Ilmoitus: Mistä puhumme, kun puhumme ilmiöstä nimeltä Michael Jackson?

Michael Jackson: On the Wall -näyttely kokoaa nykytaiteen suurnimien teoksia ristiriitaisesta ja idolisoidusta artistista Espoon EMMAan.

An Illuminating Path
David LaChapelle

ILMOITUS Michael Jackson. Popin kungingas. Rock and Roll Hall of Famen jäsen, tähti Hollywood Walk of Famella, 400 miljoonaa myytyä levyä, 13 Grammy-palkintoa, 26 American Music Awards -palkintoa, 13 Billboardin listaykkössingleä. Kuolemattomien kappaleiden laulaja, ikonisten tanssiliikkeiden luoja, popmusiikin uudistaja, musiikkivideotaiteen uranuurtaja, häikäisevä live-esiintyjä, rotujenvälisten muurien murtaja, palvottu idoli.

Ulkomuotoaan jatkuvasti muutteleva eksentrikko. Yksityisessä huvipuistossa lemmikkisimpanssin kanssa asuva ikuinen Peter Pan. Omituisella käytöksellään ja elämäntyylillään keltaista lehdistöä lihottanut kummajainen.

Equestrian Portrait of King Philip II (Kehinde Wiley)

Meillä kaikilla on mielikuvamme Michael Jacksonista. Mielikuva, jota musiikki, videot, konsertit, otsikot, oikeusjutut ja elokuvat ovat muokanneet vuosien saatossa. Jackson on kulttuurinen ikoni, jonka merkitys on muuttunut ajan myötä. Hän on kuvataiteessa kuvatuin popkulttuurin hahmo. Ja viimeaikaisen keskustelun takia ajankohtaisempi kuin vuosiin.

Michael Jackson and Bubbles (Paul-McCarthy)

Andy Warholin ikoniset silkkipainokuvat, David LaChappellen raamatulliset valokuvat ja Kehinde Wileyn pompöösit maalaukset näyttäytyvät eri valossa, kuin Jacksonin eläessä. Taidetta katsotaan ja käsitellään kuitenkin aina ympäröivässä kontekstissa. Silmien sulkeminen ja historian sensurointi olisi liian helppoa, keskustelun mahdollistaminen ja kriittiseenkin sellaiseen osallistuminen tärkeämpää.

Michael Jackson: On the Wall -näyttely on kiertänyt Lontoon, Pariisin ja Bonnin kautta Espoon EMMAan. Lähes sata teosta käsittävässä näyttelyssä 48 eturivin nykytaiteilijaa tutkivat teoksissaan Jacksonin elämän ja taiteen merkitystä kulttuuriimme ja ajatteluumme.

American Jesus, Hold me, carry me boldly (David LaChapelle)

Michael Jacksonin uran ja elämän eri vaiheita kartoittavia ja kuoleman jälkeen luotuja, kantaa ottavia ja ilmiötä tarkastelevia teoksia katsellessa emme puhu enää vain Michael Jacksonista. Puhumme itsestämme, arvoistamme ja meitä ympäröivästä yhteiskunnasta.

Michael Jackson: On the Wall -näyttely EMMA – Espoon modernin taiteen museossa 26.1.2020 asti.