Epelit valitsivat kaikkien aikojen parhaat kotimaiset hip hop -videot

Chebaleban ja Rico Wamosin muodostama Epelit teki Flippaa & Kriippaa -nimiseen kappaleeseen videon vuonna 2013. Torpparinmäkeläisten jannujen biisistä tuli yllätyshitti, jota on kuunneltu Youtubessa jo yli 1 100 000 kertaa. Ei huonosti parivaljakolta, jotka olivat tunnettuja lähinnä pienissä ug-piireissä ennen tätä. Kappale löysi tiensä muun muassa Basson soittolistoille.

Epelit ei suinkaan lähtenyt soitellen ja sekoillen liian nopeasti sotaan, vaan debyyttalbumi on tulossa ulos vasta ensi vuonna 2016 Monspin kautta. Otimme yhteyttä uuden videon julkaisseihin Epeleihin ja tiedustelimme, riittääkö ”pelkkä” hyvä musiikki enää menestykseen.

Mainion, kovin Kummeli-henkisen videon näet haastattelun alta.

Kotimaiset hip hop -artistit ovat lähivuosina tehneet aivan päräyttävän siistejä musiikkivideoita. Mistä luulette tämän johtuvan?

No hyvällä musavideolla on mahollista erottuu siitä tosi isosta joukosta ketä nykypäivänä tekee suomessa räppiä. Musavideoita tulee nykyään niin paljon et se kärsii jo pientä inflaatioo ku ei jengi jaksa kiinnostuu kaikesta. Sit ne ketkä jaksaa nähä sikana vaivaa ja keksii jotain uutta tai tekee jotain vanhoja juttuja uudella tatsilla, ni ne on sit niitä ketkä tekee ne oikeesti päräyttävät musavideot. Kukin tykkää sitten mistä tykkää, mut meillä se rima alkaa olee niin korkeella, että aika harvoin tulee vastaan mitää todella mullistavia musavideoita.

Sellasia perusräppivideoita tulee tosi paljon, koska uusia musavideontekijöitä tulee kokoajan: ne tekee frendeilleen videoita ja treenailee sitä hommaa. Kilpailu on niin kovaa ja suomiräppi elää vahvasti, ni jengi on alkanu hiffaa sen ja koittaa graindaa ja panostaa siihen juttuun ja se on siisti nähä. Sit ku niitä sieniä on sateen jälkeen tupsahdellu, ni kyl sielt seasta aina pari herkkutattiaki yleensä löytyy.

Kuinka tärkeää ylipäänsä tänä päivänä on musiikin visuaalisuus? Voiko ”ainoastaan” hyvällä kappaleella menestyä?

Kyl musavideot on tärkee osa sitä musiikillista kokonaisuutta, mitä artistit voi tarjota faneille. Ja kaikki muukin visuaalinen sisältö mitä tänä päivänä sosiaalisessa mediassa artistit antaa itestään ulos on tosi laaja. On feisbuukkii, instaa, snäppii, scuuppii jne.

Ai et voiks pelkästään hyvällä biisillä menestyä? Mikä sit lasketaan menestykseks en tiiä, mut sanoisin kyl et ei voi menestyy ilman mitään visuaalista matskuu. Ainakaa siinä mittakaavassa mitä sen kanssa voi saavuttaa. Eikä se oo huono juttu, se jättää vaan enemmän vastuuta artistille tehä muutaki ku vaan sen biisin. Sun pitää miettii miten sä sen esität ja millasen visuaalisen kokemuksen välität katsojalle. Monet nykypäivänä hyvin menestyvät artististit ilman genre- ja maarajoja on tosi paljon mukana omien musavideoiden tekemisessä. Kyl jos tulee vastaan joku siisti musavideo josta näkee et se artisti on käsikirjottanu tai ohjannu oman videonsa, ni kyl se tuntuu paljon autenttisemmalta koko homma ja se artistin visio myös siitä biisistä välittyy paremmin.

Se myös kyl aiheuttaa vähän sitä et homma saattaa mennä niinki päin että ”ainoastaan” hyvillä videolla voi myös menestyä. Kuhan artisti näyttää vetovoimaselta, on tyylit kondikses, tarpeeks julkkiksii musavideoilla ja näkyy mainoksissa ja tv:ssä yms., ni ei sillä musalla oo siin vaiheessa enää niin isoo merkitystä siihen kuin hyvin menestyy. Mut… ei pidä heittaa, jos jengi graindaa itelleen elannon tekemällä viihdettä kansalle ni sehän on kai vaan hyvä.

Raivol on eeppinen video ehdassa Kummeli-hengessä. Mistä tuli idea tehdä lyhytleffa?

No enneku edes alettiin tekee uutta biisiä ja videoo ni oli aika selkee et tehään joku tarinallinen video, koska meiän edellinen musavideo Flippaa & kriippaa onnistu niin hyvin ja se on kans lyhärityylinen pätkä ja oli siisti päästä toteuttaa sellanen.

Me kummatki Epelit ollaan pienest asti tehty videoita. Oli ne sit skedeystä, lumilautailuu, jackass-temppui tai muuta hölmöilyy. Me ollaan kokeneita musavideon tekijöitä kans ni me monesti tehään musaa silleen et tehään biisiä jo karkee videokela valmiiks mielessä.

Raivol-lyhäri lähti siitä, kun saatiin biitti Khettokasmelta ja oltiin just sillon mökkireissulla frendien kaa. Siel sit luuppailtiin biittii ja keksittiin siihen kertsi. Raivol on yks meiän kaveripiirin insideläppä, ja haluttiin duunaa joku video mihin voitas pyytää frendei esittää jotai hauskoi roolei Kummeli-meiningillä.

Kirjotettiin yhdessä video neljän tyypin porukassa ja oli kyl hauska keksii kavereille kaikkii eri rooleja ja hölmöi kohtauksii. Yhtäkkii se stoori oliki jo niin pitkä, et pelkkä biisi ei riittäny siihen videoon. Päätettiin vaan venyttää ihan huoletta pitkäks se ja tehä enemmän lyhytelokuva ku musavideo.

Saatiin ihan täydellinen lokaatio kuvauksii varten Wamoksen faijalta. Rakennettiin paikkoja yks ilta ja kuvattiin seuraavan päivänä aamusta iltaa siellä samassa mestassa. Oli kyl heittämäl siisteimmät musavideokuvaukset missä ikinä ollu, ja jengi heittäyty niiden rooleihin ihan törkeen hyvin ja sen takii se video toimii niin hyvin. Oltiin käyty hakee kierrätyskeskuksista ihan sikana kaikkii vaatteita, laseja, rekvisiitta ja kaikkii kalusteita. Tietty osa otti omasta takaa ne dorkimman näköset vaatteet mitä löyty. Aika Kummeli-hengessä kyl mentiin kuvaukset läpi ja jengi sano et tuntuu ihan ku ois oikeesti duunis tääl.

Mitkä ovat kolme kaikkien aikojen parasta kotimaista räppivideota?

SMC Hoodratsiltä mitä vaan, MC Taakibörstalta mitä vaan ja DJ KRIDLOKKin GNXTA.