Tenavat-sarjakuvan inspiraationa toiminut oikean elämän pieni punatukkainen tyttö on kuollut

Pieni punatukkainen tyttö on kuollut.

23.08.2016

Charles M. Schulzin piirtämä Tenavat-sarjakuva viihdytti ihmisiä vuodesta 1950 aina vuoteen 2000 saakka. Vuonna 1950 ilmestyi ensimmäinen Tenavat-sarjakuva, joka toi meille lukemattomia ikimuistoisia hahmoja aina Jaska Jokusen kautta Ressuun ja Piparminttu-Pipsaan.

Sarjassa oli myös hahmo, joka toimii vertauskuvana menetetylle rakkaudelle. Jaska Jokusen ihastus pieni punatukkainen tyttö oli hahmo, jolle Jaska ei koskaan saanut rakkauttaan tunnustettua. Pieni punatukkainen tyttö oli kuin se rakkauslauluista tunnettu hahmo, jota kertojahahmo ei koskaan saanut itselleen, ja joka kuvasti täydellisellä tavalla jotain sellaista, mikä on valunut sormien lävitse toiseen elämään.

chsulcs

Pienen punatukkaisen tytön hahmo perustui oikeaan ihmiseen. Charles M. Schulz seurusteli Donna Johnson Woldin kanssa 1940-luvulla kahden vuoden ajan.

”Tapailimme toisiamme kaksi vuotta”, Wold kertoi haastattelussa Washington Postille heinäkuussa. ”Rakastin häntä (Schulzia). Tunsin kuitenkin hyvin tulevan aviomieheni ystävät, ja heistä tuli tuolloin omia läheisiä tuttaviani. En ollut niinkään läheinen Schulzin ystävien kanssa. Se oli osasyy päätökseni valita aviomieheni Schulzin sijaan.”

Niin Schulz kuin Woldin tuleva aviomieskin kosivat Woldia samaan aikaan. Wold valitsi aviomiehensä Schulzin sijaan, ja meni tämän kanssa naimisiin vuonna 1950. Samana vuonna Schulz julkaisi ensimmäisen Tenavat-sarjakuvan.

save

Pieni punatukkainen tyttö ilmestyi Tenavat-universumiin vuonna 1963. Schulzin leski Jean Schulz kertoi Washington Postin haastattelussa viime vuonna, miten pieni punatukkainen tyttö kuvasti eräänlaista fantasiamaailmaa ja toivoa paremmasta. Pienen punatukkaisen tytön todellisuudessa Jaska Jokunen oli onnellinen rakkautensa kanssa, sillä oikeassa elämässä hän kärsi itsetunto-ongelmista ja ylianalyyttisestä suhtautumisesta elämän kolhuihin.

Donna Johnson Woldin henkilöllisyys paljastui ensimmäisen kerran vuonna 1989, kun Schulz julkaisi omaelämäkertansa Good Grief. Woldia tämä ei härinnyt tai haitannut, päinvastoin: Wold ja tämän aviomies toimivat sijaisperheenä ottolapsille, ja hän nimesi osan lapsista Tenvat-hahmojen mukaan.

Donna Mae Johnson Wold kuoli elokuun 9. päivä diabeteksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

pea

Lisää luettavaa