Ilmoitus: Parhaat pohjoismaiset musiikkitapahtumat koronan jälkeen

Ilmoitus: Tulevan kesän musiikkitapahtumilta odotetaan paljon. Pandemian jälkeinen aika tulee olemaan täynnä vapautumisen riemua ja mikäpä olisikaan parempi tapa juhlistaa uutta aikaa kuin vierailla yhdellä tai useammalla festivaalilla, joita pohjolan valoisan kesän aikaan järjestetään. Tarjonnasta tulee olemaan lähinnä runsaudenpulaa.

14.03.2021

Ilmoitus: Festivaaleja löytyy moneen makuun ja kun vihdoin avautuu mahdollisuus nauttia kesäisestä festivaalitunnelmasta, ei sitä mahdollisuutta kannata jättää väliin. Vaikka juuri se oma lempiartisti ei festivaalille tällä kertaa osuisikaan, on silti olemassa monia hyviä syitä lähteä nauttimaan pohjoismaisten festivaalien monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Näillä festareilla ei nimittäin tarvitse ajatella, että kunpa laulajat pitäisivät vain suunsa kiinni. Esittelemme alla yhden festivaalin jokaisesta pohjoismaasta. Erilaisten festivaalien määrä on valtava, joten lomamatkan yhdistäminen festivaalivierailuun ei tule olemaan vaikeata. Alla mainittujen lisäksi tarjontaa on loputtomasti pitkin kesää ja syksyä.

Punk-musiikin legendoja Turussa

Yksi lähes loppuunmyydyistä tapahtumista on Turussa järjestettävä punk-festivaali Punk in Drublic. Festivaalin nimi tulee pääesiintyjä NOFX:n klassikkoalbumin nimestä. Yhtye kiertää maailmaa esiintyen ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Mukana kiertueella on myös erikoiskokoonpano Me First and the Gimme Gimmes, jonka jäsenet koostuvat eri punkbändien pitkäikäisistä soittajista. Kesäkuussa Turun idyllisellä Vanhalla suurtorilla järjestettävä tapahtuma jouduttiin edellisenä vuonna perumaan, mutta suurin osa lippunsa ostaneista on pitänyt tiukasti kiinni lipustaan, joka käy sellaisenaan vuodelle 2021 siirretylle festivaalille. Pieni määrä lippuja saattaa vielä vapautua, joten tarkkana kannattaa seurata lipunmyyntisivuja, jos haluaa festivaalille osallistua. 

Festivaalin oheisohjelmana järjestetään pienpanimo-oluiden esittelyä ja myyntiä. Perinteisesti punkkarien juomat ovat olleet hieman toisenlaisia koostuen kiljusta ja mahdollisimman halvoista kauppajuomista, mutta Punk in Drulic -festivaali ottaa hieman etäisyyttä näihin perinteisiin punkkarijuomiin. Festivaalialueella pääsee maistelemaan satakuntalaisten ja muidenkin suomalaisten pienpanimoiden erikoistuotteita. 

Jos lippuja ei kuitenkaan onnistu saamaan tai pienpanimokulttuuriin yhdistetty punk-tapahtuma kuulostaa liian omituiselta yhdistelmältä, voi vaihtoehtoisesti viettää aikaa festivaalin aitojen ulkopuolella Aurajoen rannalla omien eväiden kera. Kesäinen Aurajokiranta on aina täynnä ihmisiä ja tapahtuman aikana juhlijoita riittää myös festivaalialueen ulkopuolella. Festivaalin musiikki varmasti kuuluu joelle asti ja tunnelma on korkealla.

Copenhell, vaihtoehto Tuskalle

Pohjoismaiden suurimpana metallimusiikin tapahtumana pidettävä Helsingin Tuska-festivaali omaa useita kilpailijoita. Kööpenhaminassa vuodesta 2010 alkaen järjestetty Copenhell on vielä lapsen kengissä iältään verrattuna Tuskaan, mutta on kerännyt vankkumattoman suosion Tanskan kovimpana rock- ja metallimusiikkiin painottuvana festivaalina. Kesäkuun puolivälissä järjestettävä Copenhell omaa erinomaisen sijainnin keskellä Kööpenhaminan kaupunkia vanhalla teollisuusalueella. Majoitustiloja on runsaasti lähistöllä ja lisäksi festivaali tarjoaa mahdollisuuden perinteiselle leirintäaluemajoitukselle aivan festivaalialueen vieressä. Puitteet ovat täydelliset neljän päivän pituiselle raskaan musiikin juhlalle.

