Varg Vikernes vapautettiin – Burzum-muusikon entinen asianajaja kommentoi terrori-iskuepäilyjä

18.07.2013

Vikernes ja hänen vaimonsa pidätettiin tiistaina Ranskassa epäiltynä joukkomurhan suunnittelusta.

Kuva: Ester Segarra

Ranskan sisäministeri Manuel Vallsin mukaan Varg Vikernesin ja hänen vaimonsa Marie Chachetin toissapäiväinen pidätys oli ennaltaehkäisevä toimenpide, kertoo Vallsia haastatellut uutistoimisto Reuters.

Poliisin suorittamassa kotietsinnässä Vikernesin ja Chachetin maatilalta löytyi neljä kivääriä, jotka paikalliseen ampumaseuraan taannoin liittynyt Chachet oli ostanut laillisesti.

Sisäministeri Vallsin mukaan Ranskan viranomaiset olivat tarkkailleet Vikernesin kirjoittamia äärioikeistolaisia blogeja jo pidemmän aikaa ja heillä oli Chachetin asehankintojan jälkeen syytä epäillä, että Vikernes valmistelee suuren luokan terrori-iskua.

Epäilyksiin vaikutti lisäksi muun muassa se, että Vikernes oli yksi niistä yli 500 henkilöstä, joille Anders Behring Breivik lähetti niin sanotun manifestinsa ennen suorittamiaan terrori-iskuja Oslossa ja Utøyan saarella kaksi vuotta sitten. Vallsin mukaan Vikernesillä on ollut myös yhteyksiä uusnatsijärjestöihin.

Poliisi vapautti Chachetin eilen ja Vikernesin tänään torstai-iltana. Heitä vastaan ei ole nostettu vielä mitään syytteitä.

Vikernes tuomittiin vuonna 1994 Norjassa 21 vuodeksi vankeuteen Mayhem-yhtyeen kitaristi Øystein “Euronymous” Aarsethin murhasta sekä kirkkojen tuhopoltoista, mutta hän vapautui ehdonalaiseen vuonna 2009.

Burzum-johtajan asianajajana vuonna 1994 toimineen John Christian Eldenin mukaan todistusaineisto Vikernesiä vastaan vaikuttaa ”huteralta”. Elden kommentoi Vikernesiin kohdistuvia epäilyksiä ranskalaiselle AFP-uutistoimistolle näin:

”Norjassa todistusaineistoksi ei riitä, että on suunnitellut terrori-iskua ajatuksen tasolla. Epäillyllä täytyy olla todistettavasti olemassa tarkka suunnitelma tarkkaan valittua tiettyä kohdetta vastaan. Syytteiden nostamiselle täytyy myös olla kattavat perusteet jo ennen kuin ketään voidaan pidättää. Jos tämä olisi tapahtunut Norjassa, hänet olisi viety kuulusteluihin, mutta häntä ei olisi pidätetty.”

Elden ei ole omien sanojensa mukaan ollut tekemisissä Vikernesin kanssa vuoden 1994 jälkeen.

EDIT klo 20.41: Poliisi on vapauttanut nyt sekä Vikernesin että Chasnetin tutkintavankeudesta, kertoo Blabbermouth.

Lisää luettavaa