Bob Geldofin hyväntekeväisyyskappale puhuttaa: ”Täynnä valkoisen miehen taakkaa, malliesimerkki messiaskompleksista”

Band Aid -kappale ei ole kaikkien mieleen.

20.11.2014

Bob Geldof keräsi jälleen kasan muusikoita ympärilleen ja julkaisi jo neljännen Band Aid -singlen. Tällä kertaa kappaleella ja sen tuloilla kerätään rahaa taisteluun Ebolaa vastaan.

Aivan kaikki eivät Geldofin tempauksesta ole kuitenkaan innossaan olleet. Esimerkiksi ghanalaissyntyinen muusikko Fuse ODG kieltäytyi esiintymästä kappaleella. Fuse ODG:n mukaan kappaleen sanoitukset ovat täynnä kliseitä. Lisäksi hän syyttää Band Aid -kappaleita siitä, että ne käyttävät hyväkseen shokkitaktiikkaa saadakseen ihmisten huomion puolelleen. Fuse ODG on myös lopen kyllästynyt siihen, että Afrikka kuvataan aina köyhänä maanosana, vaikka esimerkiksi seitsemän kymmenestä maailman taloudellisesti parhaimmassa noususuhdanteessa olevasta valtiosta on Afrikasta.

Kenialainen poliittinen analyytikko Abdullahi Halakhe pitää kappaleen sanoituksia groteskeina.

”Sanoitukset ovat täynnä valkoisen miehen taakkaa. Ne olivat kaameat 30 vuotta sitten, ja sitä ne ovat nytkin. Ajatus siitä, että Afrikka pitäisi pelastaa C-tason pop-artistien avulla on malliesimerkki messiaskompleksisesta ajattelusta.”

Poptähti Adele jätti kokonaan vastaamatta Geldofin pyyntöihin esiintyä kappaleella. Geldof myös mainitsi asiasta julkisesti, mikä aiheutti melkoisen vastalauseiden vyöryn. Adele ei ole kuitenkaan vastannut Geldofin heittoihin sanallakaan. Myöhemmin on käynyt ilmi, että Adele on lahjoittanut Oxfam-hyväntekeväisyysjärjestön kautta rahaa Ebolan vastaiseen taisteluun.

Lisää luettavaa