Nousussa 7/2010: Pyhät Tepot sekoilee ylikansallisen yhtiön suojissa

Pyhät Tepot on vasta pari vuotta vanha bändi, mutta se on tunkenut itsensä jo Sony Musicin rosteriin. Miten räkänokkaiset rääväsuurockarit päätyivät Idols-tähtien, Anssi Kelan ja Hevisauruksen kotina tunnetun jättiläisen helmoihin?

Teksti: Saku Schildt, kuva: Matti Tanskanen

Miksi ihmeessä juuri Sony Music Entertainment Finland kiinnostui Pyhät Tepot -tyylisestä rääväsuurockista?

Tapahtumat lähtivät liikkeelle Sonyn keikkamyyntipuolen eli Popgee Oy:n toimesta. Firman johtaja Matti Kaunisvesi bongasi sähköpostitulvastaan meilin, jonka otsikko kuului ”Tepot tahtoo tilaisuuden”. Hän päätti tutustua tapaukseen lähemmin.

”Ajattelin aluksi, että kundit ovat varmaan niin sekaisin, ettei yhteistyöstä tulisi mitään. Niiden biisit olivat kuitenkin ensimmäisen punksukupolven kasvatin mielestä viehättäviä, ja laitoin (Sonyn toimitusjohtaja) Kimmo Valtaselle asiasta meiliä. Hänkin innostui”, Kaunisvesi muistelee.

Kaksikko kävi katsomassa yhtyettä keikalla ja vakuuttui sen luontevuudesta. Valtanen ja Kaunismäki arvelivat, että Tepoissa olisi tarjolla vanhan ajan rockbändi, joka bändipalavereissa nysväämisen sijaan elää kuten rockbändi konsanaan.

Oliko Kaunismäellä yhtään takaraivossa Kakka-hätä 77:n ja muiden uusien punkbändien menestys?

”Oli sillä merkitystä”, Kaunismäki myöntää.

”Esimerkiksi Kakkahädällä on ollut hyvin keikkaa ja muutenkin hyvä meininki. Livepuolella on ollut puhetta, että olisi kiva lähteä rakentamaan punkhenkisyyttä, mitä Sonylla tai Popgeellä ei ole ollut aikoihin. Sanotaanko niin, ettemme tietoisesti etsineet tällaista bändiä, mutta Pyhät Tepot tupsahti sopivasti eteen.”

Pyhien Teppojen laulaja Sipe Sontaläjä on itsekin yhteistyökuvioista ihmeissään.

”Olihan se vähän yllätys, kun noin iso lafka kiinnostui. Olimme (rumpali) Gustavon kanssa työkkärissä, ja luin siinä samalla teppomeilin, josta löytyi sähköpostia Valtaselta. Putosin tuolilta, mikä tosin johtui osaksi krapulasta”, Sontaläjä sanoo.

”Ei meille ole mikään ongelma olla isolla levy-yhtiöllä. Emme ole hampaat irvessä soittava punkbändi, vaan haluamme saada tästä itsellemme ammatin ja paljon näkyvyyttä. Oli meistä pari pikkulafkaa kiinnostunut ennen Sonyakin, mutta odotimme parempaa tarjousta.”

Kun sopimus Sonyn kanssa oli plakkarissa, bändi usutettiin studioon. Yhtyeen tuottajana toimi Jyrki Tuovinen, Apulannan ja Bloodpitin kaltaisia artisteja avustanut Sonyn luottomies.

Tuovinen kertoo kiinnostuneensa projektista nimenomaan siksi, että se oli kaukana Sonyn peruspaketista. Sitä saa mitä tilaa: studiosessiot eivät tuottajan mukaan menneet ”ihan normaalin kaavan mukaan”.

”Bändin jätkäthän ovat todella sympaattisia kundeja, jotka tekevät hommaansa suurella sydämellä. Projektia kuitenkin hidasti sellainen, no, rock’n’roll-toiminta. Mitenkähän pitkälle sitä uskaltaisi kuvailla?” Tuovinen pohtii.

”Levyn tekeminen oli monin tavoin hyvin kompaktia puuhaa. Energisyys on yksi bändin vahvuuksista, joten biisit äänitettiin pitkälti livenä. Yhtyeessä kuitenkin vaikuttaa sellainen dynaaminen duo, joka osaa hankkiutua vapaa-ajallaan melkoisiin tilanteisiin. Nämä tilanteet vähän vaikeuttivat työtä.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 7/10. Lehti on myynnissä 21.5.–10.6.

Perustettu:
Helsingissä 2007

Kokoonpano:
• Sipe Sontaläjä (laulu, koskettimet)
• Gustavo Älytapio (rummut)
• Elton Bolton Poppa (basso)
• Niisku-Makke (kitara)

Sanottua:
”En ehkä olisi jaksanut hoitaa levyprojektia loppuun, jos bändiä olisi kiinnostanut musiikin tekemiseen sijaan vain päästä keikoille ja saada naama lehteen. Pyhät Tepot on kuitenkin liikkeellä ihan muista syistä. Sipen pää on täynnä musiikkia, joskus joku kemiallinen aine vain estää sitä tulemasta ulos.” – Jyrki Tuovinen, tuottaja

Keikalla:
29.5. Helsinki, Bar Loose
31.5. Helsinki, Linnanmäki
2.7. Helsinki, Lepakkomies
17.7. Rovaniemi, Simerock
23.7. Hämeenlinna, Wanaja Festival