Turisas tien päällä, osa I: Hongkong–Sydney–Melbourne

Fennoskandinaavista folkmetallia viedään toiselle puolen palloa, kun Turisas käy pikku kiertuepyrähdyksellä Australiassa, Kiinassa ja Japanissa. Haitaristi Netta Skogin kirjoittamassa rundiblogin avausosassa kärsitään jet lagista ja kerosiininkatkusta, mutta menetetään myös Australian keikkaneitsyys iloisissa merkeissä.

Teksti: Netta Skog / Turisas
Kuvat: Toni Salminen

Hongkong–Sydney–Melbourne
18.–23.5.2010

Tiistaina 18. toukokuuta lähdettiin rundille vähän uudempiin maisemiin, Australiaan, Kiinaan ja Japaniin. Yhteensä kuusi keikkaa käsittävällä reissulla soitamme ensin Australiassa kaksi omaa keikkaa pääesiintyjänä, ja sen jälkeen vuorossa ovat Musexin kautta järjestetyt keikat Kiinassa ja Japanissa.

Lennettiin aluksi Hongkongiin ja sieltä jatkolennolla sitten Sydneyyn. Itse olen aina pystynyt suht hyvin kuluttamaan aikani pitkillä lennoilla nukkumalla, ja onnistuin kyllä taas. Noin yhdeksän tunnin unet koneessa, sitten kuusi tuntia hereillä Hongkongin lentokentällä, ja taas yhdeksän tunnin unet koneessa matkalla Sydneyyn.

Netta Skogilla on Turisaan parhaat unenlahjat.

Kyllä muita otti päähän, kun kukaan niistä ei ollut saanut nukuttua kuin maksimissaan 2 tuntia per lento – täytyy sanoa, että olen kyllä harvinaisen ylpeä mun unenlahjoista!

Perille tultiin iltapäivällä: kaikki varoittelivat siitä, että jos päivällä nukkuu, niin saa kyllä valvoa yön. Mutta mutta, itse nukuin semmoiset reilun yhdentoista tunnin unet hyvästä unitankkauksesta huolimatta, kun muut olivat heräilleet siinä aamuneljän aikoihin.

Ennen ensimmäistä keikkaa oli kaksi vapaapäivää aikaa tutkia kaupunkia ja kulttuuria. Ne menivät pitkälti jet lagin kourissa – taisin vedellä lähinnä päikkäreitä kaksi päivää, lukuun ottamatta muutamaa lyhyttä kävelyreissua kaupungilla.

Kyllä mä parit kengurut ja koalat olisin kotiin halunnut viedä tuliaisiksi, mutta en löytänyt… tai sitten mulla oli vaan liian suuret odotukset Sydneyn hotellin lähiympäristöä kohtaan. Ihan leppoisaa joka tapauksessa!

Ensimmäinen keikka Sydneyssä meni kaiken kaikkiaan hyvin. Tämä oli Turisaan ensimmäinen konsertti yhdeksään kuukauteen, ja takana oli jopa kahdet treenit! Yleisöä oli kuitenkin paikalla yli 350 ja lavalla oli järkyttävän hyvä meininki.

Turisas on kuoriutunut turkiksistaan. Kuva on aiemmalta kiertueelta, Australiasta asti emme niitä vielä saaneet.

Pakko olla tyytyväinen, varsinkin kun kyseessä oli myös meidän ensimmäinen Australian-keikka ikinä. Mutta täytyy kyllä myöntää, että ainakin itse olin aika puhki keikan loppumetreillä, taisi lavakunto loppua!

Keikan jälkeen luvassa oli ruhtinaalliset 4 tunnin yöunet, jonka jälkeen nokka suunnattiin kohti Melbournea. Aikaisen herätyksen lisäksi hermoja kiristi myös lentokoneen moottorivika: kaikki matkustajat olivat jo koneessa kun kapteeni ilmoitti jostakin kerosiinintuoksusta koneen takaosassa. Seurauksena oli koko koneen tyhjentäminen.

Saksalainen kiertuemanagerimme oli jo varautumassa illan keikan peruuttamiseen, mutta korvaava kone saatiinkin järjestettyä yllättävän nopeasti, ja matkaan päästiin vain noin parin tunnin myöhästymisellä.

Perillä Melbournessa keikan backline vedettiin nopeasti kasaan, ja kaikki taisivat ehtiä jopa nukkumaan lyhyet päiväunet ennen keikkaa (mikä on aina tärkeää). Kovan kiireen takia molemmat paikalliset lämmittelijäyhtyeet jäivät näkemättä, mutta kuulemma kundit hoitivat hommansa hyvin.

Ennakkolipunmyynti oli yli 250, promoottori oli kutsunut paikalle lähemmän sata vierasta, ja lopulta yleisömäärä oli yli 400 henkeä, mihin täytyy olla erittäin tyytyväinen.

Australian-keikoista jäi ylipäätään erittäin hyvä maku, ja tänne pitää kyllä päästä uuden levyn myötä uudelleen!