The A-Bonesin rockissa on suomalaista sisua

Newyorkilainen kulttibändi on suosion sijaan perso rock’n’rollin syvimmälle olemukselle.

Teksti: Tomi Nordlund
Kuva: Masao Nakagami / Wikimedia Commons

Garage rockia ja rockabillyä soittava newyorkilainen kulttibändi The A-Bonesia pyörittää suomalaiset sukujuuret omaava Miriam Linna ja hänen miehensä Bolly Miller. Ahkera kaksikko tunnetaan myös Norton-levymerkistään ja Kicks-lehdestään – kulttistatusta riittämiin niissäkin.

The A-Bones hajosi kymmenen yhteisen vuoden jälkeen vuonna 1994, mutta on viime aikoina palaillut takaisin kuvioihin. Bändin uusin albumi on viime vuonna ilmestynyt Not Now! Tällä viikolla yhtye nähdään Suomessa minikiertueella. Rumba esitti myös The Crampsin alkuperäisenä rumpalinakin tunnetulle rockhullulle Linnalle muutaman kysymyksen.

Hienoa, että The A-Bones on taas pelikunnossa. Mikä sai teidät tulemaan takaisin?

”Olimme kasassa vuodesta 1984 vuoteen 1994, itse asiassa viikolleen tasan kymmenen vuotta. Seuraavan vuosikymmenen mittaan teimme vain muutamia yksittäisiä reunion-keikkoja. Vuonna 2005 meitä pyydettiin palaamaan yhteen lämmitelläksemme Little Richardia Espanjassa ja tartuimme tilaisuuteen. Palattuamme kotiin meidät kutsuttiin esiintymään hurrikaani Katrinan johdosta järjestettyyn hyväntekeväisyyskonserttiin ja siitä lähtien olemme olleet taas täysillä mukana kuvioissa!”

Miten The A-Bonesissa soittaminen eroaa siitä, mitä se oli 25 vuotta sitten?

”Musiikillisesti mitään eroa ei ole. Meikäläiset puskevat edelleen eteenpäin samalla asenteella, samoilla mieltymyksillä, rakkaudella ja vihalla kuin ennenkin.”

Rock on ympäröinyt elämääsi monin tavoin. Mitkä ovat hienoimpia asioita, joita musiikki on sinulle antanut?

”Aivan kaikki! Homma alkoi levytysten, soittajien ja lafkojen palvonnasta. Oli pakko selvittää nopeasti kaikki rock’n’rollin suuret mysteerit. Olemme yhä innoissamme ja inspiroituneita kaikista heistä, jotka tulivat meitä ennen. Itselleni hieman tuntemattomampia sankareita ovat muun muassa Hasil Adkins, Jack Starr, Ron Haydock ja monet muut. Arvostan yksilöitä, jotka tekivät niin kuin halusivat eivätkä ammentaneet siitä, mikä oli milloinkin suosittua. Suosio ei ole KOSKAAN kiinnostanut meitäkään henkilökohtaisesti saati bändin tai levymerkin tasolla. Me välitämme vain substanssista ja oikeasta hengestä.”

Mitä luulet, jaksaako nykynuoriso vielä innostua vanhasta rock’n’rollista, garagesta tai rockabillystä?

”Noilla genreillä menee hyvin. Todelliset rock’n’roll -fanit ovat lojaalia porukkaa eikä suosio hiivu. Todellista rock’n’rollia ei määritä pinnallisuudet, vaan kyse on sydämestä ja sielusta. Teillä suomalaisilla on sisunne, joka kuvaa mielestäni täydellisesti myös oikeaa rock’n’roll -asennetta. Siinä on pelottomuutta, sydäntä ja energiaa.

Soititte tiistaina dj-keikan Helsingissä. Sillä varjolla sopiikin kysyä, ketkä ovat kaikkein kovimpia rocknimiä kautta aikain?

”Koko bändimme on yhtä mieltä homman todellisista alkuunpanijoista, Elviksestä, Genestä, Buddysta, Little Richardista, Fatsista, Eddie Cochranista, Johnny Burnettesta… Vaikka lista on pitkä, he kaikki ovat todellisia kuninkaita. Mutta keskustelunherättäjänä ja kunnianosoituksena todettakoon, että kaikkein kovin laulaja on Esquerita ja paras kitaristi taas Link Wray. En koskaan kyllästy heidän kiihkoonsa, paloonsa ja asenteeseensa!”

Voitko vielä kertoa vähän suomalaisista sukujuuristasi?

”Vanhempani ovat karjalaisia ja he joutuivat sota-aikana evakkoon. Vanhempi siskoni ja veljeni syntyivät Suomessa, minä puolestani synnyin sen jälkeen, kun perheemme oli muuttanut Kanadaan. Puhuimme aina kotona Suomea, ja lapsena asustin suomalaisyhteisöissä sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa. Vanhempieni mielestäni oli tärkeää pitää yllä vanhoja suomalaisia perinteitä. Suhtaudun itsekin karjalaisiin juuriini vahvoin tuntein. Suomeni on sujuvaa, mutta sanastoni on sodanjälkeistä, siis viime vuosisadalta! En ole lapsuuteni jälkeen oppinut slangia tai moderneja termejä, joten nykysuomalaiset saattavat naureskella muinaisaikaiselle puheelleni. Lisäksi lipsahdan usein puhumaan finglishiä.”

The A-Bones, Mike Bell & The Belltones, The Atomic Blast Helsingin Tavastia-klubilla keskiviikkona 7.7.

The A-Bones, Vulture Club, Sweet Jeena & Her Sweethearts Tampereen Klubilla torstaina 8.7.