Copenhell on hiljalleen kerännyt suosiota myös Tanskan ulkopuolella ja tapahtuma kerää nykyään runsaasti kansainvälisiä vieraita. Järjestelyt ovat saaneet kehuja ja oheistapahtumia on runsaasti. Vuodelle 2021 on kiinnitetty suuria nimiä, kuten Korn, Sabaton ja Kiss sekä Tanskan omat ylpeydet D-A-D ja Mercyful Fate. Festivaali pyrkii tarjoamaan vieraille aimo annoksen tunnettuja klassikkobändejä sekä koko joukon uusia tuttavuuksia, jotka edustavat nousevia tähtiä. Suomalaiset metallimusiikin kuluttajat eivät tule pettymään tämän festivaalin tarjontaan. Copenhell ei jätä kylmäksi.

Lollapalooza Stockholm 2021 vaihtoehtorockin juhlaa

Lollapalooza on 90-luvun alussa Yhdysvalloissa syntynyt festivaalikiertue. Perustajina toimivat Jane’s Addiction -yhtyeen jäsenet, jotka pistivät kiertueen pystyyn oman bändinsä jäähyväiskiertueeksi. Kiertue osoittautui niin suosituksi ja menestyksekkääksi, että siitä päätettiin tehdä jokavuotinen festivaalikiertue kattaen pääasiassa vaihtoehtorockin edustajia esiintyjälistassaan. Sittemmin Lollapalooza on kasvanut jättimäiseksi tapahtumakiertueeksi, jonka esiintyjät ovat maailman suosituimpia rock-yhtyeitä, räppäreitä ja poptähtiä. 

Heinäkuun alussa Tukholman Gärdetissa rokkaavat niin Peal Jam kuin The Killers ja Kendrick Lamar sekä sadat muut artistit. Järjestäjät lupaavat myös ruokatarjoilun olevan parasta, mitä millään festivaaleilla on koskaan tarjottu painottaen paikallisesti tuotettua luomuruokaa. Festivaali toivottaa kaikenikäiset vieraat mukaan hauskanpitoon. Lapsille järjestetään erillinen Kidzapalooza, joka on lasten oma festivaali tapahtuma-alueen sisällä. 

Mikäli kaipaa hieman luksusta omaan festivaalikokemukseensa, on se Lollapaloozassa helposti mahdollista. Tapahtumaan myydään tavallisten pääsylippujen ohella erilaisia VIP-lippuja. Niiden avulla saa oman vaivattoman sisäänpääsyväylän, taatun hyvän näkyvyyden päälavalle ja pääsee nauttimaan eksklusiivisista oleskelutiloista ja tarjoiluista festivaalialueella.

Islannin tunnetuin keskiyön auringon festivaali

Kesäpäiväntasauksen aikaan, silloin kun päivä on pisimmällään, järjestetään Islannissa musiikillista ilotulitusta täynnä oleva Secret Solstice Festival -niminen tapahtuma. Kesäkuun lopussa alkava festivaali kestää kolme päivää ja sisältää joka vuosi yhden yllätysesiintyjän, jonka nimi kerrotaan vasta festivaalipäivänä. Tästä perinteestä juontaa juurensa vuonna 2014 aloitetun vuotuisen festivaalin nimi. Aiemmin Islannissa ei juuri suurempaa festivaalitapahtumaa järjestetty kesäkuukausina ja uudelle festivaalille oli selkeä tilaus. Tapahtumasta tuli välittömästi suursuosittu ja vetää myös puoleensa uteliaita festivaalimatkailijoita kaikkialta maailmasta.

Suurimpia nimiä, jotka festivaalilla ovat aiemmin esiintyneet, ovat muun muassa Prodigy, Radiohead, Of Monsters And Men, Deftones, Wu-Tang Clan ja Foo Fighters. Tästä voi saada käsityksen festivaalin tyylisuunnasta eli pop-, hiphop- ja rock-yhtyeitä melko laajalla skaalalla. Vuodelle 2021 on yhdeksi pääesiintyjäksi kiinnitetty suomalainen Alma. Muita tulevia esiintyjiä ovat esimerkiksi Primal Scream, Lil Pump ja Cypress Hill. 

