Roskilde 2010 -blogi: Osa 1 – Kilde ekaa kertaa

40-vuotisjuhliaan viettävä Roskilde tarjoili jo ensimmäisenä päivänä loppuunmyydylle yleisölle hienon huipennuksen. Torstain pääesiintyjän paikalla komeili Gorillaz, jolle Roskilde oli yksi kesän kolmesta festarikeikasta.

Teksti: Heini Strand
Kuva: Jamie Hewlett

Roskilde Festival
1.-4.7.2010 Tanska, Roskilde

Damon Albarnin luotsaama virtuaalibändi oli livenä täyttä totta. Yhtyeen energia ja karisma täyttivät festivaalin päälavan vaivatta. Parituntinen keikka sai yleisön ulvomaan mukanaan sekä nauttimaan toisistaan ja tästä hetkestä.

Tai siltä se ainakin kuulosti kilometrin päässä sijaitsevalta leirintäalueelta käsin. Sen lähemmäs livemusiikkia ei tämä Kilde-neitsyt festarin alkajaisiksi päässyt – jos junatunnelin katusoittajaa ei lasketa mukaan.

Noin 12 tunnin matkustamisen ja erinäisten säätöjen jälkeen paikka 75 000 kävijän festivaalialueelta löytyi ja ensikertalainen pääsi kosketuksiin kehutun, kohutun ja kauniiksi väitetyn tapahtuman kanssa.

Neitsyyden menetys sujui muistakin akteista tutuksi tulleen kaavan mukaan: kivuliaasti, epävarmasti ja lievän pettymyksen jälkeensä jättäen. Uskon kuitenkin, että tässäkin tapauksessa parempi tutustuminen tuottaa tyydytyksen meille molemmille.

Roskilden festivaalialueen hahmottaminen oli yön pimeinä tunteina jonkinlaista haparointia. Isoksi, täydeksi ja eläväiseksi viiden lavan kompleksin saattoi kuitenkin havaita.

Gorillazin jäljet näkyivät Orange-lavan edessä levittäytyvässä mutaisessa ja painuneessa maassa vielä tunteja keikan jälkeen. Oi, jospa olisin ollut mukana.

Näemmä hurmoksellisen keikan jälkiliukkaat saattoi aistia myös tantereen pinnalta. Siltä maassa muhinoivan pariskunnan toiminta ainakin vaikutti.