Sigur Rós -solisti Jónsi paljastaa reseptinsä: ”En osannut kuvitellakaan, kuinka paljon toimiva suolisto auttaa laulamisessa”

Huhtikuussa soololevyn julkaiseva Sigur Rósin laulaja kertoi Rumban haastattelussa, että kun suoli toimii, laulaminenkin luistaa. Hänen miesystävänsä kanssa kehittelemiään reseptejä löytyy myös netistä.

Teksti: Samuli Knuuti, kuva: Lilja Birgisdottir

Sigur Rós -solisti Jónsi julkaisee viimevuotisen Riceboy Sleeps -projektin jatkeeksi soololevynsä. Huhtikuussa ilmestyvää Go-levyä inspiroi vapautuminen bändisoinnin kahleista – mutta myös uudenlainen dieetti.

”Olen huomannut raa’an ruokavalion merkityksen luomisprosessissa”, Jónsi innostuu selittämään Rumban haastattelussa.

”Suurin osa ruoka-aineista on parasta juuri sellaisenaan. Evoluutio on totuttanut elimistömme tuoreiden hedelmien ja kasvisten entsyymeihin, vitamiineihin ja myös bakteereihin, ja moni niistä haihtuu kypsennettäessä. Minun vatsani ainakin toimii nykyisin paljon paremmin, enkä osannut kuvitellakaan, kuinka paljon toimiva suolisto auttaa laulamisessa, se ikään kuin auttaa ääntä lähtemään vapautuneemmin.”

Jónsin liukkaat suolet ovat sooloalbumin ja, öhöm, orgaanisten oheistuotteiden lisäksi tuottaneet kokonaisen netistä löytyvän keittokirjan. Hänen miesystävänsä, Riceboy Sleeps -projektissakin mukana olleen Alexin kanssa tehty opas sisältää muun muassa Jónsin patentoiman aamiaisjuoman.

Voisiko aamu paremmin alkaa kuin laittamalla tehosekoittimeen yhden omenan, yhden banaanin, neljä kourallista pinaattia, puolitoista kuppia marjoja ja kaksi kupillista kylmää vettä – sekä valinnanvaraisesti vielä hampunsiemenöljyä, sinivihreää levää ja kookosmurskaa?

Mutta kuinka sitten on mahdollista, että juuri Englannissa – jossa on maailman mielisairaimmat aamiaiset – on syntynyt niin paljon pophistorian luovimpia levytyksiä? Eikö lautasellinen käristettyä pekonia, munakokkelia ja purkkipapuja tomaattikastikkeessa olekaan tuloksekkaan päivän verivihollinen?

”Eihän sellaisia pläjäyksiä kukaan oikeasti syö”, Jónsi tuhahtaa. ”Paitsi turistit ja kaivostyöläiset. Sitä paitsi ehkä meidän pohjoismaalaisten kannattaa pitää tämä omana tietonamme. Olemme niin pieniä maita, että tarvitsemme kaiken mahdollisen kilpailuedun.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 4/10.

Jónsi & Alex Recipe Show – Raw Strawberry Pie from Jónsi & Alex on Vimeo.