24.3. Hämeenlinna, Suisto
25.3. Oulu, Levykauppa Äx
25.3. Oulu, 45 Special
26.3. Rovaniemi, Hilpeä Krouvi
21.5. Tampere, Telakka