Radio Asia on kaanonmiesten ja classic rockin äänitorvi

Lynyrd Skynyrdiä, neuvostohittejä ja kiinalaista kulttuuria! Pääkaupunkiseudulla ja Tampereen lähetysalueilla kuuluva Radio Asia koukuttaa kadotetuilla klassikoilla ja hämmentävällä ohjelmakartalla.

Teksti: Tomi Nordlund, kuva: Universal

Radio Asiasta voi povata kaanonmiesten ja classic rock -intoilijoiden suosikkia sekä tervetullutta haastajaa soittolistoihinsa jumiutuneille formaattiradioille.

Kanava aloitti marraskuussa lähetykset pääkaupunkiseudulla. Helmikuussa se laajeni myös Tampereen alueelle.

Monessakin mielessä hämmentävän Asian ohjelmakartta ei ole kovin monipuolinen, mutta se on sitäkin omintakeisempi. Pelkkää musiikkia sisältävää Hits & B-sidesia kuullaan arkisin peräti yhdeksän tunnin verran päivässä.

Retromusaa tulvivan kanavan Hits & B-sides -ohjelma tarjosi tiistai-iltapäivänä 2. maaliskuuta seuraavanlaisen viidentoista suoran:

Rory Gallagher: Sinner Boy
The Crystals: Da Doo Ran Ran
Tom Petty & The Heartbreakers: Here Comes My Girl
Tom Waits: Sweet Little Bullet from a Pretty Blue Gun
Elvis Costello: Less Than Zero
Kate Bush: Babooshka
Iggy Pop: The Passenger
Small Faces: I’m Sorry She’s Mine
Deep Purple: Strange Kind of a Woman
Lynyrd Skynyrd: Travelin’ Man
Marvin Gaye: What’s Going On
Johnny Cash: Wanted Man
Thin Lizzy: The Rocker
Bob Marley: Waiting in Vain
John Lennon: What You Got

Radio Asia vaikuttaa oivalta haastajalta esimerkiksi Radio Helsingille ja Groove FM:lle.

Vaikka Radio Helsinki mielletään tiedostavien edelläkävijöiden ykköskanavaksi, senkin musiikkitarjonnan ydin on vahvasti klassisessa rockissa ja popissa. Vilkaiskaapa vaikka kanavan kaikkien aikojen soitetuimpien kappaleiden listaa.

Radio Helsingin kärkikymmenikössä komeilee The Beatlesin, Rollareiden, Elviksen, Bob Dylanin ja Jimi Hendrixin kaltaisia isoisänaikaisia neroja.

Asia tarjoaa vaihtoehdon myös yhä tympeämmän siirappiseksi muuttuneelle Groove FM:lle. Virkistävän monipuoliseen rytmimusiikkiin aiemmin vihkiytyneellä kanavalla soivat nykyään repeatilla samat biisit.

Kun jopa Diana Ross ja Stevie Wonder alkavat tympiä pakkosyötöllä, ei ole vaikea kuvitella, millaisia näppyjä aiheuttaa Natalie Colen Miss You Like Crazylle ja Toni Braxtonin Unbreak My Heartille altistuminen useasti samana päivänä.

Radio Asialla riittää myös toimitettua ohjelmaa. Senkin sisältö on jokseenkin hämmentävää.

Aamushow ja kansainvälinen levyraati saavat seurakseen puhetta esimerkiksi glamrockin noususta ja tuhosta, neuvostohiteistä sekä kiinalaisesta kulttuurista. Jälkimmäistä selittää se, että kanava toimii yhteistyössä Kiinaan keskittyvän Radio86:n kanssa.

Ainakin toistaiseksi Asialla mainostetaan vain kanavan omia ohjelmia.

Radio Asian taajuus on Helsingissä 105,8 ja Tampereella 106,8 megahertsiä. Sitä voi kuunnella myös verkossa. Toimitus sijaitsee Tampereella, ja kanavaa pyörittää sisällöntuotantoyhtiö FutuVision Media Oy.