Nousussa 5/11: Battle Beast – ”Jumalauta tämä nainen tulee ja rankaisee kovaa!”

19.04.2011

Heavy metal on ollut perinteisesti raavaiden uroiden laji, mutta Battle Beast todistaa, että nuoret jannut ja aikuinen nainenkin voivat hoitaa homman vakuuttavasti.

Teksti: Kimmo K. Koskinen, kuva: Hype Records

Helsinkiläinen Battle Beast on perustettu virallisesti vasta 2008, mutta se on ehtinyt jo niittää kansainvälistä mainetta. Myös heavy metalin perinteelle kumartava debyyttilevy Steel on valmis.

Mutta ensin se nimi.

Yhtyeen kaimat olivat 1980-luvulla animaatiohahmoja, joista tehtiin myös toimintafiguureja. 1990-luvulla julkaistiin samanniminen taistelevien söpöläisotusten tietokonepeli. Kaikki bändin jäsenet laulaja Nitte Valoa lukuun ottamatta ovat syntyneet 1980-luvun lopulla, mutta kitaristi ja keskushahmo Anton Kabanen ei tunnusta nimen nörttitaustaa.

”Itse löysin nuo samat pelit ja animaatiot, kun olin keksinyt bändin nimen. Olin vähän, että ’höh’. Olin nimeen tyytyväinen enkä lähtenyt muuttamaan sitä, koska nimen pitää edustaa bändin sanoituksia.”

Battle Beastin lyyrinen anti on vahvasti nujakointipainotteista. Myös metallia ylistetään.

”Heavy metal on yksi parhaista musatyyleistä, ellei paras. Mielestäni true metalia on Judas Priest– ja Manowar-osasto. Kovin teknisiä bändejä en näe edes suoranaisesti heavy metalina, vaan ne, jotka soittavat yksinkertaisia ja vahvoja biisejä.”

Kotimaassa ”todellisen metallin” uutta tulemista henki vuosituhannen alussa Teräsbetoni, joka kailotti saman aihepiirin teemoja suomeksi. Kabanen ei pelännyt tamperelaisiin edeltäjiin leimautumista.

”Mietin ainoastaan sitä, että ekan levyn pitää olla julistava. Debyytti pitää tehdä kunnolla eikä anteeksipyydellen, sillä sehän olisi ihan perseestä. Me pidämme metallista aidosti, ja annamme näin myös ihmisten ymmärtää. Aidosti musiikista pitävät kuulijat varmasti jakavat saman fiiliksen.”

Teräsbetonin otteissa tuntui myös humoristinen taustavire. Battle Beast ei hassuttele.

”Seurasin Teräsbetonin uraa silloin alussa, ja hehän saivat aika paljon tätä läppäkommenttia. Meille sitä ei oikeastaan ole tullut. Kai se paistaa läpi, ettemme yritä kopioida mitään Manowar-tyyliä. En väitä, että Teräsbetoni näin tekisi, mutta ehkä meissä on jotakin erilaista, vaikka genre on vahvasti sama.”

Battle Beastin lyyrinen anti aiheuttanee useille hymähtelyä, vaikka lohikäärmettä ei mainita sanoissa kertaakaan.

”Lyriikat on mulle haastavimpia. Ne ovat yhtä tärkeitä kuin sävellys. Sanat syntyvät hyvän elokuvan tai kirjan inspiroimana. Levyllä yksi biisi pohjaa Terminator-leffaan ja pari manga-sarjakuvaan nimeltä Berserk”, Kabanen kertoo.

”Meillä on ollut kehitteillä useamman vuoden myös oma tarina, ja muutama levyn kappale käsittelee tätä teemaa. Tarina kertoo futuristisesta, koneiden hallitsemasta kaukaisesta planeetasta, jolla Battle Beast -hahmo seikkailee, pieksee robotteja ja koettaa selviytyä.”

Tietyt humoristiset ulottuvuudet Battle Beastin sanoituksissa saavutetaan jo laulajan sukupuolen takia. Harvemmin naiset laulavat kovaan ääneen, että nyrkkini ovat terästä.

”Alkuaikoina tein biisit useimmiten mieslaulajan näkökulmasta. Nyt pyrin saamaan ne yhtä toimiviksi sekän miehen että naisen laulamina. Onneksi Nitelle ei tuota ongelmaa laulaa tuollaisia macho-sanoituksia.”

Valo löytyi yhtyeeseen muusikoiden verkkopalvelun kautta. Koelauluissa homma iski välittömästi tulta.

”Viisi sekuntia sen jälkeen kun Nitte oli avannut suunsa, tiesin, että nyt on oikea meininki. Jengi onkin ottanut Niten laulun suurimmalta osin vastaan positiivisesti yllättyneenä.”

Keulakuvana Valo on Kabasen mukaan ”helvetin hyvä”.

”Nitte saa kyllä yleisön mukaan. Sillä on niin äijä ote, että vanhat heavyparratkin on saatu vakuutettua: jumalauta tämä nainen tulee ja rankaisee kovaa!”

Kabaselle ei ole tuottanut vaikeuksia tehdä melodioita suoraviivaisen miehekkäästi ja karhealla vibratolla kailottavalle Valolle. Mies kärisee itsekin mikrofoniin vahvasti Udo Dirkschneideria muistuttavalla korppiäänellä. Udon ja tämän vanhan yhtyeen Acceptin vaikutus kuuluu selvästi Battle Beastin musiikissa, eritoten riffeissä. Jo mainittujen yhtyeiden lisäksi W.A.S.P. kuuluu kappalerakenteissa.

”Saksalaisen koulukunnan soitto on mukavan suoraviivaista. Lauluun on vaikutteita saatu enemmän englantilaisesta heavysta, mutta on jenkkikamakin meille tärkeää.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 5/11

Steel arvioidaan Rumbassa 6/11 (ilm. 29.4.). Kuuntele levy tästä.

Lisää luettavaa