Björkin Biophilia-projekti on todellinen iPad-applikaatiohelvetti – jos oikein kaivaa, löytää seasta levyllisen musiikkiakin

02.06.2011

Onko tämä silkkaa suuruudenhulluutta vai musiikin tulevaisuus? Ainakaan Björk ei kulje sieltä mistä aita on matalin.

Kuva: Bernhard Kristinn

Gorillaz teki levyn kokonaan iPadilla, Björk taas loi äänitaideteoksen iPadille. Islannin kuuluisimman taidepopparin tuleva Biophilia-järkäle on nimittäin maailman ensimmäinen iPad-applikaatio-albumi.

Koko multimediahässäkkä koostuu iPad-appsien lisäksi itse musiikista (!), videomateriaalista ja konseptin teemaan nivoutuvista live-esityksistä. Ja ainakin yhden videoista on ohjannut Michel Gondry, Tahraton mieli– ja Be Kind Rewind -leffoista tuttu tekijämies.

Aiemmin uutisoitiin, että teos ilmestyisi keväällä. Julkaisupäivästä ei tietoja ole kuitenkaan vielä herunut.

iPad-setti pitää sisällään kymmenen biisiä, joille jokaiselle on ohjelmoitu oma appsinsa. Niitä voi sitten yhdistellä mielensä mukaan. Koko hommaa pyörittää jonkinlainen ”äiti-applikaatio”.

Guardian valottaa applikaation toimintaa ja ottaa esimerkikseen Virus-kappaleen. Siinä käyttäjä pelaa peliä, jossa virus hyökkää solujen kimppuun. Jos tuhoaa solun, ei saa kuunnella biisiä loppuun. Appsin tuottaja Scott Snibbsin mukaan se on ikään kuin viruksen ja solun välinen katkeransuloinen rakkaustarina. Jännää!

Biophilia-universumina toimii Björkin nettisivut. Jo nyt voit käydä seikkailemassa sivustolla tästä – ja samalla pääset myös kuuntelemaan neidon ronskilla islantilaisaksentilla maustettua tarinointia teoksen tiimoilta.

Etkö omista iPadia? Ei huolta, toki Biophilian saa ihan levymuodossakin ostettua. Mutta itse musiikkihan on joka tapauksessa vain sivuseikka.

Lisää luettavaa