Kristillisten kaupunginvaltuutettu kävi Ilosaarirockissa, pahoitti mielensä mitä sekopäisimmällä mielipidekirjoituksella

Aki Roukala

Kristillisdemokraattien Marjatta Räty koki kauhun hetkiä Olavi Uusivirran keikalla Ilosaarirockissa – ja aiheutti mielipidekirjoituksellaan massiivisen somemyrskyn.

Teksti: Jari Setälä, kuva: Aki Roukala (Olavi Uusivirta)

Suomessa on järjestetty isoja rockfestivaaleja jo vuodesta 1970, mutta onneksi tästä alkoholikieltojen ja kansalaisten yleistä viihtymistä lannistavan nuivuuden luvatusta maasta löytyy vielä vuonna 2014 ihmisiä, jotka jaksavat pahoittaa mielensä siitä, että nuoriso kokoontuu yhdessä pitämään hauskaa rockmusiikin turmiollisuuden äärelle.

Kristillisdemokraattien joensuulainen kaupunginvaltuutettu Marjatta Räty vieraili nimittäin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa Ilosaarirockissa ja järkyttyi siellä näkemästään voimallisesti.

Kokemuksen perinpohjaisen kauhistuttavuuden vuoksi Räty kirjoitti tiistaina 15. heinäkuuta maakuntalehti Karjalaiseen myrkyllisen mielipidekirjoituksen, jossa hän kauhisteli festivaalissa esiintyneiden artistien käytöstä ja sen nuorille näyttämää esimerkkiä.

Suurin mielipahan aiheuttaja oli sunnuntaina Ilosaarirockissa esiintynyt Olavi Uusivirta, joka Rädyn mukaan kiihotti yleisöä muun muassa menemään huoraamaan sekä suutelemaan vierustovereitaan.

”Sunnuntain päälavan ensimmäinen esiintyjä kehotti kaikkia menemään huoraamaan. Lopulta hän heitti puheensa ’vitsiksi’ ja uusi kehotus kuului pitää lähimmäisestä huolta. Niinpä hän näytti esimerkkiä ja suuteli jokaista bändinsä jäsentä – pitkään ja hartaasti”, Räty kirjoitti Karjalaisessa.

Pahinta Uusivirran rakkauden manifestissa oli Rädyn mukaan kuitenkin se, että pussattavaksi valikoituneet Uusivirran bändiläiset sattuivat olemaan saman sukupuolen edustajia kuin artisti itsekin.

”Pääesiintyjä oli mies ja suudeltavatkin olivat kaikki miehiä. Hän kehotti yleisöä toimimaan samoin. Tämäkö on nuorille tarjottava totuus tämän päivän perhe-elämästä?”, Räty kirjoitti.

Vapaalipulla tapahtumaan päässyt Räty valitti kirjoituksessaan myös Ilosaarirockin lippujen hinnoista (”Itselleni 95 euron [lähes 600 markan] rokkilippu olisi ollut liian kallis”) ja tuli samalla myös pohdiskelleeksi niitä teemoja, joilla rockmusiikki pyrkii viettelemään hauraita nuoria paheiden tielle.

”Kuulemissani rokkimusiikin sanoituksissa – etenkin idolien juonnoissa – tuli usein esille kapinallisuus, väkivalta, esiaviollinen seksi, huumeet, idän uskonnot, Raamatun totuuden vääristely”, Räty kirjoitti.

Rädyn mielipidekirjoitus nosti sosiaalisessa mediassa niin eeppisen äläkän, että Rädylle tarjoutui tänään mahdollisuus Ylen haastattelussa tarkentaa Karjalaisessa esittämiään näkemyksiään.

”Tuntui ihan, että henki salpautuu, kun kuului huudot ’menkää huoraamaan, menkää huoraamaan’. Tuntui, että sydän pysähtyy, että kuulenko minä oikein. Varmaan lähes 5-10 kertaa hän toisti sitä”, Räty kertoi Ylelle Uusivirran keikasta.

Myöskään lavalla tapahtunutta suutelemista Räty ei ollut pystynyt vieläkään karistamaan mielestään.

”Kaikki jäsenet hän kävi suutelemassa ja se ei ollut mikään poskipusu eikä -suukko, vaan se oli aivan näytös. Tuntui, että ei tämä voi olla totta Joensuun laululavalla sunnuntaina iltapäivällä”, Räty sanoi.

Räty vaatikin lisäksi Ylen haastattelussa, että festivaalijärjestäjien tulisi suorittaa jonkinlainen ennakkosyyni kaikille artisteille ennen kuin heitä päästetään lavalle.

”Todella menisivät kovan seulan läpi ne esiintyjät, että heidän esiintymisensä olisi kaunista ja heidän sanoituksena olisivat jotain muuta”, Räty sanoi Ylelle.

Ehdotamme ratkaisuksi kaikkien musiikkifestivaalien täyskieltoa ja mielellään myös kaikkien rocksanoitusten ennakkosensuuria.