Shearwaterin Jonathan Meiburg: ”Mikä on Midlake?”

Rumba kysyi maanantaina Tavastialla konsertoivan Shearwaterin solistilta Jonathan Meiburgilta hänen suhteestaan Peter Gabrieliin ja Dead Can Danceen.

Haastattelu: Viljami Puustinen
Käännös: Auroora Vihervalli
Kuva: Amy W. Cooper

Shearwater on soittanut eurooppalaisilla ulkoilmafestareilla kuten Primaverassa. Ovatko mielestäsi äänekkäät ulkoilmakeikat paras tapa tavoittaa yleisönne?

–  Ulkoilmafestarit usein vaikuttavat olevan parempia promoottoreille kuin ne ovat yleisölle tai itse bändeille, jollei ole 19-vuotias ja pidä mudassa rypemisestä. Soitimme kerran eräällä suurikokoisella festivaalilla, ja pakostakin ajattelin, että yleisö näytti teuraalle ajetulta karjalta. Toisaalta isot festarit ovat usein loppuunmyytyjä, joten mitä minäkään tiedän? Keikat voivat olla hauskoja missä vain. En vaadi hyssytettyä yleisöä. Jos he haluavat kuunnella, he kuuntelevat, jos eivät, antaa heidän puhua.

Shearwater on vielä tuntematon bändi Suomessa, mutta Midlaken kaltaiset yhtyeet saavat yhä enemmän mediahuomiota. Millainen suunnitelma teillä on Eurooppaa varten? Ovatko Euroopan markkinat teille tärkeät?

–  Rakastamme keikkailua Euroopassa ja olemmekin kiertäneet täällä jo vuosia: tämän on meidän kuudes Euroopan-kiertueemme. Emme malta odottaa ensimmäistä keikkaamme Suomessa. Mikä on Midlake?

Sanotaan, että sovituksissanne on paljon samaa kuin Peter Gabrielilla: biitit, soittimet ja gabrielmaista laulua. Onko hän tosiaankin vaikuttanut bändinne musiikkiin?

– Peter Gabrielin albumit III (”Melt”) ja IV (”Security”) olivat uusimmalle levyllemme The Golden Archipelagolle, musiikillisesti todella tärkeitä. Olet ensimmäinen journalisti, joka on huomannut sen! Olen aina rakastanut kyseisten levyjen dramaattisuutta ja synkkyyttä. Gabriel on yksi harvoista kuuluisista artisteista, jonka todella haluaisin tavata.

Oletko koskaan kuunnellut 80–90-luvun australialaista Dead Can Dance -yhtyettä,  Lisa Gerrardia ja Brendan Perryä? Musiikissanne kuuluu samanlainen halu tavoittaa ikivanha, “uskonnollinen” ilmapiiri.

– En ole koskaan kuunnellut heitä paljon, mutta arvostan ajatusta, että Shearwater saattaa tehdä samankaltaista musiikkia. Nuoruudessani lauloin paljon kuoroissa ja olen aina erityisesti rakastanut renessanssin ja vanhempien aikakausien kuoromusiikkia. Ehkä ajoittain ammennammekin tyyliämme Dead Can Dancen kanssa samoista lähteistä.

Shearwater esiintyy Helsingin Tavastialla maanantaina 16. elokuuta.