The Baseballs: ”Osa ihmisistä haluaa aina lytätä menestyvät bändit”

Pidit The Baseballsista tai et, yhtyeen nimeltä ei voi välttyä, kun silmäilee ensi kesän festivaalien esiintyjälistoja. Popcovereita fiftarimuottiin tunkeva saksalaisbändi pohjustaa festarikesää maaliskuun lopussa viidellä loppuunmyydyllä klubikeikalla.

Teksti: Mervi Vuorela, kuva: Warner

Saksalainen The Baseballs on kuin Suomen humppapartio Eläkeläiset. Kumpikin soittaa omasta mielestään hauskasti sovitettuja pop-covereita ja ravaa toistensa maaperällä kuin Tiger Woods naaraissa.

Merkittävin ero bändien välillä on kuitenkin se, että saksalainen Baseballs saa monet toivomaan uutta Normandian maihinnousua. Tästä on esimerkkinä Facebookiin perustettu ryhmä The Baseballs Suck Major Horse Cock, jossa on tällä hetkellä 3 770 jäsentä.

”Osa ihmisistä haluaa aina lytätä menestyvät bändit. Se on aika tylsää eikä kiinnosta meitä”, Baseballsin 27-vuotias solisti Rüdiger ”Digger” Brans kommentoi bändinsä saamaa negatiivista palautetta.

Hylkimisreaktion vastapainoksi Berliinin torttutukkatrio herättää myös ihastusta. Oma lukunsa Baseballsin menestystarinassa ovat teinityttöjen ylläpitämät keskustelufoorumit, joissa Strike!-levyn biisejä fanitetaan muun muassa näin: ”Crazy in Lovessa parasta on rytmi ja ne o’ou’oou’o’o’no -kohdat…ja sitten esimerkiks 00.40-00.43 kohta 😉 Se on jotenkin niin…en osaa kuvailla :D”, nimimerkki Suski hehkuttaa.

Rockabilly oli alun perin lähiönuorten radikaalia marginaalimusiikkia, joka luotti asenteeseen ja kolmeen sointuun. Baseballsin kohdalla ei voi puhua rockabillystä, vaan pikemminkin 50-luvun radioystävällisestä pop’n’rollista. Vaikka konsepti on häpeilemättömän populistinen, Baseballs on saanut olla melko rauhassa rockabilly-harrastajien hyökkäyksiltä.

”Se johtuu varmaankin siitä, että emme ole missään vaiheessa sanoneet olevamme rockabilly-bändi. Suurimmat esikuvamme ovat Elvis, Jerry Lee Lewis ja The Drifters.”

Entäpä Eläkeläiset? Onko Digger koskaan kuullut suomalaisia ”hengenheimolaisiaan”?

”Olen, he ovat todella hyviä ja hauskoja! En osaa sanoa, miksi suomalaiset bändit ovat niin suosittuja Saksassa ja toisinpäin. Kai meidän luonteissamme on jotain samaa.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 3/10.

The Baseballs keikalla:
22.3. Helsinki, Tavastia
23.3. Helsinki, Tavastia
24.3. Tampere, Pakkahuone
25.3. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
26.3. Helsinki, Tavastia
25.6. Kalajoen Juhannus
26.6. Jämsä, Himos Festival
2.7. Riihimäki Rock
3.7. Imatra Big Band Festival
10.7. Turku, Ruisrock
31.7. Kuopio, Rock Cock
15.8. Vantaa, Ankkarock