Rumba 4/15: Miten muusikot selviävät musiikkialan järistyksistä? Ruudolf, Uniikki, Pyhimys, Amorphis, Bodom ja muut kertovat

03.09.2015

Rumba 4/14 julkaistaan 4. syyskuuta. Aviisin löyhäksi teemaksi valikoitui suomalaisten muusikoiden erilaiset tavat selviytyä musiikkialan mullistuksista. Mikä neuvoksi, kun levymyynti putoaa, suoratoistopalveluista ei tule rahaa entiseen malliin ja koko bisnes muuttuu nopeammin kuin artistit ehtivät muutoksiin sopeutumaan?

• Kansijutussa esitellään kolme keskenään erilaista reseptiä, joiden avulla tekijät ovat osoittaneet pärjäävänsä. Rähinä Recordsia perustamassa ollut UNIIKKI ei ole koskaan peitellyt haluaan lyödä mainstreamissa läpi. RUUDOLF Lihamyrsky-lafkoineen sen sijaan vähät välittää bisneksestä. Universal Musicille työskentelevä PYHIMYS tasapainoilee Teflon Brothersin, Ruger Hauerin ja uudelleen herätetyn soolouransa myötä kaupallisuuden ja taidekeskeisyyden välillä. Kuka on parhaiten jäljillä siitä, mitä tässä nyt oikein pitäisi tehdä? Santtu Reinikainen ja Kimmo Vanhatalo jututtivat miehiä yksitellen.

• Tapio Ahola puolestaan isännöi varsinaista metallikonklaavia, kun AMORPHISIN Esa Holopainen, CHILDREN OF BODOMIN Alexi Laiho ja DIABLON Marko Utriainen kerääntyivät saman pöydän ääreen keskustelemaan uusista levyistään sekä siitä, miltä 2010-luvun musiikkimeininki tuntuu konkarien mielestä. Bodom ja Amorphis ovat 1990-luvun kasvatteja, Diablo puolestaan kohosi 2000-luvun alun metallibuumin myötä. Paljon on muuttunut niistä ajoista.

JULMA H eli aikaisemmin Julma-Henrinä tunnettu räppäri yllätti toimituksen. Poliittisesti kantaaottavan artistin luulisi käyvän vielä entistäkin kuumempana porvarihallituksen myötä, mutta mies kertoikin olevansa seesteisempi kuin koskaan! Nojoo, tuli sieltä nyt vähän sentään harmistusta Suomen nykymenosta. Anton Vanha-Majamaa vei Henrin kuvaajan kanssa Linnanmäelle.

• Rumbassa 3/15 julkaistiin pitkä juttu New Orderista. Hetki lehden ilmestymisen jälkeen tuli ilmi, että bändin uusi levy julkaistaan syyskuussa. No niinpä tietty. Koska samaa aihetta ei viitsi käsitellä kahdessa numerossa putkeen, Samuli Knuuti kertoo tällä kertaa, mitä Manchesterin popkentällä New Orderin nousun jälkeen tapahtui. Silloin nimittäin MADCHESTER syntyi, oli parin vuoden ajan joka paikassa ja kuoli sitten pois yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.

• Kysymys & vastaus -palstalla Jeam Ramsay tenttaa ISMO ALANKOA. Artturi Taira ja Sielun Veljet mainittu. Ja Sanni Grahn-Laasonen.

• Täydennä lause -palstalla EMMA SALOKOSKI kertoo, mietteitään levymyynnistä, monikulttuurisuuskeskustelusta ja siitä, kuinka hän joutui polttamaan soololevynsä myötä parikin siltaa takanaan.

• Viikko kuvina -osastolla perehdytään SCANDINAVIAN MUSIC GROUPIN arkeen. Kuka sanoi, ettei bändi voisi ottaa promokuvia itse automaattilaukaisimella varustetulla kameralla?

LAURA MOISIO vietti kauniin kesäpäivän toimittaja-valokuvaaja Tomi Palsan kera Tampereen Arboretumissa. Luonto ja avarat tilat inspiroivat laulajatarta, joka ei festareiden vilinässä viihdy.

• Suomen rocktoivo THE SCENES äänitti alkukesästä Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla kakkoslevyään. Toimittaja Heini Strand kävi katsomassa, mitä studiossa oikein tapahtui.

• Nousussa-osastolla TIISU kertoo, miksi siinä on jotain järkeä, että parikymppiset klopit saarnaavat yleisölle elämän tarkoituksesta. Auroora Vihervalli kirjasi bändin mietteet.

• Mistä albumeista teinitähti ammentaa inspiraationsa? Tähän kysymykseen saadaan vastaus, kun ISAC ELLIOT esittelee lukijoille viisi hänelle tähdellisintä albumia. Raikuuko siellä räppi vai paukkuuko EDM? Kouluesitelmänsä Elliot tekee ainakin eräästä 1980-luvun albumeistaan parhaiten tunnetusta supertähdestä.

• Levyarvioissa keskitytään tarkimmin IISAN uutuuteen. Osansa kritiikistä saavat myös GHOST, GRAVE PLEASURES, ASA ja AMORPHIS. Rumbaa aikanaan perustamassa ollut Miettinen puolestaan tutkii, mitä Mervi Vuorelan ja Ville Similän Valtio vihaa sua – suomalainen punk ja hardcore 1985–2015 -kirja on syönyt.

Sitten on kolumnia, pop-esseetä, infografiikkaa, ammattilaisten vastauksia, Black Peideriä ja ties mitä Nisseä. Muhkea paketti kaiken kaikkiaan. Ota haltuun! Hyvää syksyä kaikille!

Rumba_4_15_kansi

Lisää luettavaa