Suomeen saapuva EF: ”Nykyinen post-rock-skene on melkoisen kuollut”

Kokeellista post-rockia soittava ruotsalainen EF esiintyy huomenna Tampereella, mistä se jatkaa keikoille Turkuun ja Helsinkiin. Yhtye julkaisi juuri suitsutetun Mourning Golden Morning -albumin, mutta onko tässäkään Sigur Rós -vaikutteisessa triossa mitään uutta?

Teksti: Verna Vuoripuro, kuva: Fullsteam

EFin soljuvan indievaikutteisen musiikin resepti on tuttu mutta toimiva.

”Sekoitamme agressiivisuutta ja lempeyttä, yritämme yllättää kuulijamme erilaisilla osioilla sekä yhdistelemme jousia ja muita erilaisia elementtejä meluisiin kitaroihin”, bändin rumpali Niklas kertoo.

Huhtikuun alussa julkaistun kolmannen albumin, Mourning Golden Morningin, työstäminen ei ollut yhtyeelle vaivatonta.

”Levyn tekemiseen kului paljon verta, hikeä ja rahaa. Aloitimme kirjoittamalla eeppistä post-rock-albumia, mutta se kuulosti aluksi liian äänekkääntä ja punkahtavalta”, Niklas kertoo ja jatkaa: ”Laitoimme muistiin visioitamme levylle tulevista elementeistä ja ajatuksistamme, ja lopulta äänitimme koko yön erilaisia ideoita. Meillä ei ollut aavistustakaan, että se kuulostaisi juuri tältä.”

Niklas listaa arvattavasti heille tärkeiksi vaikuttajiksi Godspeed You! Black Emperorin, Mogwain, Sigur Rósin ja Cult of Lunan. Cult of Lunan rumpali Magnus Lindberg myös tuotti EFin uusimman albumin. Inspiraatiota miehet kertovat saavansa musiikin lisäksi arkipäiväisestä elämästä säätiloineen, uusine ihmisineen, työongelmineen, kirjoineen ja dokumentteineen.

EF on saanut monen post-rock-bändin tavoin aikaan paljon napinaa musiikkinsa persoonattomuudesta ja samankaltaisuudesta verrattuna kaikkiin muihin tyylin edustajiin.

”Rehellisesti sanottuna nykyinen post-rock-skene on melkoisen kuollut. Me vihaamme itseään toistavia ja muilta ideoita varastavia bändejä. En voi väittää, että albumimme olisi jotenkin rajoja rikkova tai erittäin merkittävä kyseiselle genrelle, mutta ainakin se on EFille suuri edistysaskel”, Niklas sanoo.

Moni kriitikko on ollut positiivisesti yllättynyt Mourning Golden Morningin soundista ja sen hioutuneisuudesta.

”Toki olemme otettuja kehuista ja ne toimivat promoamismielessä hyvin, mutta kriitikoiden sanomiset eivät ikinä vaikuta luomisprosessiimme.”

”Ankarimpia kriitikoita musiikkiamme kohtaan olemme me itse. Olemme erittäin tarkkoja uusista kappaleistamme ja saatamme heittää monta ideaa roskakoriin ennen varsinaisen sävellyksen valmistumista.”

Uuden levyn biisejä on Suomen lisäksi ollut keväällä kuultavissa livenä pitkin Eurooppaa. Yhtye on kiertänyt kuusi viime viikkoa muun muassa Saksassa, Englannissa, Skandinaviassa ja Italiassa. Yleisö on Niklaksen mukaan ottanut uutuudet innostuneena vastaan, ja hyviä keikkamuistoja onkin kertynyt jo pitkähkö lista. Nillitystä ovat aiheuttaneet vain brittiläiset keikkajärjestäjät, jotka eivät kuulemma osaa kohdella bändejä alkuunsakaan.

Suomen-keikoista sekä niillä lisäksi soittavista Callistosta ja The Oceanista Niklas on innoissaan.

”Fanimme voivat odottaa keikalta 45 minuuttia puhdasta iloa ja räjähdysmäisyyttä sekä dynaamista settiä. Yritämme miellyttää niin metallijätkiä kuin indienörttejäkin ja kaikkea siltä väliltä. Toivottavasti onnistumme!”

Keikalla:
26.5. Tampere, Klubi
27.5. Turku, Klubi
28.5. Helsinki, Dante’s Highlight