Punk-veteraanit muistelevat: U.K. Subs ja The Vibrators Suomessa

Tavastialla 30. tammikuuta esiintyvän U.K. Subsin Charlie Parkerille vuoden 1990 Puntala-rock jätti unohtumattoman muistijäljen, mutta heidän kanssaan samalla keikalla soittavan The Vibratorsin solisti Know kävi Suomessa jo 1961!

Teksti: Mervi Vuorela, U.K. Subs -kuva: Shigeo ”Jones” Kikuchi

Helsingin Tavastialla lauantaina 30. tammikuuta esiintyvät U.K. Subs ja The Vibrators ovat käyneet Suomessa useita kertoja aikaisemminkin. Vibratorsin solisti Knox vieraili maassamme perheensä kanssa jo vuonna 1961.

”Isäni opetti tuolloin englantia suomalaisessa koulussa. Olen siis käynyt Suomessa aikaisemmin kuin monikaan tämän lehden lukijoista on edes syntynyt, heh.”

Knox muistaa vielä lisätä, että hänen mielestään 60–70-lukujen suomalainen ilmapiiri oli hyvin kiehtova ja rock’n’roll-myönteinen. Ihme kyllä, sillä tuolloin elettiin suomettumisen ydinaikaa.

Knoxin yhteydet Suomeen eivät rajoitu pelkästään hänen isäänsä. The Vibratorsin nykyinen basisti on Lontooseen kotiutuneesta No Direction -yhtyeestä tuttu suomalainen Pete.

”Tapasimme Peten Lontoossa, jossa hän ajoi U.K. Subsin keikkabussia. Aikaisempi basistimme oli lähtenyt rahaongelmiin vedoten, joten rumpalimme Eddie ehdotti Peteä bändiin”, Knox kertoo.

Myös U.K. Subsin Charlie Harperilla on aikaisempaa kokemusta Suomesta. Mies muistaa erityisesti vuoden 1990 Puntala-rockin.

”Olimme reissussa Snuffin ja Wat Tylerin kanssa. Bussissa törmäsimme humalaiseen mieheen, joka oli sammunut käytävälle. Pyysimme suomalaisia bändejä siirtämään miehen pois autosta, mutta he sanoivat etteivät pysty, koska hän on keikkajärjestäjä.”

U.K. Subs ja The Vibrators Helsingin Tavastialla 30.1. | Lue koko haastattelu Rumbasta 1/10.