Nousussa 6/2010: Eläin jatkaa joensuulaisen outoilun perinteitä

Pohjois-Karjalasta kajahtaa vaihteeksi muutakin kuin Stella- tai 51koodia-tyylistä radiorockia. Edellä mainittujen sijaan joensuulaisen Eläimen henkiseksi verrokiksi voi nostaa kotikaupungistaan vaikkapa Kumikamelin.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Tomi Palsa

Joensuu, tuo pohjolan kimmeltävä helmi. Harva paikkakunta on profiloitunut yhtä tiiviisti kulttuurikaupungiksi: tuleehan Joensuusta monelle ensimmäisenä mieleen Ilosaarirock – tämä jokakesäinen valopilkku Merimaa-festarien hallitsemassa suvessa – sekä kaupungin kunniakas rock-historia hassisenkoneineen, kumikameleineen ja manamanoineen.

Vaan entä nyt? Aikaisemmin omalaatuisista artisteistaan tunnettu Joensuu ei ole enää entisensä. Kaupungista on ilmaantunut viime vuosina lähinnä 51koodia- ja Stella-tyylisiä radiohittibändejä.

Höpö höpö, sanoo Ilosaarirockin ohjelmavastaava Panu Hattunen. Hän muistuttaa, etteivät nykypäivän menestyneet rockbändit ole muuallakaan järin innovatiivisia.

”Ja meillähän on satoja pikkubändejä treenaamassa kellareissa. Ihan varmasti siellä on entiseen malliin outojakin tapauksia mukana”, Hattunen sanoo.

Erityisesti hän on innostunut yhtyeestä nimeltä Eläin.

”Sitä itse alkaisin viedä Joensuusta eteenpäin”, Hattunen sanoo.

Sanat eivät jää vaille tekoja: debyyttialbuminsa juuri julkaissut Eläin on kiinnitetty Joensuun edustajaksi Ilosaarirockin, Provinssirockin ja Qstockin bändivaihtorinkiin.

Jutun juoni on, että kunkin festarin kotikaupungista poimitaan yksi erityisen lupaava tulokas, ja nämä esiintyvät kaikilla ringin festivaalilla.

Ei hullumpi idea. Eläimen basisti Heikki Kuikkakin myhäilee tyytyväisenä.

”Ihan juhlaahan tällainen tuki on, etenkin kun meillä ei ole kunnollista keikkamyyjää tai mitään. Mitään erityisshow’ta ei kuitenkaan ole festareille suunniteltu. Bändillemme ei olisi ihan luontevaa ottaa mukaan jotain vierailevia tähtiä tai muuta säätöä.”

Eläimen yhteydessä tulee väistämättä esille kuulut kolmikirjaimiset yhtyeet CMX ja YUP. Bändin poukkoileva ja arvaamaton suomenkielinen kaahaus tuo nopeasti mieleen 1990-luvun outorock-aallon, jolloin joka paikasta näytti ilmestyvän A.W. Yrjänän ja Jarkko Martikaisen opetuslapsia.

Kuikka ei kimpaannu vertailuista, vaan myöntää, että yhtye on kotimaisen härörockinsa opiskellut. Hän kuitenkin huomauttaa, että yhtye on yhtä paljon velkaa myös vanhemmille, 1980-luvulla vaikuttaneille hämyilijöille.

”Esimerkiksi Kumikameli on vahva vaikuttaja”, Kuikka kertoo.

Mihinkäs osastoon Eläin sitten outoiluasteikolla sijoittuu? CMX nojaa mystiikkaan, YUP kunnostautui absurdien tarinoiden kertojana ja Radiopuhelimet luottaa silkkaan vittumaisuuteen. Mikä on joensuulaisten ominta alaa?

”Ehkä sellainen Radiopuhelimet-henkinen vittuilu on sitten meidän juttumme”, Kuikka sanoo.

”Emme halua saarnata liikaa, vaan enemmänkin kertoa asioita toteavaan ja pisteliääseen sävyyn. Laulajamme Timo Torvinen tekee tavallisesti sanoituksensa aiheista, jotka ärsyttävät häntä, tai kiinnittävät hänen huomionsa jotenkin negatiivisessa mielessä.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 6/10. Lehti on myynnissä 20.5. asti.

PERUSTETTU
Joensuussa 2007

KOKOONPANO
• Timo Torvinen (laulu, kitara)
• Heikki Kuikka (basso)
• Pekka Koskelo (rummut)
• Arttu Hirvonen (kitara, laulu)
• Janne Uusiniemi (sampleri, syntetisaattori)

SANOTTUA
”Taas jotain uutta ja tuoretta Joensuusta. Eläin ei ole mikään peruskaavoihin tyytyvä bändi, vaan orkesterilla on oma, kiero tyylinsä. Bändistä kuullaan varmasti jatkossakin.” –Panu Hattunen, ohjelmavastaava, Ilosaarirock

KEIKALLA
7.5. Kuopio, Henry’s Pub
13.5. Helsinki, Henry’s Pub
18.–20.6. Seinäjoki, Provinssirock
16.7. Joensuu, Ilosaarirock (Sulo-klubi)
30.–31.7. Oulu, Qstock