Pintandwefall, Wrecking Queens, Axl Smith ja kumppanit palaavat lauantaina kotikonnuilleen

Vaskifest-tapahtuma kerää Vaskivuoren musiikkilukion entisiä ja nykyisiä oppilaita esiintymään samaan tapahtumaan.

Kuva: Sony Music

Vaskivuoren musiikkilukio on tuottanut musiikkikentälle vakuuttavan kavalkadin muusikoita ja yhtyeitä. Koulun oppilaat ovat perustaneet muun muassa sellaisia yhtyeitä kuin Pintandwefall, Wrecking Queens ja Wedding Crashers. Myös PMMP:n soittajaosaston muusikot ovat koulun kasvatteja, samoin Axl Smith.

Nyt vanhat vaskivuorelaiset palaavat opinahjoonsa esiintymään Vaskifest-tapahtumassa. Vaskifest raikaa Vantaan Myyrmäessä Vaskivuoren lukiolla lauantaina 27. lokakuuta kello 14 alkaen. Vanhojen partojen lisäksi tapahtumassa esiintyy koulun nykyisten oppilaiden yhtyeitä.

Aiemmin mainittuja vaskivuorelaisten bändejä yhdistää parikin asiaa. Ensinnäkin ne ovat suunnilleen samaa ikäluokkaa, 1980-luvun puolivälissä syntyneitä, ja toiseksi kukin yhtye soittaa suunnilleen toisiinsa rinnastettavaa indierockia. Oliko tuo ikäluokka Vaskivuoressa jotenkin erityisen lahjakas, ja miksi esimerkiksi metalli tai konemusiikki ovat lukiossa vähemmistössä? Koulun bändisoiton opettaja Pekka Rautio vastaa.

”Itse aloitin Vaskivuoressa vuonna 2002, ja minusta tuntuu, että bändien ja soittajien taso nousee koko ajan”, Rautio sanoo.

”Aika harvat bändit ovat kouluaikana valmiita ylittämään uutiskynnystä tai tekemään pitkiä keikkoja. Meillä tehdään sitä pohjatyötä. Hedelmät ovat kypsiä vasta myöhemmin. Ehkä tämä selittää tuon ikäluokan esillä olemista.”

Indierockin suosiosta Rautio sanoo, että trendit muuttuvat ja media nostaa esille eri asioita eri aikoina. Tällä hetkellä lukion opiskelijoilla on hänen mukaansa paljon akustisia kokoonpanoja, mutta esimerkiksi hiphop on pimenossa.

”Lukioaikana tehdään paljon tyylikokeiluja ja etsitään omaa juttua. Monesti oppilaat soittaat metallia tullessaan lukioon ja tyyli muuttuu matkan varrella. Itse pyrin olemaan neutraali musiikkityylien suhteen. Huomauttaisin tosin, että myös konepop-bändi Jessen kaverit ovat vaskivuorelaisia.”

Musiikkilukion oppilaiden salaiseksi aseeksi Rautio nimeää keskimääräistä paremman laulutaidon: kuoroissa ja lauluyhtyeissä laulukokemusta hankkineet osaavat hyödyntää ääntään helpommin esimerkiksi stemmalauluissa.

”Suomessa on perinteisesti aika vähän bändejä, joilla on paljon lauluharmonioita. Sitä potentiaalia olemme yrittäneet hyödyntää.”

Kenestä koulun nykyisten oppilaiden bändistä voi sitten odottaa tulevaisuuden menestystarinaa vanhojen konnien tapaan? Rautio nimeää potentiaaliseksi tapaukseksi Vaskifestissäkin esiintyvän indiepop-yhtyeen Retro Stationin.

”Se on jo ihan valmis paketti, jos nyt mikään muusikko tai bändi voi koskaan olla valmis. Hienoja biisejä ja loistavia muusikoita, joilla on tekemisen meininki. Koko bändi myös laulaa. Toinen kiinnostava tapaus on Kalle ja Gunnar, joka esittää sellaista lyyristä, erittäin omaperäistä folkpoppia.”

Vaskifest Vaskivuoren lukiossa 27. lokakuuta. Liput 5€.

Esiintyjät:
Vaskivuori Big Band
Pasa
The Wrecking Queens
Wedding Crahshers
Pintandwefall
Top Noch Big Band feat. Lauri Mikkola & Axl Smith
Bastu
Kalle och Gunnar/Kuomat
Retro Station
Indigo children
Juicy Voices