Festivaalia markkinoidaan mahdollisuutena juhlia tulivuoren juurella jäätiköiden keskellä, eikä tämä ole kovin kaukana totuudesta. Aiempina vuosina festivaalin aikana on järjestetty erikoiskonsertti tulivuoren sisällä. Secret Solstice Festival tarjoaa maailmaluokan esiintyjien ohessa eksoottisen festivaalielämyksen. Festivaalialue sijaitsee Reykjavikissa ulkoilualueella aivan maan suurimman maauimalan vieressä. Jos festivaalitunnelmasta haluaa hetkellisen tauon, voi vaikka käydä pulahtamassa lämmitetyissä uima-altaissa. Hieman erityiskohtelua kaipaaville löytyy VIP-lippuja, jotka oikeuttavat erillisen VIP-oleskelualueen käyttöön ja erikoistarjoiluun. Majoitusvaihtoehtoja löytyy niin Reykjavikin hotelleista kuin festivaalialueen viereen pystytettävältä leirintäalueelta.

Øyafestivalen Oslon sydämessä

Øyafestivalen on kahdessakymmenessä vuodessa kasvanut Norjan yhdeksi merkittävimmäksi festivaaliksi. Suurelle Tøyen Park -puistoalueelle, joka on muutaman metropysäkin päässä keskustasta, rakennettava nelipäiväinen festivaali käynnistyy elokuun puolivälissä. Popin ja rockin suurista nimistä festivaalilla on esiintynyt Sonic Youth, Babyshambles, Iggy and The Stooges, Morrissey, Arctic Monkeys ja Beck. Vuonna 2021 festivaalia tähdittää muun muassa indie-folk-artisti Bon Iver, joka noussut ilmiömäiseen suosioon tunnelmallisen musiikkinsa avulla. Toinen suurnimi on brittiläinen poplaulaja-lauluntekijä Michael Kiwanuka, jonka maanläheiset ja melodiset kappaleet nostavat tunnelman iloiseksi ja positiiviseksi.

Positiivisuus ja ekologisuus ovat Øyafestivalen tapahtuman avainsanoja. Näitä vihreitä ja kestäviä arvoja arvostavat myös festivaalivieraat, mikä on tehnyt tapahtumasta suositun ja arvostetun. Ympäristöstä huolehtiminen ja vihreät arvot näkyvät festivaalin kaikissa järjestelyissä. Järjestäjät pyrkivät kaikessa toiminnassaan pitämään ympäristövaikutukset mahdollisimman pieninä. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että festivaali käyttää uusiutuvaa energiaa festivaalin järjestämisessä tarvittavan sähkön ja muun energian osalta. Ruokatarjoilu on pääasiassa luomuruokaa ja kertakäyttöastioita ei käytetä lainkaan. Ruokapakkaukset myydään maatuvissa pakkauksissa. Kaiken tämän avulla on saatu rakennettua todellinen hyvän mielen festivaali, jossa voi nauttia rennosta festivaalitunnelmasta hyvällä omallatunnolla. 

Yhteenveto

Pohjola on pullollaan mielenkiintoisia tapahtumia. Rajojen avauduttua ja rajoitusten hellittäessä on aika suunnata pohjoismaisiin lähimatkailukohteisiin ja yhdistää yhden tai useamman päivän festivaalivierailu lomamatkaan. Tarjontaa löytyy jokaiselle budjetille ja matkaan voi lähetä vaikka omalla autolla, Islantia lukuun ottamatta toki. Suurimmat festivaalit ovat kokonaisvaltaisia elämyskeitaita, joissa viihtyy tarvittaessa myös perheen pienimmätkin. 

Poikkeuksellisen pandemiakauden eristyksen päättymistä kannattaa ja suorastaan täytyy juhlia. Oiva paikka juhlistamiseen on festivaali, joilla vihdoin esiintymään pääsevät artistit tulevat varmasti antamaan kaikkensa päästessään elävän yleisön eteen esiintymään.

Lisää luettavaa