Teiniveijarit aikamatkalla 1980-luvulle – haastattelussa tuore Ääni ja vimma -voittaja Ranter

Tämän vuoden Ääni ja vimma -voittaja on 16-vuotiaista kasariheavydiggareista koostuva espoolaisyhtye Ranter.

Teksti: Laura Haapala, kuva: Hilla Kurki

Ranterin ydinkolmikko, kitaristi Lauri Kansikas, basisti Matti Karjalainen ja rumpali Tuomas Viitasaari, on soittanut yhdessä eri kokoonpanoissa jo ala-asteikäisinä. Ranterin he perustivat kaksi vuotta sitten. 80-lukuisen hardrockin, thrashin ja punkin kanssa flirttailevan yhtyeen esityskieli oli englanti viime talveen asti.

”Ruvettiin miettimään, miksi ihmeessä me vedetään englanniksi, kun suomi on helpompaa. Biiseissä saa sanottua just mitä haluaa ja sanoituksista tulee parempia. Niinpä me tekstitettiin kaikki biisit uusiksi suomen kielellä”, Karjalainen kertoo.

Tuoreimmat muutoksensa Ranter koki kesken Ääni ja vimma -kilpailun. Alkukarsinnassa Ranterissa lauloi vielä sen edellinen solisti, semifinaalissa laulannan suoritti Karjalainen ja finaaliin bändi oli pestannut taas uuden laulajan. Nurmijärveläinen, nuoren Steven Adlerin näköinen Arttu Teronen löytyi Guild of Passion -yhtyeestä, joka putosi kilpailusta semifinaaleissa.

”Yksi syy uuteen laulajaan oli se, että tuomaristo sitä suositteli. Suurin syy oli kuitenkin, etten itse halunnut laulaa samalla, kun soitan bassoa. Soitosta tulee heti epävarmempaa, kun yrittää tehdä molempia samaan aikaan. Pyydettiin sitten Arttua myös meidän bändiin ja ehdittiin treenata ennen finaalia kerran yhdessä”, Karjalainen sanoo.

Osa tuomaristosta kuuli laulajanvaihdoksista vasta voittajan valinnan jälkeen, mutta se ei päätöstä hetkauttanut. Ranter nostettiin voittajaksi vilpittömän nuoren vimman sekä soittamisen ja esiintymisen riemun vuoksi. Ne valloittivat yhtä lailla yleisönkin (kuten tästä HattuMedian videotaltioinnista voi nähdä).

Ensimmäistä kertaa Ääneen ja vimmaan osallistunut Ranter on tehnyt kaikkiaan kymmenkunta keikkaa. Yhtye toivoo voiton poikivan lisää esiintymismahdollisuuksia. He äänittelivät kilpailun aikana demoa, joka menee osittain uusiksi. Toistaiseksi Ranterilla ei ole edes MySpace-sivua.

”Lauluraidat on vedettävä uudelleen, kun meillä on nyt uusi laulaja. Levy-yhtiöiden suuntaan ei ole otettu mitään yhteyttä. Kunhan nyt ensin saisi edes demon valmiiksi.”

Vaikka Ranterin tarttuvin kappale on nimeltään Voitonnälkä, ykkössijaa yhtye ei uskaltanut odottaa, vaan haaveili varovaisesti semifinaalipaikasta. Voittajan julistuksen jälkeen yhtyeen piti soittaa vielä yksi biisi, mutta laulaja Arttu Teronen oli ehtinyt jo mennä kotiin Nurmijärvelle. Niinpä kunniakierrokselle lähdettiin triona.

Kilpailun tasosta yhtye oli ilahtunut.

”Tykkäsin monesta bändistä ja siitä, että siellä oli niin erilaisia tyylejä. Ensi vuonna tullaan varmasti katsomaan ainakin finaalit”, Karjalainen lupaa.

Lue lisää Ääni ja vimma -kilpailusta Rumbasta 6/10. Lehti on myynnissä 20.5. asti. Rumba on Ääni ja vimma -tapahtuman yhteistyökumppani.