Fanin arvostuslista: Yhdeksän perustelua sille, miksi Wire on maailman paras rockbändi

04.06.2013

Brittiläinen Wire tulee vihdoinkin esiintymään Helsinkiin. Yhtyeen ”maailman parhaaksi rockbändiksi” toukokuun Rumbassa rankannut Marko Ylitalo havainnollistaa nyt, miksi uutinen on todella kova juttu.

Teksti: Marko Ylitalo, kuva: Fullsteam

Wire on laadun tae niin televisiossa kuin musiikissakin. Eilen julkistetun ilosanoman mukaan brittiläinen veteraaniyhtye nähdään ensi kertaa Suomessa loppuvuodesta. Wire esiintyy Helsingin Tavastialla 7. marraskuuta.

Kolmella ensimmäisellä albumillaan postpunkin mielenkiintoiseksi musiikiksi määritellyt bändi palaa tuoreella ja järjestyksessään kolmannellatoista Change Becomes Us -albumilla uransa alkuun, josta ovat vaikuttuneet yhtyeet Minutemenista Yeah Yeah Yeahsiin.

1. 1 2 X U (1977)
Sanotaan, että tältä kuulostaa, kun Ramones astuu taidekouluun. Pink Flag -debyytille ahdettiin 21 biisiä runsaaseen puoleen tuntiin, mutta siinä ajassa kuultiin moninkertainen määrä ideoita ja ajalleen tyypillistä punkia, kuten albumin päätöspaahteessa.

2. Heartbeat (1978)
Minulla on ikävä tällaisia bändejä, lukee ensimmäisessä YouTube-kommentissa Chairs Missing -kakkosalbumilta löytyvän Heartbeat-biisin keikkatallenteen yhteydessä. Miksi, kysyy toinen, sillä Wirehan on vielä kasassa. No niin on! Tosin se lopetti ensi kerran jo vuonna 1980.

3. Outdoor Miner (1978)
Kakkosalbumin tarttuva askel avant-popin suuntaan.

4. The 15th (1979)
Fischerspoonerin ja Ladytronin kaltaiset elektropopparit ovat intoilleet etenkin tästä Wire-singlestä, joka löytyy ensimmäisen kauden päättäneeltä 154-levyltä.

5. Drill (1986)
Snakedrill-minialbumi rikkoi yli puolen vuosikymmenen hiljaisuuden. Se ei vielä vihjannut seuraavana vuonna koittavasta tyylinmuutoksesta. The Ideal Copy -levyllä (1987) soivat sekvensserit, rumpukoneet ja syntetisaattorit aikaisempaa äänekkäämmin – ja jälleen ajan hengessä (Joy Division, New Order, Depeche Mode). Drill ja muu välilevyn materiaali julkaistiin myös paluualbumin erikoispainoksilla.

6. You Hung Your Lights in the Trees / A Craftsman’s Touch
Yhtyeen seitsemänneltä ja edellisten tavoin aliarvostetulta albumilta löytyvä kymmenminuuttinen konekolistelu yltää lähes bowieaanisiin mittasuhteisiin. Nerokkaan yksinkertainen musiikkivideo tekee viipyilevästä kappaleesta entistä viehättävämmän.

7. Wir: So and Slow It Grows (1991)
Rumpali Robert Gotobedin lähdettyä yhtye lyhensi myös nimeään yhdellä kirjaimella. Wirinä julkaistu So and Slow It Grows -single kuulosti entistä erasuremmalta, kuten koko The First Letter -levykin. Sen jälkeen yhtye hajosi taas, tällä kertaa lähes koko loppuvuosikymmeneksi.

8. One of Us (2008)
Yhdestoista studiolevy oli bändin 47. julkaisu, sillä tauon aikana julkaistiin liuta kokoelma- ja livelevyjä. Send-albumista (2003) alkanut uusi kukoistuskausi jatkui verevänä Object 47:lla (2008), vaikka kitaristi Bruce Gilbert oli ensi kertaa kuvioiden ulkopuolella. Trioudesta huolimatta nimi pysyi Wirena. Laulaja Colin Newmanin vaimo, israelilainen muusikko-visualisti Malka Spigel ohjasi biisiä tylsemmän videon.

9. Re-Invent Your Second Wheel (2013)
Maaliskuussa julkaistu Change Becomes Us pohjautuu kultakauden eli 1970- ja 80-lukujen taitteessa tehtyihin demoihin, ja lopputulos kuulostaa sen mukaiselta – eli loisteliaalta! Näin se pyörä keksitään uudelleen.

Lisää luettavaa