Tero-Petrin särmikästä onnellisuutta

Tero-Petri Suovasen johtama, mukaansa nimetty yhtye Tero-Petri julkaisi tänä vuonna toisen levynsä Uudessa perheessä. Levyllä käsitellään aikuisenakin vaivaavia kasvukipuja, mutta nuoruuden torahampaita ei ole hiottu täysin tylpiksi.

Teksti: Mikael Helenius
Kuva: Nelli Palomäki

Vaikka levyä on kuvailtu teemalevyksi ihmissuhteista, Tero-Petrin mukaan kappaleiden taustalta löytyy asioita omista kasvukivuista, aikuisuuden normeihin tottumisesta sekä nuoruuden hulluttelun taakse jättämisestä. Levy ei ole täysiverinen teemalevy.

“Kappaleet leijuvat omillaan. Levyä voisi kutsua myös henkiseksi kokoelmalevyksi. Nämä kappaleet eivät ole täysin omaa terapiointiani, vaikka laulut kirjoittaakin peilistä katsova henkilö. Nämä laulut kertovat onnellisuudesta, mutta särmää löytyy. Torahampaat eivät ole täysin piilossa.”

Tekstien tunnelmista ja kerronnasta tulee vahvasti mieleen myös Turussa asusteleva Kauko Röyhkä, jolle Tero-Petri soitti kappaleitaan ennen levytystä.

“Olisi tehnyt mieli hypätä auton alle” Tero-Petri naurahtaa. “Kaukolla oli vahvoja näkemyksiä teksteistä, ja hän kehoitti riisumaan kappaleet yksinkertaisimmilleen. Kaukon kappaleissa ihailen elokuvallisuutta ja vahvoja tunnelmia, paikkoja ja tilanteita.”

Tero-Petri on myös kitaristina Röyhkän ja Xysmasta tutun Jani Muurisen Uhrilahja-orkesterissa, joka ei tällä hetkellä ole aktiivinen jäsenten muiden kiireiden vuoksi.

Yksi levyn mieleenpainuvimmista teksteistä on Mä annan tämän tapahtua -kappaleen, jossa käsitellään suomalaisittain tyypillistä uhrimentaliteettia elämän kulun suhteen. Kappaleen kertojalle asiat vain tapahtuvat, ja vaimokin vain tulee potkaistua alas portaita. Tero-Petrillä ei ole antaa oman elämänsä takaisin lunastamiseen suoria neuvoja.

“Jokaisen on tajuttava itse miksi haluaa muuttua. Kun päätä hakkaa tarpeeksi seinään niin ehkä ymmärtää miksi sattuu. En halua osoitella sormella ja kertoa miten toisten tulee toimia, etenkään näin vanhemmiten. Olisin ollut huono punkkari aikoinaan. En kykene tarvittavaan naivistiseen joustamattomuuteen.”

Vastarannan valoa-kappaleessa on Tero-Petrin kanssa duetoimassa Tuula Amberla, jota Tero-Petri kuvaili HS:n Nyt-liitteessä “Suomen Brigitte Bardotiksi”. Se ei Tero-Petrin mukaan aivan tee hänestä Suomen Serge Gainsbourgia, jonka ihailijaksi hän paljastuu.

“Sain mahdollisuuden leikkiä Sergeä,” hän naurahtaa. “Dueton ideana oli kertoa kahden ihmisen tarina ilman “Armi ja Danny”-henkistä lällyilyä. Duetossa pitää olla jotain enemmänkin ideaa. Ihmisten taustoista ei kerrota, vaan ainoastaan toisiltaan saamasta vastakaiusta.”

Levyllä sointi on erittäin isoa, joten kappaleita voisi uskoa olevan vaikea toisintaa soolokeikoilla, joita Tero-Petri soittaa etunimillään. Näin ei kuitenkaan ole.

“Kappaleet voi monesti saada yksinkin kuulostamaan samalta kuin levyllä, vaikka lelu-uruilla soitettuna.”

Hänen yksin esittämänsä, Karlik Filmsin “Elävänä”-sarjassa julkaistava intiimi, yhdellä kameralla kuvattu esiintyminen tulee myyntiin 27.10. Tero-Petri kuitenkin pitää mieluummin bändin, jonka kosketinsoittaja on toimittajan kaima, rinnalla soittamisesta.

“Soolokeikat menevät usein sellaisiksi sähellysperformansseiksi, että soitan mieluummin bändin kanssa.”

Tero-Petrin edellinen yhtye, Limonadi Elohopea jäi pienen piirin nautittavaksi. Siksi nykyinen tilanne tuntuu ja vaikuttaa hyvältä.

“Meillä on kahden vuoden aikana ollut enemmän keikkoja kuin Limppareilla viimeisen seitsemän vuoden aikana. Kaikkein hienointa on kun laajan ikähaitarin ihmiset tulevat keikoille ja laulavat kappaleiden mukana. Asiat näyttävät hyvältä yhtyeelle, keikkoja on luvassa. Pääsemme keräämään uurastuksen hedelmät!”

Tero-Petri esiintyy soolona 29.10. Sammakon esittämänä kirjamessujen jatkoklubilla Bellyllä. Karlik Filmsin ”Elävänä” -julkaisu on kaupoissa 27.10. Uudessa perheessä -levyn voi ostaa Tero-Petrin kotisivuilta löytyvien levykauppojen linkkien kautta.