Terry Lee Hale – Monessa mukana ollut roots-veteraani ensivisiitille Suomeen!

Maahamme saapuu tulevana viikonloppuna ensivisiitille mies, jonka zeligmäinen henkilöhistoria on täynnä uskomattomia tarinoita ja vieläkin uskomattomampia nimiä. Terry Lee Hale on opiskellut Reverend Gary Davisin oppilaan kanssa, soittanut Seattlessa 80-luvun lopulla garage-triossa Nirvana-äänittäjä Jack Endinon kanssa, kiertänyt Eurooppaa The Walkaboutsin kanssa, ostanut 30-luvulta peräisin olevan resonaattorikitaransa itseltään Rainer Ptacekilta… Ja tämä on vasta hänen uransa myöhempi vaihe.

Teksti: Jean Ramsay
Kuva: terryleehale.com

Sotilasperheeseen vuonna 1953 syntynyt Terry Lee Hale oppi nuorena juurettoman elämän valoisammat puolet. Lähdettyään kotoa hän kierteli Yhdysvaltain länsirannikkoa, asuen hetken San Franciscossa. Siellä hän todisti rakkauden kesän viimeiset auringosäteet ja näki Grateful Deadin ja Jefferson Airplanen, jonka Jorma Kaukonen on hänen ensimmäinen suuri esikuvansa kitaristina.

Kaukosen kautta Hale löysi Reverend Gary Davisin, jonka oppilaan George Gritzbachin perässä hän päätyi Cape Codiin, niin kauas San Fransicosta kuin suunnilleen voi päästä Amerikan mantereella. Sieltä hän jatkoi matkaansa Chicagoon, jossa ensimmäinen pitkäaikainen muusikon pesti oli kitaristin paikka covereita veivaavassa kantribändissä. Siellä hän tapasikin myös ensimmäisen vaimonsa, jonka kanssa Halella oli 70-luvulla ragtimea ja akustista musiikkia esittänyt duo Hale and Sarow. Erottuaan vaimostaa Hale vaelsi takaisin kotiseuduilleen Seattleen, jossa elätti itsensä ja tyttärensä puusepän ja baarimikon hommilla.

Seattlessa mies alkoi soittaa soolokeikkoja ja ystävystyi pian räjähtämäisillään olevan skenen bändien kanssa, päätyen sitä kautta lämmittelemään Soundgardenin kaltaisia nimiä. Mies perusti myös Nirvanan ensimmäisen demon nauhoittaneen Jack Endinon kanssa garage-trion The Ones.

Vuonna 1993 saksalainen roots-yhtiö Glitterhouse signasi Halen, ja tästä alkoi hänen uransa näkyvin puoli. Seurasi mittavia kiertueita The Walkaboutsin kanssa. Pian mies huomasi viettävänsä enemmän aikaa Euroopassa kuin Seattlessa, ja asettui Bretagneen.

”Tulin Eurooppaan ensimmäistä kertaa vuonna 1993. Kiertäessäni Ranskassa ystävystyin parin ihmisen kanssa Bretagnessa (kaupunki nimeltä Concarneau, jos ihan tarkkoja ollaan) ja sain kutsun tulla takaisin, minkä teinkin. Yksi asia johti toiseen ja tulin takaisin yhä uudestaan, kunnes lopulta huomasin viettäväni enemmän aikaa Ranskassa kuin ”kotona”. Kotini oli Seattlessa, missä olin asunut vuodesta 1984 ja olin kai tavallaan pettynyt maahani ja elämääni. Kotipuolessa soittelin baareissa ja tein hanttihommia pystyäkseni maksamaan vuokran. Euroopassa minulla oli levytyssopimus ja kiertuieita, yleisöä ja mahdollisuus saada kunnon rahat työlläni, joten tulin tänne. Olin onnekas, että minulla oli vapaus voida sanoa ’kyllä’, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta asua täällä”, Hale muistelee muuttonsa vaiheita.

Kuten Glitterhouselle levyttänyt kollegansa Gary Heffern (joka asuu nykyään Rovaniemellä, mutta se onkin aivan oma tarinansa) Hale on löytänyt ymmärtävämmän yleisön rapakon tällä puolen. Heffernin ja Halen ohella myös Glitterhousen maineikkamman yhtyeen The Walkaboutsin kitaristi ja biisintekijä Chris Eckman asuu nykyään Ljubljanassa, Sloveniassa. Tämän massamuuton syiksi Hale lukee nimenomaan edelisessäkin mainitut paremmat työolosuhteet.

