Tallinnan Depeche Mode -baarissa on tunnelmaa

Jos liput Depeche Moden Helsingin-keikalle jäivät hankkimatta, ei hätää: DM-tunnelmiin pääsee Tallinnassa milloin tahansa.

Teksti: Sirje Niitepõld, kuva: DM Baar

Tallinnan yöelämässä könynnyt musadiggari on saattanut päätyä yllättävään illanviettopaikkaan: vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Depeche Mode Baariin. Vuodesta 1999 osoitteessa Nunne 4 toiminut baari on nyt suljettu, mutta Voorimehe 4:stä löytyy sen isoveli, Depeche Mode Baar 2.

Baarien omistaja Dan kertoo, että koska alakulttuureille oli Virossa etenkin vielä kymmenen vuotta sitten nihkeästi paikkoja, vaihtoehdoksi jäi vain perustaa oma tummanpuhuva luola.

Dan arvelee syyksi Depeche Moden suosioon Virossa ja muualla Itä-Euroopassa entistä neuvostosysteemiä, jossa valinnanvaraa ei juuri ollut.

”Aikoinaan vaihtoehdot olivat lähinnä Iron Maiden ja Metallica tai sitten synapop. Meitä rock ei kiinnostanut.”

Nykyisin Viron Depeche Mode -fan clubissa aktiivisia jäseniä on lähes sata.

Dan perusti loogisesti nimetyn Depeche Mode Baar 2:n vuonna 2002, koska ensimmäinen baari kävi ahtaaksi. Baarissa pyörii tauotta Depeche Moden live-dvd:itä ja drinkit on nimetty yhtyeen kappaleiden mukaan. Itsekin tiskin takana seisova Dan kertoo, ettei soittolistaan kyllästy pitkissäkään työputkissa.

”Jos on töissä kiinalaisessa ravintolassa, joutuu kuuntelemaan koko ajan kiinalaista musiikkia! Sitä paitsi Depeche Mode on niin vanha bändi, että se on ehtinyt tehdä paitsi paljon, myös monen tyylistä musiikkia.”

Baarin historian tähtihetkiä ovat ne kerrat, kun Martin Gore ja Andy Fletcher ovat ilmestyneet paikalle. Dan kertoo, ettei bändin jäseniä ole kutsuttu baariin, vaan he ovat tulleet omine nokkineen.

”Vaikka Depeche Moden kokoluokan bändien kiertueaikataulut on ohjelmoitu minuutilleen ruokailujen ja illanvieton suhteen, Martin ja Fletch ovat pitäneet päänsä ja tulleet juhlimaan yöhön asti.”

Mitä he sitten ovat tykänneet paikasta?

”No, mitä nyt itse tykkäisit jos joku olisi perustanut sinulle omistetun baarin, kaiken lisäksi jossain syrjäisessä pikku Virossa?”

DM Baar sijaitsee Tallinnan vanhassa kaupungissa osoitteessa Voorimehe 4. | Depeche Mode Helsingin Hartwall-areenalla 2.2.