Serge Gainsbourg -leffa teattereihin Ranskassa – katso traileri!

Serge joutui Vatikaanin pannaan, teki natsiaiheisen levyn, sai tappouhkauksia äärioikeistolaisilta, suututti Bob Marleyn ja hämmensi Whitney Houstonin – mutta sai myös pauloihinsa maailman himotuimmat naiset Brigitte Bardotista Jane Birkiniin. Nyt värikästä boheemielämää viettäneen ranskalaisen lauluntekijän vaiheita valaistaan valkokankaalla. Myös Sergen tytär Charlotte on ajankohtainen uuden hienon albuminsa ansiosta.

Kuva: Jérôme Brezillon

Joann Sfarin ohjaama elämäkertaelokuva Serge Gainsbourgista (24.1928–2.3.1991) sai ensi-iltansa Ranskassa. Elokuvan trailerin voi katsoa täällä.

Ainakin tarinan ainekset ovat kohdallaan. Sergen elämä oli välillä kuin surrealistista elokuvaa. Hän oli paitsi visionäärinen säveltäjä myös ravisteleva provokaattori. Vuonna 1969 hän hätkähdytti Jane Birkinin kanssa duetoimallaan Je t’aime moi non plus -balladilla, joka nosti kohun avoimella eroottisuudellaan. Vatikaani laittoi laulun jopa pannaan, koska kaiken muun riettauden lisäksi siinä uskottiin kuuluvan aitoja naisen orgasmin ääniä.

Alun perin Serge lauloi kappaleen silloisen heilansa Brigitte Bardotin kanssa, mutta levytetylle versiolle tulikin mukaan hänen uusi sydänkäpysensä Jane. Niin, jollain kummalla boheemirentun karismalla lyhyenläntä, hörökorvainen ja isonenäinen Serge sai aina pauloihinsa Ranskan kauneimmat naiset. Ehkä elokuva avaa tätäkin mysteeriä.

Vuonna 1975 Serge teki Rock Around the Bunker -nimisen natsiaiheisen teemalevyn The Rocky Horror Show’n hengessä. Albumilta löytyy kappaleita kuten Nazi Rock, SS in Uruguay – ja Smoke Gets in Your Eyes.

Kolme vuotta myöhemmin Bob Marley raivostui Sergelle. Bobin vaimo Rita vieraili Sergen reggae-levyllä, ja Bobin mielestä Serge oli laittanut Ritan laulamaan liian eroottisia lyriikoita.

Ranskalaiset äärioikeistolaiset taas uhkasivat samoihin aikoihin tappaa Sergen, koska tämä oli kehdannut laittaa levylleen reggae-version Marseljeesista.

Ketjussa polttanut ja vanhoilla päivillään pahasti alkoholisoitunut Serge ei seestynyt kypsässäkään iässä. Täältä voi esimerkiksi katsoa, miten Whitney Houston reagoi, kun Serge ilmaisi suorassa tv-lähetyksessä roisit seksihalunsa tuota nuorta laulajatartähteä kohtaan.

Elämäkertaelokuvastakaan ei ole selvitty ilman kohua. Leffassa Jane Birkiniä näytellyt englantilainen Lucy Gordon teki Pariisissa itsemurhan kuvausten päätyttyä. Gordon oli kuollessaan 28-vuotias.

Sergen ja Jane Birkinin tytär Charlotte Gainsbourg on myös ajankohtainen nimi. Häneltä julkaistiin juuri toinen albumi IRM, jonka on tuottanut Sergeä suurena esikuvanaan pitävä Beck Hansen.

Beckin vuonna 2002 julkaistu Sea Change -levy on suora kunnianosoitus Sergen vuonna 1971 julkaistulle Histoire de Melody Nelson -konseptialbumille. Sea Changen Paper Tiger -kappale on jousisovituksineen kaikkineen avoin pastissi Histoire de Melody Nelsonin avaus- ja päätösraidoista.

Viime vuonna Charlotte palkittiin Cannesissa vuoden parhaana naisnäyttelijänä roolistaan Lars von Trierin Antichrist-elokuvassa. Filmidebyyttinsä hän teki jo 13-vuotiaana isänsä kanssa, kun ranskankielisestä sanaleikistä nimensä saaneesta Lemon Incest -kappaleesta tehtiin vielä provosoivampi musiikkivideo.

Sergen ja Charlotten duetto lohkaistiin singleksi Sergen Love on the Beat -albumilta 1985. Se päätyi myös teinitähdeksi nousseen Charlotten seuraavana vuonna julkaistulle Charlotte for Ever -albumille.