”Olen nähnyt Garyn vain kerran koko aikana kun olen ollut Euroopassa, niin en tiedä paljon siitä hänen elämästään Suomessa, mutta kun me tapasimme olin todella mielenkiintoista kuulla, mitä hän tekee ja miten hän elää ja kaikkea sellaista. Chris ja minä olemme jatkuvassa sähköpostiyhteydessä ja puhumme toistemme kanssa viikoittain. Ei ole helppoa muuttaa toiseen maahan, jossa eri kieltä puhutaan ja tavat ovat olennaisesti erilaiset”, Hale analysoi.

Yhteys Eckmaniin on ilmeistä siinäkin, miten Halen viimeisimmällä levyllä Shotgun Pillowcase (Borderdreams Records, 2007) Eckman häärii tuottajan ja äänittäjän pallilla. Levy on tosiaan Halen vahvimpia, ja varsinkin sanoitusten puolella on paikoitellen dylanmaista leikittelevyyttä. Soundillisesti levy on lähellä mm. Joe Henryn viimeisimpien levyjen hienostunutta roots-soundia.

Aivan Suomen vierailun kynnyksellä Hale julkaisee myös uransa ensimmäisen instrumentaalilevyn Proof of a Promise.

”Kyseessä on todellakin pitkäaikaisen haaveen toteuttamisesta. Olen aina halunnut tehdä kokoelman ’instrumentaaleja lauluja’, mutta minulla ei koskaan todella ole ollut mahdollisuutta siihen ennen kuin nyt. Enimmäkseen se johtuu kai siitä, että vihdoin minulla on oma kotistudio ja aikaa tehdä siellä jotain. Prosessi oli hauska ja haastavaa, ja mielestäni levy onnistui jopa yli odotusten ja olen ylpeä siitä”, Hale kertoo.

Suomen vierailun yhteydessä kuullaan poikkileikkaus hänen tuotannostaa, ja myös jokunen näistä uusista ”instrumetaali-lauluista”. Dobroaan ja 12-kielistä kitaraansa Hale ei roudausteknisistä syistä ole tuomassa mukaan, mutta avovireitä suosivan soittajan ilmaisussa on sävyjä riittävästi ihan sellaisenaankin.

Suomeen Halen tuo Black Audio, Giant Robot ja Them Bird Things -yhtyeistä tuttu Arttu Tolonen, joka tuntee Halen asuttuaan ja työskenneltyään studiomuusikkona Seattlessa samoihin aikoihin Halen kanssa.

”Tapasin Terryn muistaakseni vuonna 1993, paikkana Seattlen Belltownin 2 Bells Tavern. Olisko ollut yhteisten ystävien bändin keikka… Blood of the Lamb Band. Piirit olivat sielläkin pienet, varsinkin ns. vaihtoehto-countrya soittavien parissa. Tämä oli americanan aamuhämärää”, kertoo Tolonen ensitapaamisesta.

”Sille, että halusin tuoda Terryn Suomeen juuri nyt on kaksi pääasiallista syytä. Jollain tavoin prosessi taisi saada alkunsa Gary Heffernin kanssa juttelusta pari vuotta takaperin. Toinen syy on, että Terryn uusi levy (Shotgun Pillowcase) on helvetin hyvä. Pitkän uran paras ja kypsin”, Tolonen jatkaa

Helsingissä Terry Lee Hale esiintyy perjantaina 29.10.2010 Bellyssä Kirjamessujen jatkoklubilla Them Bird Thingsin kanssa ja seuraavana iltana 30.10.2010 Tamperella Telakalla Riitaojan kanssa.

Riitaoja on uusi kotimainen roots-vivahteinen projektibändi, jossa soittavat Alf Forsman (Sielun Veljet, Pen Lee, Rock ’n’ Roll Band, Problems?, Krakatau, Kalevala), Antti Hämäläinen (Black Audio), Arimatti Jutila (Flaming Sideburns, Lousy Lovers, Jolly Jumpers) ja Arttu Tolonen (Giant Robot, Black Audio, Them Bird Things).