Helmi Levyjen Arwi Lind ja Asa yhdistivät voimansa – uusi video Use Your Illusion III:lta julki

28.11.2012

Asan tuleva albumi on syntynyt yhteistyössä Helmi Levyjen johtajan Arwi Lindin kanssa. Foetida-levysarjan osa numero kolme on aiemmista mixtape-Foetidoista poiketen kokonainen albumi. Use Your Illusion III -niminen levy ilmestyy 7. joulukuuta. Lind kertoo, minkälaisia helmiä levy sisältää.

Teksti: Heini Strand, kuva: Asa

Arwi Lindin ja Asan yhteistyön siemen alkoi itää kolme vuotta sitten, kun miehet olivat yhteiskiertueella Pohjois-Lapissa.

“Toissakeväänä Masa sitten soitti ja kysyi mukaan Foetida kolmoselle. Olin kuunnellut Asaa paljon juuri sitä ennen ja olen ihan fani, joten mukaan lähtöä ei tarvinnut epäröidä”, Lind kertoo.

Yhteistyö johti Foetidan uudistumiseen. Kaksi ensimmäistä Foetidaa (Foetida 1, 2007, Foetida 2, 2009) on tehty sampleista, kun taas kolmosen biisit ovat uusia sävellyksiä.

“Musiikillisesti levy on tehty samalla tyylillä kuin mixtapet, eli vanhojen rock- ja proge-levyjen hengessä on lähdetty liikkeelle”, Lind selvittää.

Use Your Illusion III -levyn tekotapa oli Arwi Lindille uutta. Hän on tottunut suoralla bändisoitolla äänittämiseen, mutta Asan levy koottiin osista ja useiden eri tekijöiden tuotoksista.

“Osa biiseistä on tehty Kuopiossa Holopaisen Teron (kitaristi, basisti, tuottaja) johdolla, muutamia pohjia ja päällekkäisäänityksiä on tehty Helmi Levyjen entisellä työhuoneella Pihlajamäessä, ja rapit ja miksaukset on tehty Suomenlinnassa.”

Lindin ei vaihteeksi tarvitse huolehtia julkaisuun liittyvistä asioista, sillä levy ilmestyy Asan oman lafkan Roihis Musican kautta. Arwi Lind on merkitty levyn vastaavaksi tuottajaksi yhdessä dj Polarsoulin kanssa, ja hän soittaa rumpuja muutamassa biisissä. Muihin soittajiin lukeutuvat muun muassa Sami Kukka, Pekka Gröhn ja Pekko Käppi. Melko lailla Helmi-miehiä siis.

“Masa, Polarsoul-Antti (Raassina) ja minä olimme tiimi, joka suunnitteli kokonaisuuden. Mietimme biisikohtaisesti, mitä ja miten tehdään. Esimerkiksi Esa (Santonen eli Sami Kukka) tuli mukaan minun kauttani, sillä tiesin hänen olevan loistava sähkökitaristi, vaikka hänet mielletään lähinnä folkmuusikoksi. Ensimmäiseen biisiin Silmä aukeaa tuli ensimmäisenä luonnollisesti mieleen rumpaliksi Sami Kuoppamäki.”

Tuottaja-Lind kehuu levyn olevan tekstillisesti ihan uutta suomirapin saralla. Biisien teemat pyörivät ihmisen psyykessä ja henkisessä olemuksessa.

Kappaleesta Murheen musta mieli julkaistiin tänään video, joka on kuvattu edellä mainitulla Pihliksen työhuoneella sen viimeisinä päivinä.

“Sävellys on Sami Kukan käsialaa. Pohja syntyi, kun jammailimme Esan ja Pekan (Gröhn) kanssa. Biisi on levyn ehkä popahtavimmasta mutta myös synkimmästä päästä. Soundillisesti se on aika lo-fi ja räkäinen.”

Lisää luettavaa