Suomalainen Metallica-fani järjesti kampanjan – Pyydetään yhtyettä tekemään keikkahistoriaa!

09.01.2014

Metallica ei ole koskaan soittanut The Frayed Ends of Sanity -biisiä kokonaisuudessaan keikalla. Metallica by Request -konsepti antaisi mahdollisuuden tähänkin elämykseen, sanoo Suomen Metallica-faniklubin jäsen Lasse Soininen.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Raul Aragão / I Hate Flash

Uutisoimme tovi sitten Metallican toukokuisen Suomen-keikan äänestystilanteesta, että tällä hetkellä kotimaiset fanit ovat kelpuuttamassa mukaan myös harvemmin keikoilla kuultua Whiskey in the Jaria (joka tosin nyt näyttää pudonneen toivesetin ulkopuolelle). Vielä saman päivän iltana sähköpostiimme ilmaantui viesti, jossa huomautettiin, että yleisön toiveissa on mukana toinenkin huomionarvoinen kappale: And Justice for All -albumilla julkaistu The Frayed Ends of Sanity, joka on ainoa yhtyeen 1980-luvun tuotannon biisi, mitä ei ole koskaan kuultu keikalla alusta loppuun.

Harvinaisuus on selvinnyt äänestyksen kärkisijoille Suomen Metallica-faniklubiin kuuluvan Lasse Soinisen masinoiman kampanjan ansiosta. Soininen usuttaa kampanjan Facebook-sivulla Sonisphereen menijöitä valitsemaan kappaleen mukaan, jotta konsertissa kuultaisiin muutakin tuotantoa kuin ne tavallisimmat vakionumerot.

Miksi Frayed Ends of Sanity on niin tärkeä biisi? Pelkkä harvinaisuus tuskin on syynä sille, että se pitäisi saada mukaan?

”Faneille on tärkeää kuulla ja nähdä sellaisia biisejä, joita ei ole päästy ennen kokemaan livenä. Metallica on soittanut pätkiä biisistä siellä täällä uransa varrella ja samalla luonut itsekin hypeä sen ympärille. Mutta tässä ei ole kyse pelkästä hypestä, vaan kysymyksessä on aivan loistava kappale ajalta, jolloin Metallican musiikki oli raskaimmillaan ja nopeimmillaan”, Soininen vastaa sähköpostitse.

Kampanja on saanut vastakaikua, onhan Frayed kerännyt jo 790 ääntä ja kohonnut muun muassa The Unforgivenin, Wherever I May Roamin ja Justice-levyn kuuluisamman biisin Harvester of Sorrow’n yläpuolelle. Soininen on ilahtunut suosiosta.

”Muiden keikkojen osalta Frayed on tippunut listasta heti ensimmäisten päivien aikana julkisen äänestyksen alettua, mutta Helsingin settilistassa se ollaan saatu pidettyä jo kohta kuukauden päivät”, Soininen kirjoittaa.

”Perustin kampanjan Facebook-sivun muutamaa päivää ennen Helsingin-keikan äänestyksen alkamista. Suomen Metallica-faniklubin puolelta löytyi mukaan kavereita, jotka ovat olleet mukana tukemassa. Aiheesta on myös päästy keskustelemaan Radio Rockin Marcen kanssa suorassa lähetyksessä, ja Facebook-tykkäyksiä on tähän mennessä saatu 449 kappaletta.”

Tilanne on kuitenkin kesken, sillä Frayed Ends on nyt toivesetin toiseksi viimeisenä ja siten vaarassa pudota pois. Soininen pyytää kaikkia freesimpää Metallica-settiä toivovia mukaan, ettei kävisi vanhanaikaisesti. Yhtenä täkynä on, että Soininen järjestää arvonnan kaikkien kampanjasivusta tykänneiden kesken ja jakaa siinä orkesteriin liittyvää tavaraa.

”Äänestys koskee vain lippunsa netistä ostaneita, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa päästä settilistaan vaikuttamaan. Tehdään nyt historiaa, kun Metallica on tällaisen mahdollisuuden antanut!”

Mikä olisi sitten Soinisen oma toivesetti kokonaisuudessaan? Organisaattori vastaa listaamalla Finnish Metallica Chapterin jäsenten suosikit:

Suomen-keikan äänestystilanteen näet tästä.

Lisää luettavaa