Spotiseekistä lisäpotkua uusien bändien metsästykseen

Uusien suosikkibändien löytämiselle on kehitetty mainio työkalu. Ilmoittamalla Spotiseekille, että pidät vaikkapa juuri uuden levyn julkaisseista Radiopuhelimista (kuvassa), sivusto kertoo, mistä muista bändeistä saattaisit tykätä ja rakentaa suosituksista soittolistan.

Teksti: Oskari Onninen
Kuva: Jaani Föhr

Spotiseek.com on mitä oivallisin tapa ottaa mahdollisimman suuri ilo irti 6 849 240:stä Spotifyssa tarjolla olevasta kappaleesta.

Sivuston toimintaperiaate on äärimmäisen simppeli. Syötä etusivun find similar music -ruutuun bändin nimi, ja ohjelma generoi sinulle reilun tunnin soittolistan löyhästi samankaltaisesta musiikista. Ja jos joku saaduista kappaleista ei satu miellyttämään, saa sen vaihdettua näppärästi yhdellä klikkauksella. Kun lista on korjailtu miellyttäväksi, sen saa ladattua omaan Spotifyyn klikkaamalla suurta vaaleanvihreää painiketta.

Biisien vaihtamisesta on apua erityisesti silloin, jos bändin nimeä kantava Spotify-profiili on jaettu useamman samannimisen bändin kesken. Esimerkkinä vaikkapa kotoisen tamperelainen Negative, jonka profiilista löytyy mystisen serbialaisen Negativen musiikkia. Tällaisissa tilanteissa Spotiseek ei osaa (ainakaan vielä) valita oikean suositusbändin ja sen kaiman väliltä.

Jaettujen profiilien lisäksi Spotiseekissä on vielä muitakin hienoisia lastentauteja. Esimerkiksi soittolistoihin päätyy kerta toisensa jälkeen Spice Girlsin biisejä sanfranciscolaisen indiebändin Girlsin nimellä.

Muuten sivuston vastaantulleet ongelmat jäävätkin Spotifyn rajalliseen biisivalikoimaan.

Virtuaalikirsikkana kakun päälle Spotiseek helpottaa uuden musiikin löytämistä entisestään nostamalla etusivulleen Metacritic-sivustolle vastikään arvioituja levyjä. Metacritic.com on jenkkiläinen sivusto, joka laskee (hieman typerästi painottaen) keskiarvoja eri levyjen saamista arvostelupisteistä. Systeemissä on mukana 45 musiikkisivustoa tai -lehteä mukaan lukien mediasuuruudet Mojosta ja Rolling Stonesta Pitchforkiin ja Drowned in Soundiin. Lisäksi Metacriticistä löytyvät vastaavat listat kirjoille, elokuville ja peleille.