Social Distortionilla on taas täysi rähinä päällä

Mike Nessin johtama punkrock-bändi Social Distortion tekee parhaillaan uutta albumia. Nessiä on sparrannut levynteossa myös hänen stadilaissyntyinen kitaramaikkansa Rane Raitsikka. Akustiset haaveilut on haudattu ainakin toistaiseksi, sillä nyt työn alla on täysiverinen bändilevy.

Kuva: Epitaph

Yli 30-vuotisen uransa aikana Social Distortion on saanut tähän mennessä aikaan vasta kuusi studioalbumia. Kalifornialaisbändin edellinen studiolevy Sex, Love and Rock’n’Roll julkaistiin vuonna 2004.

Nyt tekeillä on Mike Nessin Spinner-lehdelle antaman haastattelun mukaan kunnon sähköinen bändilevy eikä riisuttu akustinen albumi, josta on ollut puhetta aiemmin.

Ness kertoi myös Rumban haastattelussa viime kesänä, että hän haluaisi tehdä jossain vaiheessa akustisten Social Distortion -albumin.

”Haluan valita kymmenen uutta ja vanhaa Social Distortion -biisiä, äänittää ne akustisesti ja vangita biisien todellisen tunnelman. Haluan osoittaa kuulijoille, että toisinaan biisit ovat vahvempia riisuttuina kuin särövallin läpi esitettyinä”, hän sanoi Rumban numerossa 9/09.

Nyt bändillä on kuitenkin Spinnerin jutun mukaan täysi rähinä päällä. Studiossa väännetään vanhan liiton analogisilla konsteilla tuttua Social Distortion -soundia, joka muodostuu punkin, rockabillyn ja countryn yhdistelmästä.

Ness vertaa työn alla olevaa levyä vuoden 1992 Somewhere Between Heaven and Hell -albumiin. Mukana on kuitenkin myös elementtejä 70-luvun alun New York -punkista, kuten Johnny Thundersista. Hän kuvailee sitä Spinnerissä sanoilla ”melkein kuin Dead Boys kohtaisi Black Crowesin”. Ness toivoo, että levy saadaan julkaistua vuoden loppuun mennessä.

Mike Ness on toiminut myös The Hangmen -nimisen kalifornialaisbändin tuottajana. Hangmenissä soittaa kitaraa lukuisista 80-luvun stadilaisbändeistä, kuten Smackista, Lamasta, Unicefista ja The Ballsista tuttu Rane Raitsikka.

Rane alias Harri Jäntti on asunut Los Angelesissa vuodesta 1989. Nykyisin hän opettaa Rock’n’Roll Garage -musiikkikoulussaan kitaransoittoa. Mike Ness on yksi Ranen oppilaista.

”Hän on taitavimpia kitaristeja, joita tunnen”, Ness kertoi Rumban haastattelussa. ”Lisäksi rakastan Smackin musiikkia! He olivat katurock-bändi todellisella punk-asenteella. Sellaiset bändit ovat tänä päivänä harvassa.”

Kun Rumba haastatteli Rane Raitsikkaa Hangmenin viime joulukuun Suomen-rundin alla, hän oli juuri jutellut Mike Nessin kanssa: ”Just tuli taas soitto, että tammikuussa aletaan laittaa riffejä järjestykseen ennen kuin ne menee studioon”, Rane sanoi.

Millainen kitaraoppilas Mike Ness on?

Get me out of the box’, se sanoo. Se vetää aina samasta laatikosta, sit mä näytän, että voit vetää tuoltakin. Me ollaan tosi samalla aaltopituudella. Sitä on vähän vaikea opettaa, koska sillä on sormet paskana, kun sekin on joskus kätensä takonut johonkin. Sen etusormi ei taivu melkein yhtään. Mut sillä on karismaa niin että riittää”, Rane kertoi.

”Se on poliittisesti rankka jätkä, sanoo suoraan mitä on mieltä. Kun me oltiin rundilla etelän hillbilly-seuduilla, sillä oli lavalla pahvinen George Bushin kuva, jota se haastatteli. Jengi ulvoi ja näytti keskisormea. Sen ois voinut tehdä täällä, missä se on turvallista, mut Mike tekee sen nimenomaan siellä, missä se ei oo turvallista. Social Distortionin jätkät on muutenkin hyvää ryhmää.”

The Hangmenissä soittava Rane Raitsikka (oik.) on Social Distortionin Mike Nessin kitaramaikka. Bändit ovat myös kiertäneet kimpassa, ja Ness on tuottanut Hangmenin ep:n. (Kuva: Acetate Records)