Seilissä ja Preerialla – kuuntelussa Jenni Vartiaisen ja Olavi Uusivirran uutuuslevyt

Rumban Lea Nielsen katsasti kevään odotetut levyuutuudet: Jenni Vartiaisen Seilin ja Olavi Uusivirran Preerian.

Teksti: Lea Nielsen
Kuva: Warner

Kuun vaihteen molemmin puolin ilmestyvät Jenni Vartiaisen (31.3.) ja Olavi Uusivirran (7.4.) albumit kuuluvat ennakolta kevään kiinnostavimpiin kotimaisiin popjulkaisuihin, jos lähtökohtana pitää muusikoiden edellisiä levyjä.

Molempien edelliset albumit, Vartiaisen Ihmisten edessä -debyytti sekä Uusivirran kolmas levy Minä olen hullu, miellyttivät kriitikoita ja molempien kohokohdat soivat tiuhaan radiossa.

Ennakkotietojen perusteella Vartiaisen kakkosalbumin nimi Seili viittaa Saaristomerellä sijaitsevaan saareen. Näin myös sanoituksen perusteella:

”Halki synkän veen, vene hiljalleen, lipuu saareen syrjäiseen. […] Seiliin soudetaan”, Vartiainen laulaa levyn nimiraidalla ja jatkaa dramaattisesti: ”Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää – kuolemaan”!

Kappaleen pianointro ja sitä seuraava mahtipontinen konemäiske tuovat mieleen Musen avaruushenkiset – miksei myös merihenkiset – seikkailut.

Levyn iskevin hetki on radiosta tuttu tömäkkä En haluu kuolla tänä yönä, jonka sanoitus on Mariskan käsialaa.

Nettiin-laulussa yhdistellään Rednex-henkisesti banjosävyjä ja europoppia. ”Sinä munapää, et voi ymmärtää”, Vartiainen avautuu ja jatkaa perustelee karua kohtaloaan: “Kun me erottiin, sä laitot minut nettiin”! Kappale päätyy toistamaan Garbagen When I Grow Up -kappaleen hyräilymelodiaa.

Duran Duran -kappaleessa mainitaan yhtyeen Rio-levy. ”Duran Duran riensi auttamaan meitä”, Vartiainen laulaa lempeässä tanssipop-numerossa, joka kuulostaisi Teemu Brunilan kynäilyltä.

”Levyllä on kaikki siis ääripäitä ja tunteiden kirjo on laaja. Itketään syvemmin ja nauretaan syvemmin”, Vartiainen kertoi The Voicen haastattelussa levystään, jota ovat olleet tekemässä Mariskan ja Brunilan lisäksi ainakin Paula Vesala ja Jukka Immonen.

Olavi Uusivirran Preerian on tuottanut yhtyeen kitaristi Jaakko Murros, joka tuotti myös Uusivirran hienon edellisen albumin.

Uutuus soi rockimmin kuin teatterimiehen Minä olen hullu -levy, jota lävistivät haikean kauniit keskitempoiset laulut.

Preeria käynnistyy Erika-kappaleen (”Älä anna minun kuolla. Älä annan tämän, Erika! Erika!”) kimmeltävin ja rivakoin tanssirock-sävyin. Kappale sisältää hienon rivin: ”västäräkki jäätyy kiinni puuhun.”

Tyttöjen nimiä piisaa, sillä kolmosbiisi on nimeltään Jenni. Tarttuvan uneliaan kappaleen ensirivi lainaa Risto-yhtyeen hittilevyn nimeä: ”Aurinko aurinko plaa plaa plaa, kumpi sen nyt ottaa saa?” Uusivirta kysyy.

”Meniks tää nyt vituiks, Jenni, älä sano mitään, sä olet kaunis juuri noin. Kanssasi paljon join”, Uusivirta laulaa The Velvet Undergroundin klassisista Sunday Morning ja Femme Fatale -kappaleista muistuttavan kappaleen kertosäkeessä.

Yltäkylläisen komeasti paiskautuvan Nukkekoti palaa -singlen rinnalla levyn uljaimmin soiva hetki on PMMP:n tarttuvasta ja tummasävyisestä syntikkarockista muistuttava Sydänmaa. ”Ajetaan halki nukahtaneen sydänmaan.”

Puberteetti ja Kuollut kaupunki -kappaleissa paahdetaan ronskisti. Minuutin mittainen BWV 846 –instrumentaali muistuttaa Brian Enon ja David Bowien Berliini-kauden (Low-, ”Heroes”– ja Lodger-albumit) synteettisistä maalailuista.

”Jos konjakki on romantiikka ja kirkas viljaviina realismi, sävellykset ovat keskimäärin kolmen tähden jallua ja sanoitukset yhden tähden jallua”, Uusivirta kommentoi levyään Rumballe aiemmin talvella.

”Analogia tosin on hieman riskialtis, sillä eihän kukaan juo kolmen tähden jallua”, hän virkkoi.

Rumban yksimielisen raadin mielestä voittajana kahden uutuuden kohtaamisesta selviytyy – ta-daa – karismaattinen teatteri- ja jallumiehemme Uusivirta!