Turisas tien päällä, osa II: Kaukana idässä

Turisaan kiertue eteni Australiasta Pekingiin. Sieltä metallilähettiläämme jatkoivat kirjaimellisesti kaasu pohjassa kohti Shanghaita.

Teksti: Olli Vänskä, kuvat: Turisas

Peking, Kiina
25.5. 2010

Melbournen headline-keikkojen jälkeen oli aika suunnistaa Kiinaan kolmen muun suomalaisen bändin kanssa tehtäviä yhteiskeikkoja varten.

Paikallinen metallimusiikkiin keskittyvä lehti Painkiller järjestää kaksi konserttia Pekingissä ja Shanghaissa, esiintyjinä pelkästään suomalaisartisteja: mukana ovat Turisaan lisäksi Stratovarius, Negative ja Before the Dawn.

Lisäksi melkein kaikki yhtyeet ovat mukana Suomen ohjelmatarjonnassa myös Shanghain maailmannäyttelyn osana. Kiinassa emme ole aiemmin soittaneet, joten tämä on erittäin hyvä päänavaus myös sikäläisillä markkinoilla.

Melbournen keikan jälkeinen aamu oli raskas – kolmen tunnin yöunien jälkeen edessä oli pitkä lento Singaporen kautta Pekingiin, kaikkiaan 9+6 tunnin lennot vaihdon kanssa.

Etäisyydet ovatkin ehkä kaikista ikävin juttu tällä puolella maailmaa: kaikki välimatkat pitää taittaa lentämällä, kun suurimmat ja tärkeimmät keikkakaupungit sijaitsevat niin kaukana toisistaan. Euroopan sisäiset muutaman tunnin nightliner-bussireissut eivät tällaisen matkustamisen jälkeen pahemmin tunnu.

Ensimmäisen pätkän aikana yritin saada unta, mutta koska en omista Netta Skogin unenlahjoja, turhauduin ja päädyin muiden kanssa helppoon ratkaisuun, päiväkänneihin. Singapore Airlines on tällä kokemuksella muuten ehkä maailman mahtavin lentoyhtiö sekä puitteiden että tarjoilun osalta!

Pekingiin saavuttiin yöllä, ja keikkapaikkaan ajettaisiin jo ennen puoltapäivää. Hotelli sijaitsi sen verran kaukana keskustasta, että vielä palvelevia ravintoloita olisi hankala löytää, joten oli pakko turvautua huonepalvelun tarjontaan – hinta ei ollut paha, mutta kukaan ei puhunut englantia.

Viimein respan kaverit onnistuivat jotenkin ymmärtämään ruokatoiveemme, ja tunnin odottelun jälkeen saatiin huoneeseen kiinalainen versio hampurilaisateriasta. Ei ollut kuulemma hääviä. Itse turvauduin johonkin paikalliseen riisisysteemiin, joka toimikin ihan siedettävästi.

Pekingissä keikkapaikkana oli Star Live, noin 1000-paikkainen klubi. Kun saavuimme paikalle, Stratot olivat juuri tekemässä soundcheckiä. Soittojärjestys oli aikaisimmasta myöhäisimpään BtD, Turisas, Negative ja Stratovarius.

Omaa vuoroa odottaessamme kävimme pyörimässä läheisessä temppelissä, ja näimme mm. ilmeisesti maailman suurimman Buddha-patsaan. Törkeän iso. Aurinko helotti täydellä terällä, ei hassumpaa.

Ennen keikkaa ehdittiin vielä terrorisoida muiden bändien nimikyltit.

Itse keikka oli erittäin jees, porukkaa tuli lopulta paikalle noin 800-900 ja meininki oli hyvä – normaalisti vaikeasti tavoitettava kiinalainen yleisö syttyi mukavasti: Nygårdin käskevä ulosanti ja kaljaviritteiset spiikit ilmeisesti resonoivat paikallisen mielenlaadun kanssa.

Muiden bändien hemmot olivat myös hyviä tyyppejä, joten isompia kitkoja ei ollut lavan ulkopuolellakaan.

Ensimmäistä Kiinan keikkaa olisi ollut hauska juhlistaa enemmänkin, mutta koska seuraavana aamuna olisi taas yksi lento Shanghaihin, painuimme bussilla hotellille.

Kiinalainen bussi vain laukesi klubin pihalle kymmenkunta kertaa, ja pysyi lopulta käynnissä vain kun kaasu oli pohjassa koko ajan. Matkalla koettiin kuuitenkin varsinaisia Speed-hetkiä vain harmittavan vähän. Olisi ollut lapsille kerrottavaa.

Shanghain-keikoista lisää seuraavassa editiossa!