Vashti Bunyan – muusikosta kotiäidiksi ja takaisin

Folkmusiikin suuri tuntematon Vashti Bunyan on antanut vaikutteita muun muassa Devendra Banhartille ja Joanna Newsomille. Toukokuussa hän saapuu keikalle Helsinkiin. Bunyan kertoi Rumballe, mitä mieltä hän on nuoremmista kollegoistaan ja millaista oli palata lauluntekijäksi 30 vuoden tauon jälkeen.

Teksti: Julius Lahdenoja, kuva: Wikimedia Common

Vashti Bunyanin tie arvostetuksi ja aktiiviseksi lauluntekijäksi on ollut pitkä. 1960-luvulla Yhdysvaltoihin muuttanut Bunyan julkaisi nipun folk-vaikutteisia sinkkuja, mukaan lukien Mick Jaggerin ja Keith Richardsin kirjoittaman Some Things Just Stick in Your Mindin. Tämän uran kohokohta oli Joe Boydin tuottama esikoisalbumi Just Another Diamond Day.

Diamond Dayn myyntiluvut olivat kuitenkin pettymys. Musiikkibisnekseen kyllästynyt Bunyan muutti vuonna 1970 takaisin Isoon-Britanniaan, jossa hän seuraavan kolmenkymmenen vuoden ajan kasvatti lapsiaan ja hoiti eläimiä maaseudulla.

Vuonna 1998 Bunyan hankki internet-yhteyden kotiinsa ja syötti nimensä hakukoneeseen. Selvisi, että Just Another Diamond Daysta oli tullut kulttisuosikki. Moni muusikko ylisti albumia, ja harvinaista levyä oli myyty eBayssa parhaimmillaan 2 000 dollarilla.

”Kun näin viittauksia vanhoihin äänitteisiini, en voinut uskoa silmiäni. Kesti jonkin aikaa, ennen kuin todella sisäistin tiedon”, Bunyan kertoo.

Bunyanin lapsetkaan eivät tienneet äitinsä edellisestä elämästä, mutta kuullessaan siitä he kannustivat lähes 60-vuotiasta äitiään palaamaan alalle.

Bunyanin 30-vuotinen tauko päättyi kymmenen vuotta sitten, mutta laulaja ei ole vieläkään täysin tottunut elämään elämää, jonka hän luuli päättyneen kauan sitten.

”Tuntuu kuin olisin vieläkin alussa, mutta toivon, että edistyn pikkuhiljaa.”

Bunyan alkoi tehdä yhteistyötä uuden sukupolven artistien kanssa, jotka olivat saaneet vaikutteita hänen musiikistaan. Hän vieraili muun muassa Devendra Banhartin ja Animal Collectiven levyillä.

Kesti aikansa, ennen kuin Bunyan uskalsi lähteä tekemään uutta materiaalia. Vuonna 2005 julkaistiin vihdoin Bunyanin toinen albumi Lookaftering, jolla soittavat muun muassa Devendra Banhart ja Joanna Newsom.

Bunyan muistelee, miten hienoa oli huomata, kuinka paljon ala oli muuttunut 30 vuoden aikana.

”Suurin yllätys oli löytää muusikoita, jotka olivat erittäin rohkaisevia toisiaan kohtaan. En muista niin hyvää yhteishenkeä muusikoiden välillä, kun olin nuori laulaja. Maxilla (Richter, Lookafteringin tuottaja) on musiikissaan jotain niin kaunista ja valoisaa, jota sain onneksi sisällytettyä omaan musiikkiini. Devendran kekseliäisyys ja villi luonne ovat kerrassaan vaikuttavaa seurattavaa.”

Nyt Bunyan yrittää omaksua vaikutteita ympäriltään ja uudesta musiikista.

”Saan keikoillani usein levyjä, jotka pyrin aina kuuntelemaan. Nyt olen erityisen innostunut Bill Callahanin töistä, ja Joanna Newsomin monimutkainen ja rohkea olemus ihastuttaa. Myös liveyhtyeeni muusikot Gareth Dickinson, Jo Mango ja Emma Smith ovat suuria vaikuttajia musiikissani.”

Tällä hetkellä Vashti Bunyan työskentelee hitaasti uuden albuminsa parissa.

”Kun aikaisemmin kirjoitin lauluja, en uskonut kenenkään ikinä kuulevan niitä. Nyt tiedän, että kappaleeni päätyvät levyille ja ihmisten olohuoneisiin, mikä tekee kaikesta täysin erilaista, paljon vaikeampaa. Välillä pystyäkseni kirjoittamaan minun täytyy huijata itseni uskomaan, että olen Skotlannin ylängöillä pienessä huoneessa.”

Bunyan puhuu lämpimästi edesmenneestä veljestään, joka toivoi, että hän olisi jatkanut uraansa paljon aikaisemmin.

”Kerran, kun olin noin 25-vuotias ja täysin kyllästynyt musiikkiin, enkä uskonut itseeni, veljeni sanoi: ’no, luultavasti 60-vuotiaana alat jo olla parempi’. Ehkä se jäi mieleeni.”

Vashti Bunyan Helsingin Korjaamolla 8.5.